Η τραγωδία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή αναβιώνει σε ένα σύγχρονο μυθιστορηματικό περιβάλλον γύρω από τη σύνδεση μιας βρετανικής μουσουλμανικής οικογένειας με τo ISIS. Το βιβλίο «Home Fire» της Καμίλα Σάμσι κέρδισε το βρετανικό Women’s Prize for Fiction, το πιο σημαντικό βραβείο για γυναίκες μυθιστοριογράφους, με τα μέλη της κριτικής επιτροπής να το χαρακτηρίζουν ως «ιστορία της εποχής μας».

Πρόκειται για το έβδομο μυθιστόρημα της βρετανοπακιστανής συγγραφέως, το οποίο έγραψε κάνοντας αναφορά στο έργο του Σοφοκλή. Το «Home Fire» ακολουθεί τη ζωή τριών ορφανών αδελφών, της μεγαλύτερης Ισμα και των διδύμων Ανίκα και Παρβές. Ο τελευταίος είναι εκείνος που φέυγει από το Λονδίνο για να εργαστεί για το Ισλαμικό Κράτος. Και όταν ο Αίμων, γιος του βρετανού μουσουλμάνου υπουργού Εσωτερικών, μπαίνει στη ζωή τους, η Ανίκα ελπίζει να τον χρησιμοποιήσει για να σώσει τον εξαφανισμένο αδελφό της.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής του βραβείου, «το βιβλίο της Σάμσι αφορά την ταυτότητα, τις αντιφατικές νοοτροπίες, την αγάπη και την πολιτική. Είναι ένα αξιόλογο βιβλίο που προτείνουμε με πάθος». Το «Home Fire» είχε ήδη προταθεί και για βραβείο Μπούκερ το 2017.

Η Σάμσι, η οποία μεγάλωσε στο Καράτσι και τώρα ζει στο Λονδίνο, κατόρθωσε να κερδίσει το βραβείο (συνοδεύεται από το έπαθλο των 30.000 στερλινών) περιγράφοντας τη σύγχρονη μουσουλμανική εμπειρία. «Η απόχρωση της γραφής της, οι συμπάθειές της, πραγματικά σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη δική σας επιπόλαιη και ρηχή σκέψη σε όλα αυτά» δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Σάρα Σαντς. «Οι διαφορετικοί χαρακτήρες είναι τόσο καλά δουλεμένοι που γίνονται όλοι τους συμπαθείς. Ακόμη και τον αδελφό, για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έκανε λάθος, τον συμπαθούμε παρά την εσφαλμένη του επιλογή, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή. «Η συγγραφέας χειρίζεται την πολιτική πραγματικότητα μέσα από μία ανθρώπινη ιστορία και με αυτόν τον τρόπο πραγματικά δείχνει τι μπορεί να κάνει η λογοτεχνία. Μπορεί να αντιμετωπίσει δηλαδή ένα σκληρό θέμα που διαφορετικά δεν θα είχε ποτέ αυτή την αίσθηση της πολυεπίπεδης συμπάθειας και κατανόησης».