Μπορεί και να ήταν ο πιο γνωστός ζωγράφος όσο ζούσε –εντυπωσιαζόταν κι ο ίδιος ότι ακόμη και σε μικρά χωριά γνώριζαν το όνομα και την ιδιότητα του –κι όμως η φήμη του οφειλόταν σε ένα ελάχιστο μέρος του έργου του. Μπορεί να αρνιόταν να σχολιάσει την πολιτική ζωή κι όμως με τον χρωστήρα του και μόνο αναδείχθηκε σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της δικτατορίας. Προσωπικότητα δυναμική, αγάπησε την ειρωνεία, η οποία του επεφύλαξε μια άσχημη εξέλιξη για το τέλος: του στέρησε ένα από τα πολυτιμότερα, αν όχι το πολυτιμότερο, αγαθό για έναν ζωγράφο, το φως του.

Ο πολύπλευρος και γεμάτος αντιφάσεις κόσμος του, που χτίστηκε από τα εξαιρετικά του σχέδια, τα ψυχογραφικά του πορτρέτα, τα έντονα χρώματα, τους «μαγικούς» του καθρέφτες, τον θυμό και την υπόγεια βία, τα επιτύμβια που άνοιγαν διάλογο με τη ζωή, την ποίησή του, τα σκηνικά και τα κοστούμια που σχεδίαζε για το θέατρο, συμπυκνώνεται σε μια έκθεση που επιδιώκει να αναδείξει τις ισορροπίες που κατόρθωσε να επιτύχει ανάμεσα σε όλες εκείνες τις αντιφάσεις, τα παράδοξα και τα ετερόκλιτα στοιχεία του εικαστικού του σύμπαντος. Και έναν χρόνο μετά τον θάνατό του να μας αποκαλύψουν τη συνολική εικόνα του γνωστού – αγνώστου δημιουργού της: του Δημήτρη Μυταρά.

Το ραντεβού είναι ορισμένο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή την 1η Ιουλίου. Μήνα κομβικό για το Ιδρυμα, καθώς στο τέλος του αναμένεται να παραδοθεί το 11ώροφο κτίριο στο Παγκράτι που θα φιλοξενήσει κορυφαία έργα της ευρωπαϊκής και εγχώριας εικαστικής σκηνής και αποτελεί μια από τις πλέον αναμενόμενες αφίξεις για το 2019 στον χώρο του πολιτισμού.

Στην Ανδρο, ωστόσο, το τριώροφο μουσείο αποδείχθηκε μικρό, όπως λέει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Κουτσομάλλη – Μορό, για το εύρος του έργου του Δημήτρη Μυταρά και μια αναδρομικού χαρακτήρα προσέγγισή του. Και γι’ αυτό τελικά επελέγησαν 100 έργα του –εκ των οποίων 20 θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά –που εντάσσονται σε επτά ενότητες οι οποίες εξελίσσονται χρονολογικά και ξεκινούν από τα πρώιμα έργα του για να φτάσουν ώς τα τελευταία, το 2008, όταν άρχισε με γρήγορους ρυθμούς να χάνει το φως του.

Για πρώτη φορά όμως δεν θα δούμε μόνο άγνωστα έως σήμερα έργα του, αλλά και ένα πλήθος ντοκουμέντων και ανέκδοτων φωτογραφιών που αναδύθηκαν από το τεράστιο αρχείο του και πλαισιώνουν τον δίγλωσσο συνοδευτικό κατάλογο των 284 σελίδων της Μικρής Αρκτου.

INFO:

Η έκθεση «Δημήτρης Μυταράς – από το σύγχρονο στο διαχρονικό» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β.& Ε. Γουλανδρή από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.