Οταν ο Γούντι Αλεν αποφασίζει να μιλήσει για τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ και για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον ίδιο, το κάνει εντελώς… γουντιαλενικά: «Το κίνημα #MeToo θα έπρεπε να με κάνει σημαία του!».

Μιλώντας στην εκπομπή «Δημοσιογραφία για όλους» του αργεντίνικου Canal 13, ο 82χρονος σκηνοθέτης δήλωσε υπέρμαχος του κινήματος και υποστήριξε ότι άδικα μπαίνει στο ίδιο σακί με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και όλους όσους κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση. «Είμαι θερμός υποστηρικτής του #MeToo. Πιστεύω πως όταν βρίσκουν ανθρώπους που παρενοχλούν αθώες γυναίκες και άνδρες, είναι καλό που τους ξεμπροστιάζουν. Αλλά, ξέρετε, εγώ θα έπρεπε να είμαι σημαία του #MeToo. Διότι έχω δουλέψει πενήντα χρόνια σε ταινίες. Εχω δουλέψει με εκατοντάδες ηθοποιούς και ούτε μία –μεγάλες, διάσημες, άλλες στο ξεκίνημά τους –δεν έχει υπαινιχθεί ότι υπήρξα απρεπής με οποιονδήποτε τρόπο».

Αυτό που τον προβληματίζει, όμως, είναι ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι αθώοι. Τα κινήματα #MeeToo και #TimesUp που συγκροτήθηκαν με αφορμή τις κατηγορίες δεκάδων γυναικών εναντίον του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν αδίκως βάζουν άνδρες στο ίδιο σκαμνί, ανεξαρτήτως λεπτομερειών. «Είναι λυπηρό να κατηγορείται κάποιος άδικα σε κάθε περίσταση. Νομίζω όλοι θα συμφωνήσουν με αυτό. Ολοι θέλουν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αν υπάρχουν κινήματα σαν το #MeToo τα υποστηρίζεις, θέλεις να ξεμπροστιάσουν τους ανθρώπους που κάνουν όλα αυτά τα φριχτά πράγματα».

Το γεγονός όμως ότι κάποιοι τον τοποθετούν ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους τον ενοχλεί. «Με συνδέουν με ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί από 20, 50, 100 γυναίκες για συνεχή κακοποίηση –εμένα που κατηγορήθηκα από μία γυναίκα σε μια υπόθεση επιμέλειας παιδιού με ρίχνουν στη λάσπη με εκείνους τους ανθρώπους».

Οταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες της θετής του κόρης Ντίλαν Φάροου, που ισχυρίζεται ότι ο Αλεν τής επιτέθηκε στη σοφίτα του σπιτιού τους, όταν εκείνη ήταν επτά ετών, είχε να πει τα εξής: «Είναι τρελό. Πρόκειται για κάτι που εξετάστηκε διεξοδικά πριν από 25 χρόνια από τις Αρχές και όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατηγορία ήταν ψευδής. Και αυτό ήταν το τέλος, και συνέχισα τη ζωή μου. Το να ξαναγυρίζουμε εκεί τώρα, το να κατηγορείς έναν άνθρωπο για κάτι τέτοιο είναι τρομερό. Εχω κι εγώ οικογένεια, έχω δικά μου παιδιά. Φυσικά και με αναστατώνει».

Τα δύο στρατόπεδα των πρωταγωνιστών του

Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές του Γούντι Αλεν δείχνουν να τον έχουν αποκηρύξει τελευταία: ή όντως πιστεύουν τις κατηγορίες της Ντίλαν Φάροου ή ακούνε τους ατζέντηδες που τους συμβουλεύουν να κρατάνε αποστάσεις. Λίγοι έχουν ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό του. Ας δούμε τους μεν και τους δε.

Οι «απέναντι»

Γκρέτα Γκέργουικ: «Αν ήξερα τότε αυτά που ξέρω τώρα, δεν θα είχα παίξει στην ταινία (σ.σ. «Στη Ρώμη με αγάπη»). Δεν δούλεψα ποτέ ξανά μαζί του και δεν θα δουλέψω ποτέ ξανά μαζί του».

Μίρα Σορβίνο: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς πρέπει να ένιωσες, όλα αυτά τα χρόνια, βλέποντας κάποιον που σε πλήγωσε ως παιδί, ένα ευάλωτο μικρό παιδί υπό τη φροντίδα του, να επιδοκιμάζεται ξανά και ξανά από αμέτρητους στο Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και εγώ που τον αποθέωναν και αδιαφορούσαν για σένα» έργαψε στην Ντίλαν Φάροου τον περασμένο Ιανουάριο.

Μάικλ Κέιν: «Δεν λυπάμαι που δούλεψα μαζί του, κάτι που έκανα με πλήρη αθωότητα, αλλά δεν θα ήθελα συνεργαστώ ξανά μαζί του, όχι».

Κόλιν Φερθ: «Δεν θα δούλευα ποτέ ξανά μαζί του».

Μαριόν Κοτιγιάρ: «Δεν νομίζω ότι θα έπαιζα ξανά σε κάποια ταινία του, γιατί η εμπειρία που είχαμε μαζί ήταν περίεργη. Εκτιμώ μέρος της δουλειάς του αλλά δεν είχαμε καμία επαφή ή επικοινωνία στα γυρίσματα».

Ρεμπέκα Χολ: «Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο αισθάνομαι άνετα και λυπάμαι βαθύτατα» είπε για τις κατηγορίες της Φάροου και δώρισε στο κίνημα #TimesUp την αμοιβή της από την τελευταία ταινία του Αλεν «A Rainy Day in New York», όπως έκανε και ο συμπρωταγωνιστής της Τιμοτέ Σαλαμέ.

Οι συμπαραστάτες

Νταϊάν Κίτον: «Είναι φίλος μου, συνεχίζω να τον πιστεύω».

Αλεκ Μπόλντουιν: «Aυτό που επιχειρεί να επιτύχει η Ντίλαν Φάροου είναι να μας πείσει για το ότι έχει δίκιο επικαλούμενη το σπαρακτικό συναίσθημά της. Ομως χρειάζομαι περισσότερα στοιχεία για να καταστρέψω κάποιον, διάσημο ή άσημο. Χρειάζομαι πολύ περισσότερα στοιχεία».

Κέιτ Μπλάνσετ: «Στα social media δεν είμαστε ούτε δικαστές ούτε ένορκοι. Πιστεύω ότι αυτές οι υποθέσεις πρέπει να επιλύονται στο δικαστήριο, είτε εμπλέκουν μέλη της γυαλιστερής βιομηχανίας στην οποία ανήκω κι εγώ είτε όχι».

Χαβιέρ Μπαρδέμ: «Καθόλου δεν ντρέπομαι που συνεργάστηκα μαζί του! Σε καμία περίπτωση! Αν υπήρχαν αποδείξεις ότι ο Γούντι Αλεν είναι ένοχος, ναι. Είμαι σοκαρισμένος με το πώς του φέρονται».