O πρώτος κάτοχος του βραβείου Τέρνερ – της διάκρισης που θεωρείται ανάλογη των Όσκαρ για τους εικαστικούς – Μάλκολμ Μόρλεϊ πέθανε σε ηλικία 86 ετών.

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της διεθνούς εικαστικής σκηνής ο Μόρλεϊ ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη ζωγραφική ενόσω βρισκόταν στη φυλακή εκτίοντας ποινή για διαρρήξεις. Ο βρετανός καλλιτέχνης που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1958 και άρχισε να αποκτά φήμη μέσω των φωτορεαλιστικών του έργων που βασίζονταν σε μια ευρεία γκάμα αντικειμένων: από πίνακες των Μεγάλων Δασκάλων ως διαφημιστικά φυλλάδια ταξιδιωτικών γραφείων.

Ως νικητής του βραβείου Τέρνερ κατά την εναρκτήρια χρονιά, κατάφερε να αφήσει πίσω του συναδέλφους του όπως το διάσημο ντουέτο Γκίλμπερτ εντ Τζορτζ, αλλά και τον Χάουαρντ Χόντκιν κάνοντας λόγο παράλληλα για «αιματηρό σπορ» αναφερόμενος στον ανταγωνισμό μεταξύ των καλλιτεχνών.

Πέρυσι οι φιλότεχνοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αναδρομική του έκθεση στην Γουάιτσάπελ Γκαλερί του Λονδίνου, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον κόσμο της τέχνης ιδιαιτέρως επιδραστική