Δεν πρόλαβε να πάρει ανάσα μόλις έπεσε η αυλαία στο θέατρο Μπάρμπιγκαν του Λονδίνου όπου έδινε σκηνοθετικές οδηγίες στον Τζουντ Λο για τη βισκοντική «Εμμονή» και πριν ξεκινήσει τις πρόβες στο Γουέστ Εντ με την Κέιτ Μπλάνσετ για τη θεατρική διασκευή του «Ολα για την Εύα». Ο φλαμανδός μετρ στη θεατρική διασκευή κινηματογραφικών ταινιών Ιβο βαν Χόβε αναμετριέται από σήμερα με δύο μονόπρακτα του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, το «Μετά την Πρόβα» και την «Περσόνα», που παραπέμπουν και στις γνωστές ομότιτλες ταινίες. Και επιστρέφει για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο ξεκινάει επισήμως απόψε. Οι γνώμες μάλιστα διίστανται αν πρόκειται για τη δεύτερη ή την τρίτη, καθώς μας συστήθηκε πριν από επτά χρόνια με τις επίσης μπεργκμανικές «Σκηνές από έναν γάμο», ενώ πιο πρόσφατα έδωσε το «παρών» στην Αθήνα μέσω της ζωντανής μετάδοσης της παράστασης «Εντα Γκάμπλερ» με τη Ρουθ Ουίλσον από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.

Πολυβραβευμένος –μεταξύ άλλων με Ολιβιέ, Τόνι και βραβείο Κριτικών, ενώ έχει ανακηρυχθεί και Διοικητής του Τάγματος του Στέμματος από τον βασιλιά του Βελγίου, Φίλιππο –και διεθνώς αναγνωρισμένος, ο 39χρονος φλαμανδός σκηνοθέτης και διευθυντής του μεγαλύτερου θεάτρου ρεπερτορίου της Ολλανδίας Τονίλγκρουπ από το 2001 επιλέγει να ανεβάσει τις δύο ιστορίες όπως συνηθίζει, σε ένα εντελώς λιτό περιβάλλον, σχεδόν εργαστηριακό, τόσο που να συνάδει με το περιεχόμενο των δύο ιστοριών, οι οποίες μπαίνουν στο μικροσκόπιό του. Θεατρικός ο άξονας και των δύο έργων. Στο μεν «Μετά την Πρόβα» πρωταγωνιστής είναι ένας σκηνοθέτης που αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του μέσα από τις ανάγκες που του επιβάλλουν οι πρόβες, χωρίς ωστόσο να μένει ανεπηρέαστος από τους εξωγενείς παράγοντες, που διεισδύουν στη ζωή του με τη μορφή δύο γυναικών. Στη δε «Περσόνα» στο επίκεντρο βρίσκεται μια ηθοποιός που ενώ ερμηνεύει τον ρόλο της, σταματά χωρίς προφανή λόγο να μιλά, καθώς μπλέκεται η καθημερινότητα της με τα πρόσωπα που υποδύεται επί σκηνής.

Το δίπτυχο των διασκευών από τον σκηνοθέτη που έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους θεσμούς και θέατρα ανά τον κόσμο –μεταξύ άλλων τα Φεστιβάλ Εδιμβούργου, Αβινιόν, την Κομεντί Φρανσέζ, το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου και την Μπιενάλε της Βενετίας –αποτελεί μια συμπαραγωγή των Τεάτρ ντε λα Πλας της Λιέγης, Τεάτρ ντε λα Βιλ του Λουξεμβούργου και Μεζόν ντε αρτ ντε Κρετέιγ. Μετά δε το πέρας της αποψινής πρεμιέρας, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

INFO

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, απόψε έως 3/6 στις 21.00. Εισιτήρια 10-35 ευρώ