Ήταν στις αρχές Μαΐου, όταν η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι το Νομπέλ Λογοτεχνίας του 2018 δεν θα απονεμηθεί, εξαιτίας ενός σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άνθρωπος του ευρύτερου περιβάλλοντός της.

Οι μέχρι τότε χειρισμοί της Ακαδημίας στο ζήτημα είχαν οδηγήσει κάποια μέλη της σε παραίτηση και την ίδια στην απόφαση να ανακοινώσει δύο νικητές του βραβείου το 2019, ώστε στο μεταξύ «να αφιερώσει χρόνο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού».

Αν και αρχικά είχε στηρίξει την κίνηση της, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Νομπέλ, Λαρς Χάικενστεν, αμφισβήτησε χθες την δυνατότητά της να τακτοποιήσει τα του οίκου της εγκαίρως.

«Στόχος της Σουηδικής Ακαδημίας είναι να αποφανθεί για το Νομπέλ Λογοτεχνίας του 2018 και να το αναγγείλει μαζί με εκείνο του 2019. Ελπίζουμε ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί, εξαρτάται όμως από την Ακαδημία και από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της», δήλωσε ο Χάικενστεν μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος.

Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι κατά τη γνώμη του μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση στον τρόπο ανάδειξης του νικητή, σε αντίθεση με την απολύτως μυστική διαδικασία που ακολουθεί η Ακαδημία εδώ και δεκαετίες, ανοίγοντας τα σχετικά αρχεία της πενήντα χρόνια μετά από την επίδοση του εκάστοτε βραβείου.

«Πρέπει να κατορθώσει να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει σχετικά», κατέληξε ο Χάικενστεν, «αλλά και να ζητήσει εξωτερική βοήθεια για να λύσει τα προβλήματά της. Μεταξύ άλλων είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσει τη συμβατότητα των κανόνων της περί εχεμύθειας και σύγκρουσης συμφερόντων.

»Έχει διαμορφώσει μια κλειστή νοοτροπία στη διάρκεια των χρόνων, η οποία κατέστη δυνατόν να αμφισβητηθεί κατά καιρούς. Πιστεύω ότι στο τέλος κάτι καλό θα προκύψει από την συγκεκριμένη κατάσταση, έστω και αν το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων δεν συνηγορεί ως προς αυτό».