Η Τέταρτη Συμφωνία του Μπετόβεν είχε συγκλονίσει τον Εκτόρ Μπερλιόζ σε σημείο να υποστηρίζει ότι δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα αλλά αποτέλεσμα της παρέμβασης του Αρχάγγελου Μιχαήλ!

Ο Ρόμπερτ Σούμαν, από την άλλη αποκάλεσε την Τέταρτη Συμφωνία ως «μία καλλίγραμμη Ελληνίδα κυρά, ανάμεσα σε δύο Σκανδιναβούς γίγαντες» – παραλληλίζοντας ως Ελληνίδα κυρά την 4η Συμφωνία και ως γίγαντες την 3η και την 5η. Το αριστουργηματικό έργο του Μπετόβεν μαζί με το «Σερενάτα για πνευστά σε μι ύφεση μείζονα, έργο 7» του Ρίχαρντ Στράους και το Συνεχίζει με το μελαγχολικό «Χειμερινό ηλιοστάσιο», κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα εγχόρδων του συνθέτη Χρήστου Χατζή, με σολίστ τον κορυφαίο A’ στα κόρνα της ορχήστρας, Κώστα Σίσκο θα είναι ο κορμός της τελευταίας συμφωνική της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 1 Ιουνίου. Πρόκειται για παραγγελία της Ορχήστρας της Καναδικής Ραδιοφωνίας CBC για τον βιρτουόζο κορνίστα Jamie Sommerville (κορυφαίο της Συμφωνικής της Βοστώνης) Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2004 (κοντά στον Καναδικό Αρκτικό Κύκλο).

Ο τίτλος αναφέρεται στην πνευματική έννοια της μακρότερης νύχτας· είναι ένας στοχασμός πάνω στους καιρούς μας και στα διάφορα οράματα για το μέλλον μας. Ο σολίστ της βραδιάς Κώστας Σίσκος λίγο πριν ανέβει στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών εξηγεί ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε, ως σολίστ στο «Χειμερινό Ηλιοστάσιο»: ««Το «Χειμερινό Ηλιοστάσιο», κοντσέρτο για κόρνο και ορχήστρα εγχόρδων είναι πολύ μακρύ σε διάρκεια και δεξιοτεχνικά απαιτητικό. Στο τρίτο μέρος είναι εξαιρετικά μελωδικό. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον σολίστα είναι να συνδυάσει εκφραστικότητα, δεξιοτεχνία και υψηλή καλλιτεχνική απόδοση με διάρκεια».

Την συναυλία-επίλογο υπό τον τίτλο «Στάση στο Φως» θα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη μέρα, θα δοθεί εισαγωγική ομιλία με θέμα «Ο ήχος του Άλλου: Η μουσική του Χρήστου Χατζή» από τον ίδιο τον συνθέτη στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΙΝΦΟ

ΚΟΑ «Στάση στο φως» , Παρασκευή 1 Ιουνίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ. 21 0728 2333