Με μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, τον «Ναμπούκκο», ηΕθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, την 1η Ιουνίου, στις 21.00.Η παράσταση, που θα επαναληφθεί στις3, 6, 8 Ιουνίουανεβαίνει μουσική διεύθυνση του Φιλίπ Ωγκέν, σκηνοθεσία του Ιταλού Λέο Μουσκάτο, με τον κορυφαίο βαρύτονο, Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο.

Ο«Ναμπούκκο», το έργο που ανέδειξε το ταλέντο του Βέρντι είναι μια όπερα κυρίως γνωστή για τοπερίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον Αυστριακό κατακτητή. Εκτός όμως από το πασίγνωστο χορωδιακό, η όπερα περιλαμβάνει μουσικά και ερμηνευτικά απαιτητικούς ρόλους για τον βαρύτονο, την υψίφωνο και τον βαθύφωνο.

Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Λέο Μουσκάτο«σε αυτή την παραγωγή, η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο».

Να θυμίσουμε ότι ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς έχει διαπρέψει ως «Ναμπούκκο»σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο, όπως η Βασιλική Οπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), η Κρατική Οπερα της Βαυαρίας, η Οπερα της Φλωρεντίας κ.ά.

Η προπώληση των εισιτηρίων στις τιμές των 25, 45, 55, 60, 85, 100 ευρώ και 15 ευρώ για το φοιτητικό και το παιδικόπραγματοποιείται στα Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και online στα: www.viva.gr , www.greekfestival.gr & www.nationalopera.gr

Ο «Ναμπούκκο»πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 9 Μαρτίου 1842. Το ελληνικό κοινό άκουσε την όπερα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, στο Θέατρο Σαν Τζάκομο, στις 28 Σεπτεμβρίου 1844.