Τα φώτα του Παλλάς πάνω στο πεζοδρόμιο της Βουκουρεστίου είχαν ανάψει. Ο κόσμος (νέοι κυρίως) ανέβαιναν τα μαρμάρινα σκαλοπάτια, με κατεύθυνση την μεγάλη αίθουσα. Ανθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, ιδιοκτήτες εκδοτικών οίκων και κάποιες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό χώρο έσπευσαν να δώσουν το «παρών» στη σημαντική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 5η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public. Τα συγκεκριμένα βιβλιοπωλεία με αυτό μέσα στο όμορφο νεοκλασικό στην Πλατεία Συντάγματος να κλέβει τις εντυπώσεις, συνεχίζουν τον καθιερωμένο βιβλιοφιλικό θεσμό για πέμπτη συνεχή χρονιά.

Τη φετινή οι φιναλίστ αναδείχθηκαν μέσα από 169.187 μοναδικές ψήφους των αναγνωστών, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής. Στη διοργάνωση έλαβαν μέρος 160 εκδότες, 2.500 τίτλοι βιβλίων και 1.800 συγγραφείς. Οι αναγνώστες συμμετείχαν με ενθουσιασμό, ψηφίζοντας το αγαπημένο τους βιβλίο. Θεωρώ όλα αυτά όμορφα, σημαντικά, αισιόδοξα πράγματα σε μια Ελλάδα που δεν διαβάζει βιβλία. Το Public τίμησε με αυτή τη βραδιά στο Παλλάς την ανακήρυξη της Αθήνας από την UNESCO Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018, μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα για τους «Λογοτέχνες της Αθήνας».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο γνωστός ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ενώ η νεαρή Μαρίνα Σάττι μαζί με την ομάδα της Φωνές ανέλαβαν το μουσικό μέρος της βραδιάς.

Οι απονομές

Το ελληνικό μυθιστόρημα που βραβεύτηκε είναι το «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου. Στην κατηγορία Ελληνικό Διήγημα, ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης απένειμε το βραβείο στην Τζούλια Γκανάσου για το «Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή».

Στην κατηγορία Μεταφρασμένο Διήγημα της Χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα) «Ο Στόουνερ» του John Williams.

Ελληνικό non-Fixion. Σε αυτή την κατηγορία το βιβλίο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τόμος Α 1942-1974» του Αλέξη Παπαχελά, κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Στην κατηγορία Ελληνική Σύγχρονη Ποίηση: «Τα πέρα μέρη» της Μυρσίνης Γκανά.

Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία: «Το τέταρτο αλογάκι».

Δεν υπάρχει αρκετός χώρος να αναφερθούμε σε όλα τα βραβεία με νικητές σημαντικούς συγγραφείς και ποιητές. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι ήταν πραγματικά ένα «διαφορετικό» ταξίδι μέσα από τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων.

Ενα μουσείο με ξεχωριστό ενδιαφέρον

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια σημαντική επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ με σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με περισσότερες από 25.000 τηλεφωτογραφίες, έγγραφα, τηλεγραφήματα, χάρτες, καθώς επίσης οπτικοακουστικό υλικό. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάστηκε στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, τιμώμενο μουσείο για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και η Τέτη Χατζηνικολάου, πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

Λίγο πιο μακριά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή γέμισε με χρώματα από καλοκαιρινές συλλογές ρούχων και εντυπωσιακά αντικείμενα στο καθιερωμένο pop up project.