Συνεπής στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η Art Athina, η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα, που διοργανώνει οΠανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνηςεπιστρέφει για 23η χρονιά στην καρδιά της πόλης. Μεγαλύτερη σε διάρκεια και με ενδιαφέρουσες καινοτομίες, θα υποδέχεται τους επισκέπτες της σε ένα νέο χώρο, το έντονα συνδεδεμένο με τον Πολιτισμό Ωδείο Αθηνών, από τηνΠέμπτη 21 έως την Κυριακή 24 Ιουνίου. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, την Τετάρτη 20 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα η φουάρ θα λειτουργεί αποκλειστικά για τα prewiews.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσβάσιμη πλέον για ακόμη περισσότερο κόσμο, η φουάρ προχωρά τις αλλαγές που ξεκίνησαν ήδη από το 2017 μέσα από το πρόγραμμα που σχεδιάζει η ομάδα της Art Athina με επικεφαλής την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου.

Για πρώτη φορά λοιπόν η Art Athina αποκτά δικό της artresidency, το Art Athina Workspace,συνολικής διάρκειας δύο μηνών με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του AthensCulture Net. Εξι καλλιτέχνες από την Αυστραλία, την Πορτογαλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία θα εγκατασταθούν για τέσσερις εβδομάδες στην Αθήνα για να εμπνευστούν από την πόλη και να δημιουργήσουν επί τόπου τα έργα τους, τα οποία και θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα των γκαλερί που τους εκπροσωπούν.

Σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum, θεσμοθετεί βραβείο αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο θα απονεμηθεί σε Ελληνα καλλιτέχνη που συμμετέχει στην Art Athina, με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή και υποστήριξη του έργου του. Αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της ειδικής επιτροπής.

Επιπλέον, δημιουργεί το Educational Program, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνέργεια με το Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με στόχο να συνδέσει νέους επαγγελματίες από τον χώρο της τέχνης με γκαλερί και με τους ίδιους τους εικαστικούς δημιουργούς μέσα από επισκέψεις στα ατελιέ τους. Η εικαστικός Χριστίνα Νάκου και η ιστορικός τέχνης Δάφνη Κουρή έχουν αναλάβει το συντονισμό και τη διεξαγωγή του προγράμματος.

Tα talks ανανεώνονται ριζοσπαστικά με διεθνείς παρουσίες και θεματικές που άπτονται επίκαιρα θέματα της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Τέλος μέσα από το Art Athina Open Studios προτείνει σε σημαντικούς νεαρής ηλικίας συλλέκτες – σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – να επισκεφθούν επιλεγμένα στούντιο καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από συμμετέχουσες γκαλερί.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι μπορεί να δει ο επισκέπτης της 23ης Art Athina:

Στην κυρίως έκθεση που φιλοξενείται στους δύο βασικούς χώρους του Ωδείου Αθηνών γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

Στο πλαίσιο των highlights, όπουκατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, παρουσιάζονται νέες γκαλερίθα γνωρίσουμε γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Στην ενότητα feature, που επιμελείται η Αρτεμις Μπαλτογιάννη, υπό τον τίτλο Pseudomorphs

θα δούμε δέκα γκαλερί από το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Γλασκόβη και τη Νέα Υόρκη.

Στην κεντρική πλατεία της φουάρ η Gallery Antiqua παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ιταλικό και σουηδικό design. Η εγκατάσταση των design studio, objectsofcommoninterest, με έδρα τη Νέα Υόρκη σχεδιασμένη για την Art Athina 2018 θα υποδέχεται τους επισκέπτες της φουάρ.

Το φετινό πρόγραμμα βίντεο, θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ και περιλαμβάνει την προβολή έργων της Σουηδής Νάταλι Ντζάρμπεργκ και της Ολλανδής Ρινέκε Ντίτζκστρα. Και οι δυο καλλιτέχνιδες διερευνούν, με διαφορετική καλλιτεχνική γλώσσα, οριακές ψυχολογικές καταστάσεις επιχειρώντας να καταστήσουν τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης πιο κατανοητές.

Το φετινό αφιέρωμα της Art Athina τιμά τη μνήμη της αυστριακής ζωγράφου γεωργιανής καταγωγής Ταμούνα Σιρμπιλάντζε. Σε συνεργασία με την γκαλερί Καρίμ και την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα θα παρουσιαστούν έργα (παστέλ σε ακατέργαστο καμβά) της συνεργάτιδας και συζύγου του Φρανζ Βεστ, η οποία κινήθηκε ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση. O κριτικός και ποιητής Μπένεντικτ Λέντεμπουρ και ο ιστορικός Τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων, Ντένης Ζαχαρόπουλος, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν για το έργο της, ενώ θα παρουσιαστεί σχετική έκδοση.

Παρόντες και φέτος ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζουν διάφορα πρότζεκτς. Μεταξύ άλλων, είναι οι Hypercomf, ένα νεοιδρυθέν, πλασματικό εταιρικό προφίλ, που παράγει εγκαταστάσεις υβριδικής, μαλακής και άβολης τέχνης, χρηστικά αντικείμενα και ποίηση. Η γνώριμη από πέρυσι ναυτιλιακή εταιρία ΣΕΡΑΠΙΣ παράγει ρούχα και αντικείμενα τέχνης με θέματα από το σύμπαν της ναυτιλίας. Το EnterpriseProjects επιστρέφει και παρουσιάζει το EPJournal, μια διμηνιαία διαδικτυακή έκδοση ενός θεωρητικού και ερευνητικού κειμένου σε σχέση με την τέχνη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Το 3 137 παρουσιάζει τον πρόλογο του νεοσύστατου θεσμού Gabriela καλώντας την Ρατζά Καλίντ να φτιάξει ένα ηχητικό έργο για το τμήμα επικοινωνίας του νέου ινστιτούτου.

Δεν θα λείψουν οι συζητήσεις με διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ και ιστορικούς τέχνης από διάφορες χώρες σε ένα πρόγραμμα, που υπογράφει η Κατερίνα Νίκου. Παράλληλα θα οργανώνεται μια σειρά performative lectures από τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη.

Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο τηςArt Athina Open Studios, ένα Σάββατο κάθε μήνα, από τον περσινό Οκτώβριο έως και τον φετινό Μάιο, καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και εκπροσωπούνται από γκαλερί που συμμετέχουν στην φουάρ άνοιξαν τα εργαστήρια τους, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και αντήλλαξαν απόψεις με σημαντικούς συλλέκτες νεαρής ηλικίας.Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η παραγωγή είναι της εταιρείας BeBest, ενώ η φουάρ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020.

Αναλυτικά οι γκαλερί που συμμετέχουν στο κεντρικό πρόγραμμα της 23ης ArtAthina είναι: a. antonopoulouart (Αθήνα), Agathi-kartalos (Αθήνα), AlmaContemporaryArtGallery (Αθήνα), AnnaPappasGallery (Μελβούρνη), ArgoGallery (Αθήνα), ArtforumGallery (Αθήνα), Artprisma (Πειραιάς), Artzone 42 (Αθήνα), CanChristinaAndroulidakiGallery (Αθήνα), Cheapart (Αθήνα), CubeGallery (Πάτρα), DepoDarm (Αθήνα), ekfrasi-yiannaGrammatopoulou (Αθήνα), EleftheriaTseliouGallery (Αθήνα), EleniKoroneouGallery (Αθήνα), EnaContemporaryArt (Αθήνα), EniaGallery (Πειραιάς), EpsilonArtGallery (Λουτράκι), FrançoiseHeitsch (Μόναχο), GalleryErsi (Αθήνα), Gallery “7” (Αθήνα), GenesisGallery (Αθήνα), IkastikosKiklosSianti (Αθήνα), IleanaTountaContemporaryArtCenter (Αθήνα), KalfayanGalleries (Αθήνα), KaplanonGalleries(Αθήνα), KappatosGallery (Αθήνα), LolaNikolaou (Θεσσαλονίκη), MihalariasArt (Αθήνα), NitraGallery (Αθήνα), PeritechnonKarteris (Αθήνα), SkoufaGallery (Αθήνα), TheBreederGallery (Αθήνα), ZinaAthanassiadouGallery (Θεσσαλονίκη).

Στην ενότητα Highlights συμμετέχουν οι γκαλερί: Emalin(Λονδίνο), GaleriaQuadradoAzul (Πόρτο), HotWheelsProjects (Αθήνα), Lapaix (Παρίσι), ModernShapes (Αμβέρσα), SADE (ΛοςΑντζελες), SoftOpening (Λονδίνο), StemsGallery (Βρυξέλλες), Syndicate (Κολωνία), TheHole(Νέα Υόρκη), 0-0 LA (ΛοςΑντζελες),

Στην ενότητα Feature συμμετέχουν οι γκαλερί:BaliceHertling (Παρίσι), BonnyPoon (Παρίσι), Bureau (Νέα Υόρκη), CallicoonFineArts (Νέα Υόρκη), HighArt (Παρίσι), KoppeAstner (Γλασκόβη), Rodeo (Λονδίνο), UnionPacific (Λονδίνο).

Για περισσότερες πληροφορίες συνδεθείτε με την ιστοσελίδα http://www. art-athina. gr