Αν και ένας τηλε-προβλημένος γάμος δεν συνεπάγεται «βίον ανθόσπαρτο» και μακροημέρευση σε… ροζ συννεφάκι, δεν μπορεί κάποιος παρά να συντονιστεί το Σάββατο, στις 12.00, στον ΑΝΤ1, για να πάρει γεύση από την«ένωση» ενός από τους δημοφιλείς γαλαζοαίματους της εποχής μας του πρίγκιπα Χάρι με την αμερικανίδα ηθοποιό, Μέγκαν Μαρκλ.Ο 32χρονος, έκτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου Χάρι και η 36χρονη Μέγκαν, θα παντρευτούν στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου έχουν προηγηθεί 15 ιστορικοί γάμοι από το 1863, και πλήθος καναλιών ανά τον κόσμο – σε 1 δισ. υπολογίζονται οι τηλεθεατές που θα τον δουν-, θα καλύψει τον πριγκιπικό γάμο της χρονιάς, καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα τεκταινόμενα και μεταφέροντας κάτι από το… αληθινό παραμύθι που πολλές θα ήθελαν να ζήσουν.

Εξήντα δύο χρόνια πριν από τον πρίγκιπα Χάρι και τρία χρόνια μετά τη μετάδοση της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, μια άλλη αμερικανίδα ηθοποιός, η Γκρέις Κέλι, η οποία μεσουρανούσε τότε στο Χόλιγουντ, και νυμφεύτηκε με τον πρίγκιπα Ρενιέ τον Γ του Μονακό πρωταγωνίστησε στον πρώτο γάμο εστεμμένων που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, απευθείας σε μαυρόασπρη εικόνα.

Οπως μας θύμισε το ΑΠΕ στις 19 Απριλίου του 1956, καθώς το δίκτυο της Eurovision ήταν ακόμη στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του τριάντα εκατομμύρια τηλεθεατές σε εννέα χώρες παρακολούθησαν τον γάμο, ενώ 1.800 δημοσιογράφοι κάλυψαν το γεγονός. Ο γάμος μεταδόθηκε στην αμερικανική τηλεόραση αλλά αρκετά αργότερα καθώς τα φιλμ στάλθηκαν αεροπορικώς, δεδομένου του ότι τότε δεν υπήρχαν δορυφόροι. Τις ημέρες που ακολούθησαν ο γάμος προβλήθηκε επίσης στα Επίκαιρα της εποχής μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες. «Θα χρειαστεί να περάσουν 25 χρόνια και να γίνει ο γάμος του πρίγκιπα Κάρολου και της Νταϊάνα για να ζήσουμε ένα τέτοιο φαινόμενο» λέει ο αρχειοθέτης Φρεντερίκ Λοράν.

Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που αναφέρει ένας από τους απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιγραφή του πριγκιπικού γάμου από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Πέρα από τη χλιδή της τελετής, που περιελάμβανε παιδική χορωδία, εκκλησιαστική χορωδία, 1.100 αριθμημένες θέσεις και στα καθίσματα δεν διέκρινες τίποτα άλλο πέρα από μετάξι, τούλι και βιζόν, όπως λέει: «Οταν ο αιδεσιμότατος Ζιλ Μπαρτ την ώρα του μυστηρίου ρωτάει πρώτα τον γαμπρό και μετά τη νύφη αν δέχεται ο ένας τον άλλο, τη σιγή διατάραξε ο θόρυβος από τις μηχανές των τηλεοπτικών καμερών. Ελάχιστοι άκουσαν τα δύο ναι».

Ο παραμυθένιος κατά γενική ομολογία γάμος της λαίδης Νταϊάνας Σπένσερ με τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου του 1981 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Αρκετοί είδαν και τον γάμο του έτερου πρίγκιπα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την της Κέιτ Μίντλετον στις 29 Απριλίου του 2012 στο Αββαείο του Γουεστμίνιστερ σε μια τελετή την οποία χαρακτήριζε η λαμπρότητα και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο, κάτι που αναζωογόνησε το μύθο της βασιλικής οικογένειας. Η ελληνική τηλεόραση είχε αναλυτικές ζωντανές συνδέσεις από νωρίς το πρωί ενημερώνοντάς μας με όλες τις λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα από την ώρα που κατέφθαναν οι καλεσμένοι και εντεύθεν.

Εκτός από τους βασιλικούς γάμους που γίνονται θέμα ακόμη και στο BBC έχουμε και αυτούς των celebrities εγχώριων και μη. Από τους πιο πρόσφατους γάμους που είδαν εκατομμύρια τηλεθεατές, ήταν αυτός της ελληνο-αμερικανίδας παρουσιάστριας Μαρίας Μενούνος με τον σύντροφό της Κέβιν Αντεργκάρο σε live σύνδεση στην Times Square στο Μανχάταν λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος.

Οσο για την ελληνική TV: Μπορεί όταν παντρεύτηκανη Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ τον Ιανουάριο του 1965 να μην υπήρχαν τα τεχνικά μέσα για live μετάδοση του πιο κοσμικού γάμου της χρονιάς. Ωστόσο, το κενό φρόντισαν να καλύψουν τα επόμενα χρόνια τα κανάλια προβαίνοντας σε έκτακτες live συνδέσεις αλλά και φυσικά μέσα από τις μεσημβρινές κουτσομπολίστικες εκπομπές.

Από τους πιο προβεβλημένους γάμους ήταν αυτός της Ελένης Μενεγάκη και του Γιάννη Λάτσιου τον Απρίλιο του 2001, με κουμπάρους τη Νατάσα Θεοδωρίδου και τον Ανδρέα Φουστάνο, στον Αγιο Δημήτριο στην Κηφισιά. Από τότε είδαμε και ξαναείδαμε αποσπάσματα με ποικίλες αφορμές. Γεύση πήραμε και απόγάμο του Νίκου Ευαγγελάτου και της Τατιάννας Στεφανίδου τον Σεπτέμβριο του 2003όταν δούλευαν στο Alter.

Ενας από τους πιο ανοιχτούς γάμους των τελευταίων ετών ήταν αυτός της Εύης Βατίδου και του Αλέξη Κούγια το Δεκέμβριο του 2000 στον Αγιο Διόνυσο στο Κολωνάκι με παράνυμφες συνάδελφισές της νύφης, η οποία κατέφθασε με Rolls Royce Guest List. Ο γάμος μεταδόθηκε live σχεδόν σε όλα τα κανάλια.

Το ίδιο ήταν και ο γάμος της Πέγκυς Ζήνας με τον Γιώργο Λύρα στο Τρίκορφο Φωκίδας τον Ιούνιο του 2007 , όπου ο κουμπάρος Ηλίας Ψινάκης κατέφθασε με ελικόπτερο. Ακολούθησε δεξίωση στο γήπεδο μπάσκετ της μονής των δημοφιλών τότε Παπαροκάδων.

Η Μιμή Ντενίση με τον Σωτήρη Πολύζο νυμφεύτηκαν το Σεπτέμβριο του 2008 στον Αγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη σε τελετή κεκλεισμένων των θυρών, αλλά είδαμε αμέσως μετά τις δηλώσεις τους. Απευθείας είδαμε τον Ιούλιο του 2010 στον Alphaτην έλευση της σταρ Ελλάς Δήμητρα Αιγινίτηαπό τη θάλασσα προκειμένου να μεταβείστην εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Ημεροβίγλι της Σαντορίνης, όπου την περίμενε ο Αντώνης Σρόιτερ.

Στον Ιερό Ναό στου Αγίου Γεωργίου στο Καβούρι έφτασε τον Ιούνιο του 2011 περπατώντας σε κατακόκκινα περσικά χαλιά η τηλε-βασίλισσα των χαλιών Δέσποινα Μοιραράκη όπου την ανέμενε ο πλοίαρχος Γιάννης Κοντούλης, σε μια τελετή που κατέγραψε ο Τάσος Μπιρσίμ.