Τι πήγε στραβά και είχαμε το… γιουροβιζιονικό Grexit την Τρίτη το βράδυ στη Λισαβόνα; Τι έφταιξε και η Γιάννα Τερζή δεν πέρασε στον τελικό, ούτε καν υπήρξε ενδιαφέρον για την ελληνική παρουσία στον διαγωνισμό της Eurovision;

Από χθες όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι η ελληνική συμμετοχή υπονομεύτηκε από την αρχή. Ισως όχι σκόπιμα αλλά προφανώς για λόγους όπως ότι η ΕΡΤ δεν είχε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίξει την Τερζή. Μπορεί η κυβέρνηση να θεώρησε ότι δεν έχει κανένα λόγο να συμπράξει ή να βάλει χρήματα για το ετήσιο «πανηγυράκι».

Όπως έδειξε η παρουσία της κόρης του Πασχάλη Τερζή, και σε σύγκριση με την εντυπωσιακή εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα για την Κύπρο, η ελληνική συμμετοχή δεν είχε απλά τίποτε. Ούτε η σκηνική παρουσία ήταν ικανοποιητική, ούτε η σκηνοθετική άποψη. Η Τερζή πάλεψε μόνη της, μέσα σε ένα λευκό φόρεμα και με ορισμένα παλαιομοδίτικα φώτα και φωτιές να αναβοσβήνουν.

Κανένα σκηνοθετικό τέχνασμα, καμιά έξαρση στη φωνή ή τη μουσική. Και η κακή ημέρα από το… πρωί φάνηκε. Οι πρόβες δεν πήγαν καλά, έγιναν καταγγελίες για αδυναμία της παραγωγής να στηρίξει ένα τεχνολογικό εύρημα που θα «απογείωνε» το τραγούδι.

Η κατάρρευση

Παρ’ ότι η φωνή της τραγουδίστριας ήταν καλή τις τελευταίες ημέρες η συμμετοχή άρχισε να πέφτει στα στοιχήματα.Την εμφάνιζαν στην 11η θέση που χειροτέρευσε όταν στη δεύτερη πρόβα τίποτε δεν πήγε καλά, οι δεύτερες φωνές χάθηκαν, το αίτημα για έκτακτη πρόβα έδειξε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά παρ’ ότι τελικά δεν έγινε πρόβα.

«Όπου και να πάω μου λένε ότι τους αρέσει το τραγούδι και καταλαβαίνω ότι κάτι έχουμε κάνει με το κομμάτι. Κατ’ αρχάς έχουμε μια τρίτη πρόβα γιατί δεν λειτούργησε τίποτα από τα τεχνικά πράγματα που ζητήσαμε. Έχω πάει και τραγουδήσει ήδη 6 φορές το κομμάτι από 3 φορές στην κάθε πρόβα και καμία φορά δεν είδα αυτά που ζητήσαμε», είχε δηλώσει η Γιάννα Τερζή.

Τελικά το κομμάτι εκτελέστηκε με τα προγνωστικά να τη δίνουν 16η κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον αποκλεισμό.

Η επόμενη ημέρα ήταν γεμάτη εκνευρισμό, κλάματα, απογοήτευση. Ο δημιουργός του τραγουδιού Αρης Καλημέρης παραδέχθηκε σε δηλώσεις τους πως υπήρξαν προβλήματα, επισημαίνοντας πως του χρόνου εκείνος και η Γιάννα θα πάρουν μέρος στη Eurovision με άλλη χώρα.

Η ουσία είναι ότι φάνηκε η γύμνια της ελληνικής συμμετοχής κυρίως γιατί δεν υπήρξε μια αποστολή που θα έδινε τα πάντα για να στηριχθεί το τραγούδι και η ερμηνεύτρια. Σε αντίθεση με την κυπριακή αποστολή και την Ελένη Φουρέιρα που έδειχναν να θέλουν όχι απλά τον τελικό αλλά και την πρωτιά, κι έκαναν τα πάντα για να το πετύχουν.