την πτήση της Aegean το μεσημέρι της Τρίτης με κατεύθυνση το Βερολίνο, οι αεροσυνοδοί παρακολουθούσαν με ένα μάλλον συγκαταβατικό χαμόγελο τους επιβάτες της business class να βρίσκονται σε μια… γλυκιά αναστάτωση. Οι περισσότεροι αντάλλασσαν χαιρετισμούς, φιλοφρονήσεις και χαμόγελα, ενώ προσπαθούσαν να τακτοποιήσουν στα ειδικά ντουλάπια του αεροσκάφους ελαφριά παλτό και χειραποσκευές. Ο συλλέκτης Δάκης Ιωάννου, low profile και διακριτικός πάντα, βολεύτηκε γρήγορα στη θέση του. Η επικοινωνιακή Μάγδα Μπαλτογιάννη βοηθούσε μια νεαρή μητέρα να «τιθασεύσει» τον άτακτο βλαστό της. Ο πρίγκιπας Νικόλαος, δευτερότοκος γιος του τέως, κάθισε και εκείνος ήσυχα στη θέση του. Η Μαρέβα Μητσοτάκη χαιρέτισε γνωστούς και φίλους, οι οποίοι απολάμβαναν τις ανέσεις της business, για να προχωρήσει μαζί με όλους τους άλλους επιβάτες στην οικονομική. Γιατί αλήθεια αυτοί οι άνθρωποι, γνωστά ονόματα του χώρου της τέχνης και των επιχειρήσεων είχαν αποφασίσει το ηλιόλουστο, ανοιξιάτικο μεσημέρι να πετάξουν από το Ελευθέριος Βενιζέλος στην όμορφη (με το underground πάντα σκηνικό) πόλη της Γερμανίας; Το ταξίδι στο Βερολίνο είχε να κάνει με το ενδιαφέρον γύρω από την τέχνη. Το διήμερο που διανύουμε (Τετάρτη και Πέμπτη) πραγματοποιείται εκεί από τους «New York Times» μια γιορτή του art world. Η αμερικανική εφημερίδα κατόρθωσε να συγκεντρώσει στο Βερολίνο κορυφαία ονόματα της τέχνης. Μεγάλους art experts, dealers, συλλέκτες, ιδιοκτήτες των πιο σημαντικών γκαλερί στον κόσμο, αρχιτέκτονες, διευθυντές μουσείων και curators. Οι «ειδικοί» του art industry τριγυρίζουν στην πόλη που για εμένα προσωπικά έχει κάτι το μελαγχολικό. Θυμάμαι, είχα συναντήσει στο Βερολίνο τον διάσημο σταρ πλέον της όπερας Ρονάλντο Βιγιαζόν. Πρόκειται για μια πόλη όπου θέλεις να εξερευνήσεις τα μουσεία, τα ωραία boutique ξενοδοχεία της, τις μουσικές σκηνές της, μετά όμως νιώθεις την ανάγκη να «δραπετεύσεις» στο Μόναχο για γαστριμαργικές απολαύσεις και διασκέδαση σε ένα δυο πολύ καλά private clubs.

Το δείπνο, η Μαγιάσα, ο Νικόλαος, ο πολιτικός και ο εκδότης

Η νύχτα της Τρίτης 24 Απριλίου στο Βερολίνο ήταν όμορφη. Ισως γιατί είχε τυλιχτεί στη μαγεία των χρωμάτων, ίσως επειδή υπήρχε εκεί ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο «πολύς» Ai Weiwei. Λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ της Τρίτης, λοιπόν, πριν ακόμα ξεκινήσουν επίσημα οι εκδηλώσεις του διημέρου της τέχνης με τίτλο «Art Dealers», οργανώθηκε για τους προσκεκλημένους οι οποίοι είχαν καταλύσει σε γνωστά ξενοδοχεία ένα προσεγμένο, ευφάνταστο δείπνο μέσα στο Μουσείο Μπόντε. Ενα δείπνο που είχε μία αίσθηση από Ελλάδα, με διακεκριμένες παρουσίες. Υπήρχε μάλιστα και μεγάλος χορηγός! Η γαλλική σαμπάνια Ruinart. Η σεΐχα Αλ Μαγιάσα Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι, η οποία διοικεί το περίφημο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ντόχα του Κατάρ, αποδεικνύεται λάτρις της χώρας μας. Ακριβώς όπως ο πατέρας της σεΐχης Αλ Τάνι, ο οποίος περνάει ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού του στην πατρίδα μας. Η νεαρή Μαγιάσα, λάτρις του Ντάμιεν Χιρστ, δεν δίστασε να ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό για να φέρει στο Μουσείο του Κατάρ το εκπληκτικό έργο του Σεζάν «Οι χαρτοπαίκτες», ιδιοκτησίας του μεγαλοεφοπλιστή Γιώργου Εμπειρίκου. (Το έργο πουλήθηκε στους Καταριανούς από μέλη της οικογένειας έναντι 250 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που τον ανέβασε στη δεκάδα με τα ακριβότερα έργα όλων των εποχών). Ο πρίγκιπας Νικόλαος στη διάρκεια του δείπνου συνομιλούσε με τη Μαγιάσα την οποία άλλωστε γνωρίζει από το ταξίδι του στην Ντόχα και την προσωπική του έκθεση με φωτογραφίες που διοργανώθηκε πριν κάποιους μήνες στην πόλη του Κατάρ.

Στην Αθήνα, λίγο πριν την αναχώρηση για Βερολίνο. Δευτέρα βράδυ και τα εστιατόρια και μπαράκια πίσω από το Χίλτον έχουν αρκετό κόσμο. Στην Cookoovaya, με το μεγάλο ανοιχτό bar, απολαμβάνουν το φαγητό τους (σε ξεχωριστά τραπέζια) ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος, εκδότης και παρουσιαστής κεντρικού δελτίου ειδήσεων σε μεγάλο κανάλι. Ο εκδότης – παρουσιαστής συνοδευόταν από τους κουμπάρους του, γνωστούς εφοπλιστές και φιλικό ζευγάρι…

Μεσημεριανή συνάντηση για το «Οραμα Ελπίδας»

Μέσα από τις τζαμαρίες του ιστορικού Zonars μπορούσες να διακρίνεις γνωστές φιγούρες. Γυναίκες, γυναίκες πολλές, ντυμένες με ζωηρόχρωμα ρούχα. Ολες τους έμοιαζαν να απολαμβάνουν τη μεσημεριάτικη έξοδό τους στο κέντρο της πόλης. Μια έξοδος η οποία πραγματοποιήθηκε για σημαντικούς κοινωνικούς σκοπούς. Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη εμφανίστηκε στο spot αρκετά νωρίς. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο «Οραμα Ελπίδας». Σύνθημα όλων των ανθρώπων που δουλεύουν ακούραστα για να προσφέρουν στα καρκινοπαθή παιδιά; Δώστε ζωή, χαρά, αισιοδοξία.