Ο τσέχος σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν («Αμαντέους», «Στη φωλιά του κούκου») πέθανε σε ηλικία 86 ετών, έγινε γνωστό από τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Σπούδασε σεναριογραφία στην Ακαδημία Τεχνών της Πράγας καισκηνοθέτησε αρκετέςτσέχικεςκωμωδίες στην Τσεχοσλοβακία.

Ωστόσο, το 1968 όταν ηΕΣΣΔκαι οι σύμμαχοι της από τοΣύμφωνο της Βαρσοβίαςεισέβαλαν στη χώρα για να τερματίσουν τηνΆνοιξη της Πράγας, αυτός βρισκόταν στοΠαρίσι, όπου διαπραγματευόταν την παραγωγή της πρώτης του αμερικανικής ταινίας. Το τσέχικο στούντιο για το οποίο εργαζόταν τον απέλυσε, ισχυριζόταν ότι είχε φύγει από τη χώρα του παράνομα. Μετακόμισε στηΝέα Υόρκη, όπου αργότερα έγινε καθηγητής κινηματογράφου στοΠανεπιστήμιο Κολούμπιακαι συνδιευθυντής (με τον πρώην του δάσκαλοΦράντισεκ Ντάνιελ) του τμήματος ταινιών του Κολούμπια. Ένας από τους προστατευόμενους του ήταν οΤζέιμς Μάνγκολντ, στον οποίο ο Φόρμαν έδωσε συμβουλές σεναριογραφίας.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες, άρχισε να σκηνοθετεί στη νέα του πατρίδα, και γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1975 με την ταινία «Στη Φωλιά του Κούκου» (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα τουΚεν Κέσεϊ, που απέσπασε πέντεΒραβεία Όσκαρσυμπεριλαμβανομένου και αυτού της σκηνοθεσίας. Το 1977, ανακηρύχθηκε επίτιμος πολίτης τωνΗνωμένων Πολιτειών. Άλλες επιτυχίες του ήταν οι ταινίες «Αμαντέους» (Amadeus), που κέρδισε οκτώ Όσκαρ, και η «Υπόθεση Λάρι Φλιντ» για την οποία ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας και κέρδισε μία χρυσή σφαίρα.

Οι πρώτες ταινίες του Φόρμαν είναι ακόμη εξαιρετικά δημοφιλείς στουςΤσέχους. Πολλές από τις καταστάσεις και τις φράσεις τους βρίσκονται σε κοινή χρήση: για παράδειγμα, η τσέχικη λέξηzhasnout(σβήνω τα φώτα) από την ταινία «Φωτιά… πυροσβέστες», σχετιζόμενη με μικροκλοπή στην ταινία, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την ευρεία πώληση ακινήτων που πραγματοποιήθηκε στη χώρα τη δεκαετία του 1990.

Το 1997 απέσπασε το βραβείο της Κρυστάλλινης Σφαίρας στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της ΤσεχίαςKarlovy Vary International Film Festivalγια την εξαίρετη καλλιτεχνική του συνεισφορά στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Ο Φόρμαν συμπρωταγωνίστησε με τονΈντουαρντ Νόρτονστο σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού «Πιστά Ερωτευμένοι» (Keeping the Faith) (2000) στο ρόλο του σοφού φίλου του προβληματισμένου ιερέα του Νόρτον.

Το 2006, έλαβε το βραβείοHanno R. Ellenbogen Citizenship Awardαπό την Κοινωνία της Πράγας για τη Διεθνή Συνεργασία.

Οι δίδυμοι γιοι του Φόρμαν Πετρ και Ματέι, γεννημένοι το 1964, είναι επίσης θεατρικοί και κινηματογραφικοί ηθοποιοί.

Ο αστεροειδής11333 Φόρμανπήρε την ονομασία του από τον Μίλος Φόρμαν