Είναι η απόλυτη φαντασίωση ενός θεατή –ειδικά εκείνου που διαφωνεί με την εξέλιξη μιας θεατρικής παράστασης: να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δώσει στην ιστορία την έκβαση που προτιμά. Η φαντασίωση γίνεται πραγματικότητα στην παράσταση «Please, continue (Hamlet)» που ανεβαίνει σήμερα κι αύριο στις 19.30 στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα, τηλ. 210 5288.100, είσοδος 13 ευρώ). Το διαδραστικό έργο των Ρότζερ Μπέρνατ και Γιαν Ντουγβένταρ, που έχει παρουσιαστεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, τοποθετεί και τους Αθηναίους στα έδρανα των δικαστών. Σύμφωνα με το σενάριο, στην παράσταση δικάζεται ο Αμλετ για τη δολοφονία του Πολώνιου. Η ακροαματική διαδικασία διεξάγεται από πραγματικούς νομικούς λειτουργούς, ιατροδικαστές και ψυχιάτρους, οι οποίοι καταγγέλλουν ή υπερασπίζονται τον ήρωα. Τον κατηγορούμενο και τις μάρτυρες Οφηλία και Γερτρούδη ενσαρκώνουν ηθοποιοί. Το κοινό παρεμβαίνει στην υπόθεση, αφού έχει τον ρόλο των ενόρκων και είναι εκείνο που θα εκφέρει την τελική απόφαση για την τύχη του πρίγκιπα της Δανίας. Με αυτόν τον τρόπο ο θεατής μετατρέπεται σε συνεργό, υπεύθυνο για την ετυμηγορία.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στη μνήμη του Θάνου Ανεστόπουλου

«Οταν έμαθα ότι έφυγε άκουσα το “Δάκρυ κοραλλένιο”. Θα συνδέω τον Θάνο πάντα με αυτό το τραγούδι και ας τον αγάπησα μέσα από τόσα άλλα εξίσου ωραία. Μαζί με τις Τρύπες, τα Διάφανα κρίνα ήταν αυτοί που γέμισαν με τις ωραίες μουσικές τους την εφηβεία μου, με τον σκοτεινό λυρισμό τους». Ο Λόλεκ – κατά κόσμον Γιάννης Αναγνωστάτος – θα είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή του Κυττάρου (απόψε Παρασκευή στις 21.00, Ηπείρου 48 & Αχαρνών) για να τιμήσουν τον Θάνο Ανεστόπουλο (φωτογραφία) των Διάφανων Κρίνων. Και θα ερμηνεύσει στη μνήμη του δυο ακυκλοφόρητα τραγούδια: «Οι άλλοι» και «Το κυνήγι». Στη σκηνή θα ανέβουν επίσης: Γιάννης Αγγελάκας, Υπόγεια Ρεύματα, Παύλος Παυλίδης, The Boy, Λόλεκ, Edgar Alan Band, Alex & Stef, Nomik, Βάση Ντούλσι, Μανώλης Αγγελάκης & Στάθης Ιωάννου, Norma, Νίκος Πλάτανος & Ground Zero. Πριν από λίγες εβδομάδες η δισκογραφική εταιρεία Inner Ear, με έδρα την Πάτρα, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τίτλο «Θάνος Ανεστόπουλος», με ανέκδοτο υλικό και μουσική του ιδίου. Πρόκειται για δέκα κομμάτια σε στίχους δικούς του και των Γιώργου – Ικαρου Μπαμπασάκη, Θανάση Γιαννακόπουλου, Γιώργου Μυλωνογιάννη, Θανάση Γιαννακόπουλου και ένα σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη.

Ζωή Λιάκα

τηλεοραση

Χαρτογραφώντας την ελληνική ανεξάρτητη μουσική σκηνή

Υπόγεια προβάδικα, στούντιο ηχογράφησης, λαϊβάδικα, αλλά και ξεχαρβαλωμένα βαν που περνούν τα σύνορα της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ του ελληνικού γραφείου του «Vice», που χαρτογραφεί την ανεξάρτητη μουσική σκηνή. Απόψε στις 00.30 στον ΑΝΤ1, θα προβάλει το πρώτο μέρος του αφιερώματος με τίτλο «Inner Ear: 10 χρόνια βινύλια, κρίση και Rock ‘n’ Roll» για τη δισκογραφική εταιρείας που άλλαξε τους κανόνες της εγχώριας σκηνής. Λειτουργώντας από το 2007 στην Πάτρα, το συγκεκριμένο label όχι μόνο γιγαντώθηκε μέσα στην κρίση, αλλά κατάφερε να γίνει το καταφύγιο των ελλήνων μουσικών που κινούνταν εκτός αγοράς. Στο πρώτο επεισόδιο, μιλούν μεταξύ άλλων οι Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Παπαχρήστου των Tango With Lions, Aγγελος Κράλλης των Chickn, Aξιος Ζαφειράκος των Baby Guru και Μανώλης Αγγελάκης για την Inner Ear. Τη σκηνοθεσία και την παραγωγή έκανε ο Χρήστος Σαρρής, ενώ την παρουσίαση η Aννα Παπαθανασίου.

αποδραση

Λίμνη Δόξα

Η Κορινθία έχει τη δική της… Ελβετία

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Ζήρειας (2.375 μ.), του Χελμού (2.355 μ.), του Ολίγυρτου (1.934 μ.), του Σαϊτά (1.812 μ.) και της Ντουρντουβάνας (2.107 μ.) βρίσκεται κρυμμένη, λες από αδιάκριτα μάτια, η εύφορη κοιλάδα του Φενεού. Τα χωριά της περιοχής Στενό, Φενεός, Γκούρα, Μεσινό, Μοσιά, Αρχαία Φενεός (Καλύβια), Πανόραμα βρίσκονται, «υποχρεωμένα» από την ιστορία της λίμνης, όλα στις ποδιές των γύρω βουνών καθώς η κοιλάδα παλαιότερα συχνά πλημμύριζε αναγκάζοντας τους κατοίκους να μετοικήσουν σε ασφαλές υψόμετρο.

Από το Μεσινό ξεκινά η διακλάδωση που οδηγεί στην Αρχαία Φενεό ή Καλύβια και στο Πανόραμα. Πάνω από τα Καλύβια ο στενός ασφαλτόδρομος οδηγεί στο κομμάτι που πολλοί χαρακτηρίζουν Κορινθιακή Ελβετία. Ανηφορίζοντας, δύσκολα μπορείτε να φανταστείτε το μέγεθος της ομορφιάς που κρύβεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό. Μέχρι την τελευταία στιγμή η τεχνητή λίμνη Δόξα δεν αποκαλύπτεται. Οταν την αντικρίζεις, μένεις έκθαμβος με το τοπίο, καθώς οι κατάφυτες απότομες πλαγιές σβήνουν στα γαλήνια νερά της, όπου «επιπλέει» το βυζαντινού ρυθμού εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλιομονάστηρο του 14ου αι. Ηταν το πρώτο μοναστήρι της κοιλάδας, αφιερωμένο στον Αγιο Γεώργιο. Αργότερα εγκαταλείφθηκε, κατά τα τέλη του 16ου αι., όταν η λίμνη κατέκλυσε ολόκληρο τον φενεατικό κάμπο, με τους μοναχούς να αναγκάζονται να φύγουν για ψηλότερα, στα 980 μ., και να χτίσουν το νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου σε μια κατάφυτη τοποθεσία ανάμεσα από θεόρατα πλατάνια, ρουπάκια και πεύκα, έχοντας εκπληκτική θέα προς τη λίμνη Δόξα.

Το Παλιομονάστηρο σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου καθώς στέκει αδιάψευστος μάρτυρας της ιστορίας του τόπου, σιωπηλό και απέριττο στην αγκαλιά των γαλήνιων νερών της λίμνης, ενώ για να μη μείνει αλειτούργητο, από το 1991, με απαίτηση των ντόπιων, αφιερώθηκε στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου.

Η λίμνη Δόξα δημιουργήθηκε όταν το 1995 ανυψώθηκε φράγμα στις όχθες του ποταμού Δόξα – απέχει από την Αθήνα περίπου 170 χλμ.

Κώστας Κατσίγιαννης

σινεμα

Το Σόου πρέπει να συνεχιστεί!

Οταν το αυτοκίνητό τους παθαίνει βλάβη στη μέση του πουθενά, ένα τυπικό ζευγάρι νεαρών ερωτευμένων Αμερικανών ζητά βοήθεια από τον ιδιοκτήτη κάποιου παρακείμενου γοτθικού πύργου. Ομως ο πύργος ανήκει σε έναν εξωγήινο, που εκείνο το βράδυ δεξιώνεται τους κατοίκους του πλανήτη Τρανσέξουαλ, και ο Φρανκ με την Τζάνετ θα βρεθούν να συμμετέχουν σε ένα πάρτι πέρα από κάθε φαντασία στο «Rocky Horror Picture Show», το αδιανόητο cult διαμάντι του 1973, που μεταξύ άλλων κατέχει το ρεκόρ της ταινίας με τη μακροβιότερη πορεία στις αίθουσες, καθώς μέχρι και σήμερα οι οπαδοί της διοργανώνουν προβολές – happenings με τη συμμετοχή του κοινού. Το Σάββατο λοιπόν, στο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180), σε μεταμεσονύχτια προβολή που αρχίζει στις 12.30, όποιος θέλει μπορεί να παραστεί ντυμένος όπως οι ήρωες του φιλμ όπου η συμμετοχή του κοινού είναι προαπαιτούμενη! Σημειώστε πως η ταινία θα προβληθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με διπλούς, αγγλικούς και ελληνικούς, υπότιτλους στα τραγούδια, έτσι ώστε το κοινό να τραγουδά χωρίς να χάνεται – όπως δηλαδή συμβαίνει χρόνια τώρα στο εξωτερικό.

Ακης Καπράνος

ΦΑΓΗΤΟ

BIG SPOON

Success story στην Αγία Παρασκευή

Είναι το success story στην πολυσύχναστη Αγίου Ιωάννου, τον κεντρικό δρόμο της Αγίας Παρασκευής, συγκεντρώνοντας θαμώνες όλων των ηλικιών για όλες τις προτιμήσεις και επιβεβαιώνοντας τον τίτλο all day cafe. To Big Spoon, στον αριθμό 65 (210-6019.405), ξεκίνησε το 2015 ως «το άλλο μισό» του White Spoon της Μεσογείων, αλλά γρήγορα αυτονομήθηκε. Σ’ αυτό βοηθάει ο εσωτερικός ξύλινος διάκοσμος με φευγάτους πίνακες, αλλά και η μεγάλη αυλή του. Η τελευταία μάλιστα αναδεικνύει τις δυνατότητές της αυτή την εποχή, όταν τα 30άρια θ’ αρχίσουν να γίνονται κανόνας (όχι ότι στο εσωτερικό δεν θα βρείτε δροσιά). Εκτός από καθημερινό στέκι για – καλό – καφέ και κοκτέιλ το βράδυ (τον κατάλογο που κινείται σε γλυκόξινες βάσεις υπογράφουν οι bartenders Γιώργος Γκανάπης και Γιάννης Τζήλος), αξίζει η επίσκεψη Σάββατο και Κυριακή πρωί για το καθιερωμένο πλέον brunch. Επιλογές έχετε αρκετές: το twister (με ψωμάκι πανέ, κοτόπουλο, κρέμα τυριού και σαλάτα) ανήκει πλέον στα στάνταρ του καταστήματος, το ίδιο και οι ομελέτες με μανιτάρια, τα αλμυρά ή γλυκά pancakes (το τηγανητό αβγό έχει την τιμητική του στα πρώτα). Νέα είσοδος – δυστύχημα για όσους μετρούν τις θερμίδες σε κάθε έξοδο – είναι το γλυκό τσουρέκι με κρεμ πατισερί και blueberries. Αυτό δεν σημαίνει ότι επιλογές δεν έχουν όσοι επιθυμούν έναν κατάλογο vegan, καθώς και εδώ το μενού (που υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπανδρέου) ποικίλλει, από γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι ώς υγιεινά wraps. Για να είστε σίγουροι πάντως ότι θα βρείτε θέση, καλό είναι να φτάσετε μέχρι τις 10.30, με δεδομένο μάλιστα ότι η Αγίου Ιωάννου «πήζει» πιο γρήγορα και από ζελέ. Τα βράδια οι συνθήκες πρόσβασης είναι καλύτερες, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα πετύχετε κάποιο από τα live ή guest DJ σετ που φιλοξενούνται κάθε τόσο στο καφέ – μπαρ.

Εφη Φαλίδα