Το 1964 τραγουδούσε στίχους που εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκαν προφητικοί: «Ελάτε μητέρες και πατέρες / Απ’ όλη τη γη / Και μην επικρίνετε / Ο,τι δεν μπορείτε να καταλάβετε / Οι γιοι και οι κόρες σας / Είναι έξω από τον έλεγχό σας / Ο παλιός δρόμος σας / Γρήγορα γίνεται ξεπερασμένος / Παρακαλούμε παραμερίστε (άστε ελεύθερο το νέο) / εάν δεν μπορείτε να βοηθήσετε / Γιατί οι καιροί αλλάζουν». Το «The times they are a-changin» δεν είναι το μοναδικό τραγούδι μέσα από το οποίο ο Μπομπ Ντίλαν έβλεπε τις αλλαγές που έρχονταν στην αμερικανική –και όχι μόνο –κοινωνία. Αλλά δεν είναι αυτό που συμπεριλήφθηκε στο νέο LP, το οποίο κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Universal love», με τραγούδια που θα μπορούσαν να ακουστούν και ως γαμήλιοι ύμνοι για ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Ο νομπελίστας τραγουδοποιός δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Κάτι που φαίνεται να αλλάζει με τη συμμετοχή του στον δίσκο, όπου διασκευάζει το κλασικό κομμάτι του 1929 «Ηe’s funny that way» (το οποίο έχουν ερμηνεύσει η Μπίλι Χόλιντεϊ, ο Νατ Κινγκ Κόουλ και ο Φρανκ Σινάτρα –ο τελευταίος ως «She’s funny that way»).

Αυτή η κίνησή του αποκτά πρόσθετο νόημα αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε την ευκαιρία να δηλώσει τη συμπαράστασή του στην κοινότητα των γκέι όταν η κόρη του Ντεζιρέ –την οποία απέκτησε το 1986 από τον μυστικό γάμο του με την τραγουδίστρια Carolyn Dennis –είχε δηλώσει δημοσίως ότι πρόκειται να παντρευτεί την αγαπημένη της Κέιλα. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Ντίλαν δεν είχε στενή σχέση μαζί της, όπως με τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά που απέκτησε με τη Σάρα Λόουντς (Τζέσε, Τζέικομπ, Αννα και Σάμι, ενώ έχει υιοθετήσει και τη Μαρία από τον προηγούμενο γάμο της Σάρα με τον Χανς Λόουντς). Το βέβαιο είναι πως ανταποκρίθηκε με θέρμη στην πρόσκληση του παραγωγού του δίσκου Ρομπ Κάπλαν: «Οταν του ζήτησα να συμμετάσχει, δεν μου απάντησε απλώς «ναι». Μου είπε: «Εχω και μια καταπληκτική ιδέα για το τι μπορούμε να κάνουμε»».

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ. Αλλοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο άλμπουμ είναι οι Kesha, St Vincent, Valerie June, Kele Okereke, Benjamin Gibbard (Death Cab for Cutie). Συμπαραγωγός του δίσκου είναι ο Τομ Μέρφι, ο οποίος δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»: «Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της ποπ μουσικής, τα ερωτικά τραγούδια προέρχονται από την ετεροφυλοφιλική εκδοχή. Αν δούμε τη μουσική ως κάτι που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, δεν θα ‘πρεπε αυτά τα κομμάτια να είναι ανοιχτά σε όλους;». Υπάρχει όμως και άλλη μια εξήγηση πίσω από τις γραμμές: ο δίσκος χρηματοδοτήθηκε από τηνMGM Resorts International. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι οι γκέι γάμοι αποτελούν το 30% εκείνων που γίνονται στα 15 ξενοδοχεία της εταιρείας.