Από τα τατάμι στην πασαρέλα, όταν το καρατέκι (παραδοσιακή στολή των αθλητών του καράτε) αντικαθίσταται από την τελευταία λέξη της μόδας. Ο Χρήστος Σαϊσανάς είναι πρωταθλητής και στα δύο! Στα 27 του χρόνια έχει καταγράψει τη δική του ξεχωριστή διαδρομή στην εθνική Ελλάδας του καράτε, ενώ παράλληλα συμμετέχει στις επιδείξεις μόδας του Βασίλειου Κωστέτσου με πιο πρόσφατη το show που έγινε στο Ηρώδειο το Σάββατο 31 Μαρτίου.

Εκεί, παρουσιάστηκε η συλλογή Vassilios Kostetsos Spring Summer 2019 Haute Couture «Narcissus» στην οποία ο Χρήστος Σαϊσανάς συμμετείχε μαζί με διάσημα μοντέλα που διέπρεψαν τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως τον Νίκο Παπαδακη, τη Βίκυ Κουλιανού, τη Μαρίνα Τσιντικίδου, τη Μάρα Δαρμουσλή, και τον Κώστα Φραγκολιά.

Πώς ξεκίνησε, όμως, η ενασχόλησή του με το μόντελινγκ, που ήταν και παραμένει, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απλώς χόμπι;

«Είχα ανεβάσει κάποιες επαγγελματικές φωτογραφήσεις μου το 2010 στο Facebook, που τότε τα πράγματα ήταν καλύτερα, πιο ελεγχόμενα. Τις είδε ο Κωστέτσος και μου έστειλε μήνυμα για να με ρωτήσει αν συνεργάζομαι με κάποιο πρακτορείο. Εγώ δεν είχα επαγγελματικές φιλοδοξίες και φυσικά δεν το πίστεψα, νόμιζα ότι είναι ψεύτικο το προφίλ! Όμως όταν λύθηκε το θέμα, συναντηθήκαμε, πέρασα casting και από τότε ξεκίνησαν όλα. Ούτε γνωριμία είχα στον χώρο, ούτε τίποτα. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε. Θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή ότι συνεργάστηκα με αυτόν τον άνθρωπο», τονίζει.

Όπως λέει αν και του έχουν κάνει πολλές προτάσεις για φωτογραφήσεις και επιδείξεις στο εξωτερικό «επέλεξα το καράτε. Μου αρέσει πάρα πολύ το μόντελινγκ όμως είπα στον εαυτό μου ότι θα κάτσω στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να διαλέξω ένα από τα δύο και αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα λόγω του καράτε».

Το μόντελινγκ λέει «Ξεκίνησε ως χόμπι και παραμένει ξεκάθαρα χόμπι. Δεν το είδα ποτέ ως δουλειά. Μέσα από αυτή τη διαδρομή των επτά τελευταίων χρόνων έχω συνεργαστεί με γνωστά μοντέλα, όπως με τον Κώστα Φραγκολιά, με τον Νίκο Παπαδάκη, τη Δήμητρα Αλεξανδράκη αλλά και με τον καλύτερο φωτογράφο της Ελλάδας, τον Κώστα Αυγουλή».

Μια επίδειξη μόδας και ένας σημαντικός αγώνας, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες στην προετοιμασία, όπως εξηγεί ο 27χρονος πρωταθλητής. «Οι θυσίες είναι δεδομένες, έστω κι αν η προετοιμασία διαφέρει σε κάποια επίπεδα, αφού στο καράτε δουλεύεις τεχνική, εκρηκτικότητα. Σε γενικές γραμμές, όμως, φαντάσου ότι μία εβδομάδα πριν από το show δεν έβγαινα καθόλου το βράδυ, έδινα πολύ μεγάλη προσοχή στη διατροφή μου και έκανα όλα όσα έπρεπε. Με άλλα λόγια οι συνήθειές μου ήταν ίδιες με την προετοιμασία για έναν μεγάλο διεθνή αγώνα. Το πρωί του show ξύπνησα πολύ νωρίς και το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι πάω να αγωνιστώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καράτε!».

Το καράτε παραμένει η μεγάλη αγάπη του Χρήστου Σαϊσανά. Μια αγάπη που κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια.

«Ξεκίνησα από μικρό παιδί πέντε ετών στη σχολή του κ. Μπουλούμπαση (σσ. νυν πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε). Επί είκοσι χρόνια, από το 1998 μέχρι φέτος που σταμάτησα, συμμετείχα συνέχεια σε αγώνες. Έζησα πολύ όμορφες στιγμές, έγινα πρωταθλητής Ελλάδας και βαλκανιονίκης, ενώ από το 2004 ήμουν στέλεχος της εθνικής ομάδας. Έζησα μεγάλες στιγμές και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο ανθρώπους που με βοήθησαν να φτάσω σε υψηλό επίπεδο, όταν από το 2005 πήγα στη σχολή τους στην Καλλιθέα, τον Γιώργο και τον Νίκο Γιδάκο».

Σιγά-σιγά απορροφήθηκε από το ρόλο του δασκάλου, καθώς άνοιξε σχολή καράτε στη Δροσιά.

«Αυτή τη στιγμή έχω 300 μαθητές στη σχολή μου, από 14 έως 60 ετών! Όλη την ημέρα ασχολούμαι με αυτό το κομμάτι. Με ρωτάνε πώς τα προλαβαίνω όλα και για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω! Προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα και το μόντελινγκ και τη σχολή και κάποιες άλλες επαγγελματικές προκλήσεις που μου παρουσιάστηκαν. Μπορείς να τα καταφέρεις με σωστό προγραμματισμό, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν παραμένεις παντού σε υψηλό επίπεδο, λογικά κάποια στιγμή κλατάρεις! Γι’ αυτό και πήρα την απόφαση να σταματήσω -τουλάχιστον προσωρινά- να αγωνίζομαι».

Τελευταία του εμπειρία ήταν η συμμετοχή με την εθνική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017 και η ανάμνηση ήταν γλυκιά, καθώς το ομαδικό πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση.