Θα μπορούσε να εκληφθεί σαν λογοπαίγνιο στο τελετουργικό της ημέρας ή σαν παιγνιώδης αντίστιξη στη μυσταγωγία της. Κι όμως, το αφιέρωμα στους μελαγχολικούς και αλαφροΐσκιωτους Dead Can Dance, την μπάντα που από το «Garden of the arcane delights» του 1984 μέχρι σήμερα «κατασκευάζει ηχοτοπία υπνωτιστικού μεγαλείου και ιερής ομορφιάς», ενώ έχει προγραμματιστεί για τις ώρες που έπονται της περιφοράς του Επιταφίου υπό τους ήχους των εγκωμίων, ίσως προσελκύσει κι ένα πιστό κοινό τους, που στην Ελλάδα δεν το λες μικρό: οι Lisa Gerard και ο Brendan Perry εμφανίζονται συχνά σε εγχώρια venues και φεστιβάλ, κατακλύζοντάς τα με μελωδίες αναγεννησιακές ή μεσαιωνικές, αλλά και φανερώνοντας την αγάπη τους τόσο για το γρηγοριανό μέλος όσο και τα μάντρα της Ανατολής. Μέχρι και άλμπουμ «Anastasis» έχουν κυκλοφορήσει, για να σοβαρευτούμε όμως, το κλαμπ Death Disco (Ωγύγου 16 και Λεπενιώτου 24, Ψυρή), που θα τους τιμήσει στις 6 Απριλίου, περιλαμβάνει και πλείστους ακόμα εκπροσώπους του dark wave ή του apocalyptic folk στο πρόγραμμα της βραδιάς. Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται στη δισκογραφική 4AD. Στα decks, oι Λεωνίδας Σκιαδάς και Νίκος Δρίβας. Οι πόρτες ανοίγουν στις 24:00 και η είσοδος είναι 5 ευρώ (με μπίρα/κρασί).

Νικόλας Ζώης

Εκθεση

Οι ανθρώπινες μορφές στη συλλογή του Αλέξη Βερούκα

Αποτελούν μια παρέα που θα ζήλευαν πολλοί. Εχουν αποφασίσει να βρεθούν σε έναν προορισμό αγαπημένο για πολλούς συναδέλφους τους, την Υδρα. Μόνο που όσοι σπεύσουν στο κοσμοπολίτικο νησί για να τους συναντήσουν δεν θα τους βρουν γύρω από μια σούβλα, αλλά σε έναν χώρο σχετικό με τη δουλειά τους. Εκείνοι είναι 90 σπουδαίοι εικαστικοί – από τον Βαλέριο Ανταμί και τον Αλέξη Ακριθάκη ώς τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Πατ Αντρέα και τον Ντίκο Βυζάντιο και από τον Ντέιβιντ Χόκνι και τη Λουίζ Μπουρζουά ώς τον Γιαννούλη Χαλεπά. Και ο τόπος όπου θα συναντηθούν, το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Υδρας (ΙΑΜΥ). Εκεί όπου ο ζωγράφος και συλλέκτης Αλέξης Βερούκας αποφάσισε να μοιραστεί για πρώτη φορά με το φιλότεχνο κοινό 220 έργα της συλλογής του (πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και γλυπτά), συνδετικός κρίκος των οποίων είναι η αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής. Ενορχηστρωτής της έκθεσης «Ζωγράφισέ μου έναν άνθρωπο, η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του ζωγράφου», που εγκαινιάζεται στις 9 Απριλίου και θα διαρκέσει ώς τις 27 Μαΐου, είναι η διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου.

Μαίρη Αδαμοπούλου

Τηλεόραση

Μια συμμορία του Μεσοπολέμου ακούει Νικ Κέιβ!

Ενα ταξίδι στον χρόνο, στην Αγγλία των αρχών του 1920, όταν η κρίση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής ήταν ο κανόνας, επιχειρεί η σειρά «Peaky blinders» που μετά το Netflix παίζεται στην ΕΡΤ1 (εν προκειμένω, τη Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα στις 22.00). Η σειρά εξελίσσεται στους δρόμους του Μπέρμιγχαμ, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και παρακολουθεί τη ζωή και τα κατορθώματα της συμμορίας Peaky Blinders (Μυτερά Ξυράφια). Σύμφωνα με την υπόθεση, ο ίδιος ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναθέτει στον επιθεωρητή Τσέστερ Κάμπελ να αντιμετωπίσει την εγκληματική της δράση. Η σειρά χαρακτηρίστηκε ως η πιο έξυπνη, ατμοσφαιρική και συναρπαστική δραματική σειρά του BBC τα τελευταία χρόνια. Το εξαιρετικό καστ, η ατμόσφαιρα εποχής, η σκηνοθεσία, τα εκπληκτικά κοστούμια και ένα ευφάνταστο σάουντρακ είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει. Ενα ροκ ‘ν’ ρολ ταξίδι με Νικ Κέιβ, Artic Monkeys, PJ Harvey, White Stripes μέχρι και Τζόνι Κας, σε απόλυτη αρμονία με τον αέρα και το στυλ της περιβόητης συμμορίας.

Διονυσία Μαρίνου

Απόδραση

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

Το βενετσιάνικο λιμάνι και η θέα από το Κάστρο

Η πολυτάραχη ιστορία της πόλης τής δίνει ιδιαίτερο ύφος με τις γεμάτες χρώματα εικόνες να εναλλάσσονται σχεδόν πίσω από κάθε γωνιά. Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου απολαμβάνει την αγκαλιά του Κάστρου της, τα τείχη του οποίου κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Ομως αυτό που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σας είναι το βενετσιάνικο λιμάνι της. Είναι από τα πιο όμορφα της χώρας και αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων, ενώ κι εσείς εκεί σίγουρα θα προσπαθήσετε να βρείτε μια θέση για να πιείτε καφέ κάτω από τη σκιά των πλατάνων και με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη. Από εδώ συνήθως ξεκινούν και όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Κάστρο. Είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα της Ευρώπης, ενώ έχει εντυπωσιακή θέα προς την πόλη, τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και τον Κορινθιακό. Στην ανηφορική διαδρομή θα διασχίσετε καλντερίμια, θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 15ου αι. που λειτουργεί ως μουσείο. Η πόλη διαθέτει δύο παραλίες, την Ψανή και το Γρίμποβο, στις οποίες τα πυκνά πλατάνια φτάνουν σχεδόν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα

Η Ναύπακτος δίνει ευκαιρίες και σε αυτούς που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, το ράφτινγκ και το καγιάκ, έχετε τη δυνατότητα να ασχοληθείτε με το αγαπημένο σας σπορ καθώς λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την πόλη σας περιμένει η Ορεινή Ναυπακτία. Ελατα, καστανιές, πλατάνια, και οξιές εναλλάσσονται σε όλη τη διαδρομή, ενώ οι απότομες κορυφές ξεπετάγονται από παντού, με τον δρόμο να συναγωνίζεται σε ευελιξία και μαιάνδρους τα ποτάμια και τα ρυάκια που συναντά. Αυτές οι εικόνες επαναλαμβάνονται σε όλη την διαδρομή, με τις κεραμοσκεπές των χωριών Τερψιθέα, Ελατού, Ανω Χώρα, Πλάτανος να είναι το μόνο που σπάει την κυριαρχία του πράσινου.

Κώστας Κατσίγιαννης

θεατρο

Λίγος ακόμα «Αδαής και παράφρων» στο Πορεία

Ξεκίνησε από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίστηκε στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, πέρασε από τα «Δημήτρια», μέχρι που τον Ιανουάριο προσγειώθηκε στο θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5, 210-8210.991): σαν να επιμένει να γοητεύει κάθε κοινό το έργο «Ο αδαής και ο παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα και μετάφραση Γιώργου Δεπάστα (Βραβείο της Ενωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής). Οπως η πρωταγωνίστριά του, μια σοπράνο που υποδύεται τη Βασίλισσα της Νύχτας του «Μαγικού Αυλού» για 222η φορά. Εκείνη, εξαντλημένη από την πειθαρχία μιας «μηχανής κολορατούρας», εξαϋλωμένη από την κριτική θεατών και ειδικών και ψυχικά εξαρθρωμένη από τις πατρικές προσδοκίες, ματαιώνει τις εμφανίσεις της. Στο μεταξύ, η παράσταση του Περλέγκα, με το μακιγιάζ της Εύης Ζαφειροπούλου, το σκηνικό και τα κοστούμια της Λουκίας Χουλιάρα, αλλά και τις ερμηνείες των Ανθή Ευστρατιάδου (Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»), Γιάννη Καπελέρη, Χρήστου Μαλάκη και του ίδιου του σκηνοθέτη, έχει φωτίσει την κωμικοτραγική ανεπάρκεια της τέχνης, της επιστήμης και των οικογενειακών σχέσεων για την πλήρωση των ανθρώπινων αναγκών. Τούτη η αυλαία πέφτει στις 16 Μαΐου. Εισιτήρια: 16, 14, 12 ευρώ.

Νικόλας Ζώης

Φαγητό

DIFFERENT BEAST

Να αποκαλύψουμε εξαρχής ένα «μυστικό», επειδή θα το βρείτε μπροστά σας και υπάρχει κίνδυνος να μας κακοχαρακτηρίσετε: όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το Different beast για brunch, να είστε σίγουροι ότι θα έχετε πάει μέχρι το πρωί. Ναι, ναι, κι όμως, ύστερα από αυτό το χρονικό όριο η φινετσάτη gastropub γεμίζει από εκλεκτικούς επισκέπτες όπως κι εσείς.

Από τη στιγμή πάντως που θα καθίσετε σε ένα από τα τραπεζάκια, η άνεση που παρέχουν οι ιδιοκτήτες Εβίτα Κουτσοπούλου και Αλεξ Κάνβιν είναι εξασφαλισμένη. Οπως και η γαστρονομική απόλαυση. Στα στάνταρ του μενού, που έχουν κάνει ήδη τον γύρο της Αθήνας, ανήκουν το τηγανητό αβγό με αβοκάντο, sriracha μπέικον και ξινό προζύμι, αλλά και το πανκέικ Dutch baby με μπέικον σε σιρόπι σφενδάμου (ή στην εκδοχή με Chilli chutney). Στην ίδια κατηγορία η παρέα σας μπορεί να επιλέξει τη σαλάτα με κινόα, γλυκοπατάτα, αβοκάντο, κατσικίσιο τυρί και κολοκυθόσπορο (οι πιο παρατηρητικοί θα έχετε ήδη αναγνωρίσει την ισορροπία της πρωτεΐνης με τους υδατάνθρακες, καθώς πρόκειται για πιάτο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις και αθλουμένων). Μεταξύ μας, εμείς δεν είπαμε όχι ούτε στα αβγά ποσέ με ολαντέζ κουρκουμά και καπνιστό σολομό Νορβηγίας, ενώ οι φίλοι απέναντι δεν είπαν όχι στα βιολογικά αβγά ποσέ με σάλτσα ντομάτας, τυρί labneh από στραγγιστό γιαούρτι, φρέσκο τσίλι και μαϊντανό.

Από καφέδες μπορείτε να μείνετε σ’ εκείνους της αρεσκείας σας (φρέντο εσπρέσο, δηλαδή, θα πιείτε και μάλιστα καλό), αλλά αν επιθυμείτε την εμπειρία της εξόδου ολοκληρωμένη έχετε στη διάθεσή σας εσπρέσο Baquelito Guatemala (taf), φίλτρου Αιθιοπίας ή ντεκαφεϊνέ Κολομβίας. Υπόψιν ότι για μπραντς με καφέ θα υπολογίστε 12-19 ευρώ το κάθε άτομο. Η λίστα των κρασιών είναι περιορισμένη αλλά εκλεκτική, ενώ μπίρες θα βρείτε ελληνικές και αμερικανικές (περί ορέξεως, σερβίρουν και γιαπωνέζικο ουίσκι). Να μην παραλείψουμε επίσης και το «απαιτητικό» για τον μεταβολισμό σας apple crumble με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης και σιρόπι σφενδάμου, αλλά αν σας ρωτήσουν μην πείτε ότι το μάθατε από εμάς. Κηφισιά, Κασσαβέτη 19, τηλ. 210 67004556

Ζωή Λιάκα