Είναι οι μέρες που οι σκέψεις μας τρέχουν σε ευφάνταστα δώρα και κομψά αντικείμενα. Γι’ αυτό και η περιπλάνηση στους δρόμους της πόλης οδήγησε τα βήματα στο γωνιακό κατάστημα του «Grande Bretagne». Εκεί όπου μια σειρά από λεπτά κοσμήματα λαιμού κατέστησαν σαφή την έννοια των κοσμικών αβγών. Και την περίτεχνη διαφορά τους φυσικά από το φαινόμενο των κοσμικών τύπων. Στο GB Corner Store λοιπόν η ομάδα της Zeus+Δione παρουσίασε τη χειροποίητη συλλογή Πασχαλινών αβγών-κοσμημάτων «Cosmic Eggs» με ημιπολύτιμους ορυκτούς λίθους πλαισιωμένους από χαρακτηριστικό σχέδιο ντιζάιν από επιχρυσωμένο και επαργυρωμένο μπρούτζο.

Πηγή έμπνευσης της συλλογής είναι το αβγό της κοσμικής δημιουργίας. Στην πασχαλινή ατμόσφαιρα του ειδικού καλέσματος τα αντικείμενα-σύμβολα υποστήριξαν με τη διακριτικότητά τους την αναγέννηση, τον έρωτα που γεννιέται με το ξύπνημα της φύσης, την εκκόλαψη καινούργιων ιδεών, την ζωή την ίδια. Το «Κοσμικό αβγό» της Zeus+Δione προκύπτει από την υπενθύμιση ενός παγκόσμιου μυθικού συμβόλου που ερμηνεύεται ως η πανάρχαια αρχή των πάντων στον κύκλο της ζωής. Συνήθως, αποτυπώνεται περικυκλωμένο από ένα φίδι, σύμβολο της αναγέννησης και της αλλαγής.

Και όπως με ενημέρωσαν στον χώρο τους στο GB Corner Store οι παθιασμένες με την αξιοποίηση των μοτίβων της ελληνικής παράδοσης Μιμίκα Κολοτούρα και Λύδια Βουσβούνη, το «Κοσμικό αβγό» είναι στοιχείο της «Θεογονίας» του Ησιόδου. Και συνδέεται με τον Δία, τον Πάνα, τον Ερωτα, τη Μήτιδα, τον Ερεβο και τη Νύχτα.

Ενα νέο σπίτι για τις τέχνες

Ανοιξε τις πόρτες του το Σάββατο για να συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό, αλλά τους πρώτους ενοίκους του τους αναμένει τον Ιούνιο. Τότε που η απόλυτη τάξη που επικρατούσε τις προάλλες θα μετατραπεί σε ένα δημιουργικό χάος και τη μυρωδιά του καινούργιου θα σκεπάσει η οσμή των χρωμάτων και των διαλυτικών μαζί με εκείνη του φρεσκοκομμένου ξύλου. Και αυτό διότι το τριώροφο Athena Standards Residency των 1.100 τ.μ., που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια (Αχαρνών 313), αποτελεί το ολοκαίνουργο καλλιτεχνικό residency της Αθήνας, που στόχο έχει να φιλοξενεί έλληνες και ξένους ζωγράφους, γλύπτες, φωτογράφους, περφόρμερ, επιμελητές εκθέσεων και συγγραφείς και να λειτουργήσει ως μια δημιουργική κυψέλη. Πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται ο επιχειρηματίας Ερωτόκριτος Κοτσιλίνης, η ζωγράφος Βαρβάρα Λιακουνάκου και η εικαστικός Τζένη Κάρολιν. Στους χώρους του Athena Standards Residency – το όνομα του οποίου «παίζει» με τον προηγούμενο ένοικο του χώρου, τον Ελληνικό Οργανισμό Πιστοποίησης – θα λειτουργούν, πέρα από ατελιέ, αίθουσα αναψυχής, βιβλιοθήκη, κουζίνα, τραπεζαρία και εργαστήριο για ειδικές δραστηριότητες, όπως και χώροι ικανοί να φιλοξενήσουν εκθέσεις και καλλιτεχνικές δράσεις.