«Για μισόν αιώνα μισούσαν θανάσιμα η μία την άλλη κι εμείς τις αγαπήσαμε γι’ αυτό». Είναι η φωνή της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς που ενσαρκώνει την Ολίβια ντε Χάβιλαντ στη πρώτη σκηνή του «Feud» («Εχθρα»), μιας σειράς πολυδιαφημισμένης που προβλήθηκε πρόσφατα στην αμερικάνικη τηλεόραση από τη FΧ. Το κεντρικό της θέμα; Η διαβόητη κόντρα ανάμεσα στην Μπέτι Ντέιβις και την Τζόαν Κρόφορντ που κορυφώθηκε μετά το τέλος των γυρισμάτων του «Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;» του 1962, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ολντριτς.

Η Ντέιβις δέχτηκε να συμπρωταγωνιστήσει με τη μεγάλη της αντίπαλο, πιστεύοντας ότι ο ρόλος της, ως πρώην παιδί-θαύμα Μπέιμπι Τζέιν Χάτσον, θα αναβίωνε την καριέρα της και πνίγοντας τον εγωισμό της συνεργάστηκε με τη μισητή της αντίπαλο, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα γυρίσματα, με εκτόξευση αρνητικών δηλώσεων κι από τις δυο πλευρές και στο μεταξύ η Ντέιβις έλαβε την ενδέκατη υποψηφιότητά της για τα Οσκαρ ενώ η Ακαδημία αγνόησε την Κρόφορντ. Η Κρόφορντ πικραμένη τότε στράφηκε δημόσια εναντίον της Ντέιβις και η τελευταία έχασε το Οσκαρ από την Αν Μπάνκροφτ, η οποία λόγω θεατρικών υποχρεώσεων δεν είχε μπορέσει να παραβρεθεί στην τελετή. Μόλις το όνομα της νικήτριας ανακοινώθηκε η Ντέιβις πάγωσε και η Κρόφορντ την προσπέρασε για να παραλάβει το Οσκαρ για λογαριασμό της Μπάνκροφτ.

«ΜΙΑ ΣΚΥΛΑ». Ωραίο θέμα για σειρά, θα μου πείτε. Και προφανώς αυτό θα σκέφτηκε η Τζέσικα Λανγκ (ως Κρόφορντ), η Σούζαν Σαράντον (ως Ντέιβις) και η Ζέτα Τζόουνς που επανήλθε στο προσκήνιο.

Η ίδια η Ολίβια ντε Χάβιλαντ όμως δεν είχε την ίδια γνώμη: η ηλικιωμένη ντίβα (έχει κλείσει τα 101 παρακαλώ) παρακολούθησε τη σειρά και έντρομη είδε τον «εαυτό» της να ξεστομίζει πράγματα που η ίδια δεν είπε ποτέ.

«Οταν έμαθα για το φιλμ, ενδιαφερόμουν να δω πώς θα απεικονίσει την αγαπημένη μου φίλη Μπέτι Ντέιβις και μετά φίλοι και συγγενείς με ενημέρωσαν πως εμφανίζομαι κι εγώ. Κανείς από την FX δεν είχε επικοινωνήσει για να ζητήσει την άδειά μου ή έστω να με ρωτήσουν πώς ένιωθα γι’ αυτό. Οταν έμαθα έπειτα ότι ο χαρακτήρας μου χαρακτήριζε στο φιλμ την αδελφή μου Τζόαν «μια σκύλα» (σ.σ. την Τζόαν Φοντέιν, με την οποία είχαν διαχρονική έχθρα), πως κουτσομπόλευα τις φίλες μου για το προσωπικό μου όφελος, αισθάνθηκα βαθιά προσβεβλημένη».

Αν η Ντε Χάβιλαντ αποδείξει πως οι «δηλώσεις» αυτές δεν έγιναν ποτέ, έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.

«Ενας βασικός λόγος που αποφάσισα να προχωρήσω με τη μήνυσή μου εναντίον της FΧ είναι η συνειδητοποίηση πως σε αυτό το στάδιο της ζωής και της καριέρας μου μπορώ να πάρω μια θέση, να αξιώσω από τους δυνατούς αυτού του συστήματος να τιμούν την αλήθεια –ένας νεαρός ηθοποιός δύσκολα μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Πιστεύω στην ελευθερία του λόγου, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να την χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα για να δικαιολογήσουμε δημοσιευμένες ψευτιές. Η Fox πέρασε αυτό το όριο. Δεν επικοινώνησαν καν μαζί μου. Αν αυτά συνεχίσουν να συμβαίνουν χωρίς συνέπειες, τότε ο μηχανισμός των ψεμάτων που αφορούν διασημότητες και συχνά μεταμφιέζονται ως αλήθεια θα γίνει καθεστώς. Αυτό δεν είναι ηθικό και δεν πρέπει να επιτρέπεται».

Η διεξαγωγή της δίκης ενδέχεται να αλλάξει ελαφρώς το σκηνικό της αμερικανικής τηλεόρασης, αν και οι περισσότεροι ειδικοί, σύμφωνα με τους «New York Times», εκτιμούν ότι η Ντε Χάβιλαντ δεν θα κερδίσει.