Χτίστηκε το 1914 και ήταν για πολλές δεκαετίες σημείο αναφοράς για την περιοχή των Πατησίων, η οποία, σύμφωνα με την απογραφή του 1879, ήταν το πρώτο εξοχικό προάστιο της Αθήνας. Η οικία Θεοτοκοπούλου έζησε εποχές ακμής αλλά και μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης. Σήμερα, το διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό της οδού Θεοτοκοπούλου 34 ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για τους Αθηναίους. Με συνολικό εμβαδόν 255 τ.μ., διαθέτοντας ένα μικρό υπόγειο και μια διαμορφωμένη, περιφραγμένη αυλή περίπου 250 τ.μ., το κτίσμα αποτέλεσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα αστικής κατοικίας εκείνης της εποχής. Για την οικία έχουν ακουστεί αρκετές ιστορίες. Η επικρατέστερη θέλει έναν νησιώτη, από τη Νάξο, να έρχεται στις αρχές του περασμένου αιώνα στην Αθήνα και να χτίζει το νεοκλασικό προκειμένου να εντυπωσιάσει μια νεαρή κοπέλα. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν «επιστρατεύθηκαν» μάστορες του Ερνέστου Τσίλλερ.

ΣΙΝΕΜΑ Α-Β. Η οδός Θεοτοκοπούλου –κοντά στο παλιό εργοστάσιο Κλωναρίδη –ήταν ένας ήσυχος δρόμος εξοχικών κατοικιών μιας εμβληματικής περιοχής για την Αθήνα, που σταδιακά υποβαθμίστηκε, όπως άλλωστε και αρκετές γειτονικές περιοχές. Στο ευρύτερο οικόπεδο, μάλιστα, κατασκευάστηκε το 1967 ο κινηματογράφος Α-Β, ο οποίος σταμάτησε να λειτουργεί το 1982. Ο κινηματογράφος κινδύνευσε με κατεδάφιση, κηρύχθηκε όμως διατηρητέος από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2000 και το 2005 αγοράστηκε μαζί με την κατοικία από τον Δήμο Αθηναίων.

Σε μία από τις φάσεις της, για μεγάλο διάστημα, η οικία είχε καταληφθεί από αγνώστους. Εχοντας λοιπόν περάσει από πολλά κύματα, το 2012 ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε την ένταξη της αποκατάστασης του κτιρίου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αποδίδοντάς του πολιτιστική χρήση. «Η αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού οικήματος… είναι ένα ακόμη έργο προτεραιότητας που ολοκληρώσαμε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Ενα ακόμη στολίδι που ζωντανεύει τη γειτονιά των Πατησίων και φιλοδοξεί να γίνει στέκι για τους κατοίκους και επισκέπτες κάθε ηλικίας. Εχοντας εξασφαλίσει ενδιαφέρουσες συνεργασίες με αξιόλογους φορείς, που θα υλοποιούν δράσεις στον χώρο εντελώς δωρεάν, αποδεικνύουμε για μία ακόμη φορά πως όταν καινοτόμες ιδέες συνδυάζονται με συστηματική δουλειά, μεγάλος κερδισμένος είναι ο πολίτης» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Δήμος Αθηναίων είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για να συγκεντρωθούν προτάσεις από φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδρύματα, μουσεία, σύλλογοι, ενεργοί πολίτες, δημιουργικές και καλλιτεχνικές ομάδες), προκειμένου να ζωντανέψουν με την εφευρετικότητα και την παρουσία τους ολόκληρη τη γειτονιά. Σε δύο μόλις εβδομάδες είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν τον Δεκέμβριο από την αρμόδια επταμελή και πολυσυλλεκτική Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί και με τη συμμετοχή κατοίκων της γειτονιάς.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΡΑΣΕΙΣ. Σήμερα, η οικία Θεοτοκοπούλου, έπειτα από μεγάλη αναμονή, είναι και πάλι έτοιμη να υποδεχθεί τους νέους της –αυτή τη φορά –επισκέπτες, που δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους της Αθήνας. Στο νεοκλασικό έχουν προγραμματιστεί δράσεις που θα παρέχονται δωρεάν, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την εκμάθηση χρήσης τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικό παιχνίδι, διαλέξεις για την ισότητα των φύλων, την αποδοχή του διαφορετικού και την αρχιτεκτονική της Αθήνας.

Η λειτουργία της υπάγεται στην αντιδημαρχία του Δήμου Αθηναίων για το Παιδί, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων AthensCultureNet, πρόγραμμα που έχει ως ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρώτη δράση που ξεκινά σήμερα είναι με την ομάδα People Behind, η οποία αναλαμβάνει να μάθει τη χρήση των social media και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα μαθήματα αυτά θα πραγματοποιούνται για δέκα συνεχείς Παρασκευές, με δωρεάν συμμετοχή.