«Πρέπει πρώτα να συμπεριφέρεσαι ως ιππότης και μετά να το δηλώνεις». Αυτή τη στάση εξηγούσε ο Ιθαν Χοκ αναλυτικά πριν από δύο χρόνια σε συνέντευξή του στο «New Yorker», όταν ο ηθοποιός είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο του «Rules for a knight». Ηρωας σ’ αυτό το παραμύθι ενηλικίωσης για εφήβους είναι ο φανταστικός πρόγονος του ηθοποιού, ο ιππότης σερ Τόμας Λίμιουελ Χοκ. Οταν καταλαβαίνει ότι ίσως να μην επιστρέψει σπίτι του, αφήνει ένα εκτενές γράμμα προς τον γιο του όπου του εκθέτει τις βασικές αρχές μιας ενάρετης ζωής. Μέσα από τα είκοσι κεφάλαια του βιβλίου –το οποίο έχει εικονογραφήσει η σύζυγός του Ράιαν Χοκ –ο συγγραφέας αναπτύσσει κάθε φορά και την αξία μιας αρετής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί πλέον στα ελληνικά –«Κώδικας για ιππότες», εκδ. Πατάκη –σε μετάφραση του σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό της δυτικής ιπποτικής παράδοσης και της ανατολικής φιλοσοφίας, ο Χοκ προσφέρει στους αναγνώστες ένα βιβλίο που μιλά για τις αξίες οι οποίες κάνουν έναν άνθρωπο καλό, τολμηρό, ειλικρινή και δίκαιο. Οπως λέει ο μεταφραστής, «κυρίως μιλά για το πόσο εύθραυστες είναι αυτές οι αξίες και πόσο κανείς πρέπει να προσπαθεί για να τις διαφυλάξει –κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, ο Χοκ γράφει ένα βιβλίο ηθικής».

Ομως πέρα από τον σύνθετο κόσμο των κανόνων της ηθικής ο Θέμελης Γλυνάτσης υπογραμμίζει τον ρόλο του καλού ιππότη, του μαχητή που φεύγει από το σπίτι του για να υπερασπιστεί έναν υπέρτατο σκοπό (όσο και αν αυτό το πρότυπο δεν συνάδει με την ιστορική πορεία των ιπποτών): «Εχει σπαθί και άλογο, διασχίζει την οικουμένη και γνωρίζει κόσμους μακρινούς και απέραντους, υπερασπίζεται τους αδύνατους και σφαγιάζει τους εγκληματίες, είναι ταπεινός και δυνατός και συναντά μαγικά όντα και ζώα μυθικά. Ολα αυτά είναι που κάνουν τον ιππότη καλό δάσκαλο για την παιδική ηλικία, γιατί δεν μας μαθαίνει μόνο την αξία τού να είμαστε καλοί, αλλά μας διδάσκει το πόσο σημαντικό είναι να παίρνει κανείς το άλογό του και μέσα σε μια μακρά μοναξιά να ανακαλύπτει τον κόσμο με τρόπο μαγευτικό. Να αποφασίζει να μάχεται αιώνια, να μαθαίνει αιώνια και, κυρίως, να κατοικεί στον ατέλειωτο χώρο της φαντασίας, που συχνά δεν ακολουθεί τον καθημερινό βίο. Ο ιππότης είναι ο πρώτος Ρομαντικός. Και ένας πατέρας οφείλει να είναι ιππότης. Και Ρομαντικός. Για να διδάξει στα παιδιά του την αξία της καλοσύνης, της μάχης, των δράκων και της φαντασίας».

INFO

Το βιβλίο του Ιθαν Χοκ «Κώδικαςγια ιππότες» κυκλοφορεί απότις εκδ. Πατάκη σε μετάφρασητου σκηνοθέτη Θέμελη Γλυνάτση