Στις αρχές Μαρτίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι νέες προσφυγές που έχουν καταθέσει τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί (Ant1, Alpha, Σκάι και Star) για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Η Ολομέλεια, που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρό της Νίκο Σακελλαρίου, απέρριψε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων ιδιωτικών σταθμών που ζητούσαν να παγώσει προσωρινά η προκήρυξη του διαγωνισμού. Προηγουμένως, είχαν διατυπωθεί τα νομικά επιχειρήματα των δικηγόρων του Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ παρών ήταν και παρατηρητής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Οι εκπρόσωποι των σταθμών ζητούν να παγώσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση επτά αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατ. ευρώ. Υποστηρίζουν ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ΕΣΔΑ. Μάλιστα, επισήμαναν ότι δεν διασφαλίζονται η χρηματοοικονομική επάρκεια και η φερεγγυότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στον διαγωνισμό που δεν έχουν τα οικονομικά εχέγγυα και αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων του διαγωνισμού.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕGA. Τέλος, όπως έγινε γνωστό αργά χθες από αρμόδιες πηγές, «παρά τη διάθεση των εμπλεκόμενων μερών να βρουν την ενδεδειγμένη λύση για τον τηλεοπτικό σταθμό Μega, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, οι όροι του διαγωνισμού και η άρνηση του ΕΣΡ να απαντήσει (έστειλε απάντηση στην οποία έλεγε ότι αποφάσισε η ολομέλεια να μην απαντήσει) σε συγκεκριμένα ερωτήματα του σταθμού δημιούργησαν σοβαρή νομική αβεβαιότητα».

Οπως επισημαινόταν, «η νομική αβεβαιότητα αυτή δεν επέτρεψε τη δημιουργία μιας συμφωνίας εξυγίανσης η οποία θα διασφάλιζε την λειτουργία του σταθμού και την παράλληλη εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών και της επένδυσης των μετόχων».

Και οι πηγές συμπλήρωναν ότι «δεν υπήρχε κανένα νόημα να υπογραφεί μια σύμβαση αναδιάρθρωσης η οποία είτε θα ήταν άκυρη την επόμενη μέρα από την υπογραφή της, είτε θα ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, είτε θα οδηγούσε σε διακοπή της εκπομπής του σταθμού μετά από λίγο».