Ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και δεν θα μπορούσε να είναι. Βασίζεται στο προσωπικό κριτήριο και την «ενσυναίσθηση» για το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ορισμένες από τις επερχόμενες ταινίες. Τα ονόματα των σκηνοθετών, η θεματολογία και το καστ σε πολλές από αυτές, ωστόσο, κόβουν πρώτα το νήμα.

Το σχήμα του νερού

Σκηνοθεσία: Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Πρωταγωνιστούν: Σάλι Χόκινς, Νταγκ Τζόουνς, Μάικλ Σάνον

1962. Στο υπόγειο μιας άκρως απόρρητης κυβερνητικής οργάνωσης εργάζεται ως καθαρίστρια η μουγκή Ελίζα, η ζωή της οποίας θα αλλάξει για πάντα όταν μαζί με μια συνάδελφό της ανακαλύπτει ένα μυστικό πείραμα της κυβέρνησης, ένα νοήμον αμφίβιο πλάσμα με το οποίο θα αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία, πάμπολλες υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες και η μοναδική υπογραφή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Η νύχτα με τις μάσκες

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν

Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Λι Κέρτις, Τζούντι Γκριρ

Κανονικά δεν θα μας ενδιέφερε σοβαρά άλλο ένα σίκουελ στο πρώτο αριστούργημα του Τζον Κάρπεντερ αλλά ο μεγάλος σκηνοθέτης θα έχει ενεργή εμπλοκή στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, ενώ ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν είναι κάθε άλλο παρά ένας τυχαίος σκηνοθέτης. Οπότε, είμαστε σε αναμονή. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να διατηρούμε μεγάλες προσδοκίες.

Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη

Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ

Πρωταγωνιστούν: Ανταμ Ντράιβερ,

Ολγα Κιριλένκο, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Η ταινία που ο Γκίλιαμ, η ιδιοφυΐα υπεύθυνη για το «Μπραζίλ» και τους «12 πιθήκους», προσπαθούσε κάτι δεκαετίες να ολοκληρώσει, αρχικά με τους Τζόνι Ντεπ και Ζαν Ροσφόρ. Πολλοί μιλούσαν για «κατάρα» τότε, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ο σκηνοθέτης κατόρθωσε να βρει ξανά χρηματοδότες και τελικά να πει το τελικό «cut!» στα γυρίσματα. Είναι λογικό να βρίσκεται στις λίστες όλων για τη νέα χρονιά. Κι αν όχι, κάτι δεν πάει καλά!

The house

that Jack built

Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ

Πρωταγωνιστούν: Ούμα Θέρμαν,

Ματ Ντίλον, Ρίλεϊ Κιου

Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή του Τζακ, ενός ευφυέστατου κατά συρροήν δολοφόνου στη διάρκεια 12 ετών. Αυτή είναι και η μόνη περιγραφή που έχουμε. Οπότε τι το κάνει ενδιαφέρον; Μα προφανώς η υπογραφή του Λαρς φον Τρίερ. Πολλές ταινίες του έχουν φλερτάρει ούτως η άλλως με το φανταστικό σινεμά και τούτη εδώ είναι η πρώτη του καθαρή προσπάθεια στο γήπεδο του τρόμου. Οι αμερικανοί ηθοποιοί δηλώνουν ήδη, σε διάφορες συνεντεύξεις τους, κατενθουσιασμένοι. Φαντάζομαι θα διχάσει πολλούς. Και αυτό καλό μου φαίνεται.

White Boy Rick

Σκηνοθεσία: Γιαν Ντεμάνζ

Πρωταγωνιστούν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Μπρους Ντερν, Τζένιφερ Τζέισον Λι

Κατ’ αρχάς, ο Ντεμάνζ είναι ο σκηνοθέτης του εκπληκτικού «’71» που είχε κάνει θραύση στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2014. Επίσης πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Ρίτσαρντ Γουέρσε Τζούνιορ που τη δεκαετία του ’80 εργαζόταν ως πράκτορας του FBI μέχρι που συνελήφθη για εμπορία ναρκωτικών και κατέληξε στη φυλακή καταδικασμένος σε ισόβια. Ο Μάθιου ΜακΚόναχι πρωταγωνιστεί και οσμίζομαι κάτι ξεκάθαρα οσκαρικό. Αλλά αυτή είναι απλά μια διαίσθηση. Οι πρώτες φωτογραφίες όμως είναι πολύ εντυπωσιακές.

Mary Poppins Returns

Σκηνοθεσία: Ρομπ Μάρσαλ

Πρωταγωνιστούν: Ντικ βαν Ντάικ,

Μέριλ Στριπ, Εμιλι Μπλαντ

Στο Λονδίνο, την εποχή του μεγάλου οικονομικού κραχ, τα τρία παιδιά που έζησαν με τη μαγική συντροφιά της Μέρι Πόπινς έχουν πια μεγαλώσει. Εκείνη όχι και τόσο, φτάνει όμως ξανά στο σπίτι τους ύστερα από μια μεγάλη προσωπική τραγωδία. Ο Ρομπ Μάρσαλ («Σικάγο») σκηνοθετεί και οι φίλοι του αυθεντικού έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το όλο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε. Η Ντίσνεϊ όμως έχει τον τρόπο να βγάζει φράγκα και παράλληλα να προσφέρει ένα ευπρεπές προϊόν. Γιατί όχι και τώρα;

Solo: A Star Wars Story

Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ

Πρωταγωνιστούν: Εμίλια Κλαρκ, Πολ Μπέτανι, Γούντι Χάρελσον

Τι έκανε ο Χαν Σόλο πριν καταταγεί στην Αντίσταση του Πολέμου των Αστρων; Προφανώς και θα μαθαίναμε σύντομα από τη στιγμή που η Ντίσνεϊ (πάλι αυτή!) αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς από τον Τζορτζ Λούκας (για κάποια δισεκατομμύρια δολάρια προφανώς). Ο Ρον Χάουαρντ είναι ένας ικανότατος σκηνοθέτης, ιδανικό «εκτελεστικό όργανο» για να τα λέμε όπως είναι, και οι φαν της σειράς θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ενθουσιαστούν, ή και να γκρινιάξουν όπως συνηθίζουν τελευταία.

Death Wish

Σκηνοθεσία: Ιλαϊ Ροθ

Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις,

Βίντενστ ντ’ Ονόφριο

Να το πούμε από την αρχή: Η αυθεντική, πρώτη ταινία του 1974 παραμένει ένα αριστούργημα δράσης και ιδεολογικής αμφισημίας. Και σήμερα, μοιάζει η ιδανική ταινία για την εποχή του Τραμπ, για πολλούς λόγους. Ο Ιλαϊ Ροθ είναι ούτως ή άλλως ένας σκηνοθέτης που δρα κόντρα στις επιταγές της πολιτικής ορθότητας (γι’ αυτό και τον εκτιμάμε τόσο, παρά την ανισότητα των ταινιών του) ενώ ο Μπρους Γουίλις φαντάζει, στ’ αλήθεια, ιδανικός για το ρόλο που έκανε διάσημο τον Τσαρλς Μπρόνσον.

The Irishman

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε

Πρωταγωνιστούν: Αλ Πατσίνο, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Χάρβεϊ Καϊτέλ

Πριν γράψουμε μια λέξη για την πλοκή, ρίξτε ξανά μια ματιά στους συντελεστές. Και ποιος δεν θα ήθελε να δει, εναγωνίως, αυτή τη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε; Σκεφτείτε πόσο θα ξεχωρίζει στον ορυμαγδό της κόμικ σαβούρας που μας σερβίρουν σχεδόν κάθε εβδομάδα! Εδώ, ένας εκτελεστής της Μαφίας ανακαλεί την ανάμειξή του στη δολοφονία του θρυλικού συνδικαλιστή Τζίμι Χόφα. Πιασάρικο!

Bohemian rhapsody

Σκηνοθεσία: Ντέξτερ Φλέτσερ και Μπράιαν Σίνγκερ

Πρωταγωνιστούν: Ράμι Μάλεκ, Μάικ Μάιερς, Μπεν Χάρντι

Η βιογραφία του Φρέντι Μέρκιουρι προσπαθούσε εδώ και καιρό να γυριστεί, ο πρώτος ηθοποιός μάλιστα που είχε επιλεγεί για τον ρόλο ήταν ο Σάσα Μπάρον Κόεν, αλλά τα εναπομείναντα μέλη των Κουίν είχαν μεγάλες αντιρρήσεις. Αυτό που μαθαίνουμε είναι πως τα σκοτεινά σημεία της ζωής του θρυλικού τραγουδιστή έχουν κάπως αμβλυνθεί, ενώ μυστήριο περιβάλλει την απόλυση του Μπράιαν Σίνγκερ, αρχικού σκηνοθέτη, που περιέργως εξαφανίστηκε από τα γυρίσματα μετά τις πρώτες δυο εβδομάδες τους. Αντε να δούμε.

Isle of dogs

Σκηνοθεσία: Γουές Αντερσον

Με τις φωνές των: Σκάρλετ Τζοχάνσον, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τίλντα Σουίντον, Μπιλ Μάρεϊ, Χάρβεϊ Καϊτέλ

Η οδύσσεια ενός μικρού αγοριού που αναζητά τον σκύλο του κάπου στην Ιαπωνία. Σε κινούμενα σχέδια. Και σε σκηνοθεσία του Γουές Αντερσον. Ακούγεται υπέροχο, ιδιαιτέρως αν σκεφτεί κανείς πως η καλύτερη ταινία του είναι το «Fantastic mr. Fox» που, επίσης, ήταν animation. Toν Μάρτη θα κάνει τη μεγάλη του έξοδο στις ΗΠΑ, φαντάζομαι θα το δούμε κι εμείς κάπου εκεί κοντά.

Γυναίκες

που περάσατε από δω

Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Τζούμας, Ερρίκος Λύτσης, Ελλη Τρίγκου

Το γράφω όπως μου το εκμηστηρεύτηκε ο σκηνοθέτης (και έκτοτε το βλέπω γραμμένο παντού): «Δύο άνεργοι άνδρες προσλαμβάνονται να φυλάξουν τσίλιες σε ένα παλιό σπίτι όπου, παράνομα, χτίζεται ένα δωμάτιο. Το σπίτι βρίσκεται σε δρόμο συνοικίας, από τον οποίο περνούν πολλοί άνθρωποι, πιθανότατα και πολεοδόμοι που υποκρίνονται τους αθώους διαβάτες! Ο δρόμος όμως, είναι πέρασμα, και γυναίκες και άνδρες που θα τον διαβούν κουβαλάνε όνειρα, και πληγές, και ελπίδες, και άσβεστη την ανάγκη της θαλπωρής που υπόσχεται ο έρωτας». Ο Τσιώλης επιτρέφει. Θέλετε κι άλλα;