Το 1993 ο Τζέφρι Εντουαρντς ήταν σολίστ στα Μπαλέτα της Νέας Υόρκης όταν έκανε κάτι ριζοσπαστικό για εκείνη την εποχή: έστειλε μια επιστολή στον μουσικό διευθυντή της Σχολής, με την οποία κατηγορούσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή Πίτερ Μάρτινς για λεκτική και σωματική κακοποίηση. Δεν ήταν η μόνη περίπτωση, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Το 1994 ο 12χρονος τότε σπουδαστής της διάσημης Σχολής, Βίκτορ Οστρόφσκι, υπέστη επίσης σωματική βία από τον Μάρτινς, επειδή κατά τη διάρκεια μιας πρόβας έτρεξε ανάμεσα στα σκηνικά μαζί με αλλά παιδιά. «Ηρθε πίσω μου, με άρπαξε από τον λαιμό, πίεσε τον αριστερό του αντίχειρα και το μεσαίο του δάκτυλο τόσο πολύ που ένιωσα να πνίγομαι. Αρχισα να κλαίω και να φωνάζω. Η επίθεση έγινε μπροστά σε όλο το καστ. Αυτό που βίωσα μου στοίχισε! Εφυγα από τη Σχολή και έπεσα σε κατάθλιψη».

Οι δηλώσεις των δυο χορευτών στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα έγιναν με αφορμή τη χθεσινή παραίτηση του επί 29 χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπαλέτων. Αυτό που πυροδότησε την απομάκρυνση του 71χρονου Μάρτινς ήταν οι πρόσφατες κατηγορίες 24 χορευτών και χορευτριών για σωματική και λεκτική βία εναντίον τους. Πήραν το θάρρος μάλιστα να μιλήσουν ύστερα από μια ανώνυμη επιστολή, όπου αναφέρονταν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από το 1983. Πολλές φορές, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι στο δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Μάρτινς έδινε τους καλούς ρόλους σε άτομα με τα οποία είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις. Ο δανέζικης καταγωγής Μάρτινς, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση το 1989, στην επιστολή παραίτησής του προς το διοικητικό συμβούλιο της Σχολής αναφέρει: «Εχω αρνηθεί και εξακολουθώ να αρνούμαι ότι έχω εμπλακεί σε τέτοιου είδους ανάρμοστη συμπεριφορά». Ο πρώην ισχυρός άντρας των περίφημων Μπαλέτων απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δημόσια δήλωση, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο του Στίβεν Τίσμαν: «Η έρευνα συνεχίζεται και ο Πίτερ δεν πρόκειται να σχολιάσει τους ισχυρισμούς αυτούς». Καμία δημόσια τοποθέτηση για το νέο σκάνδαλο που συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό χώρο δεν υπήρξε ούτε από τη διοίκηση των Μπαλέτων της Νέας Υόρκης.

ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ. Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε μετά το σκάνδαλο του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν φέρνει συνεχώς στην επιφάνεια τη σκοτεινή πλευρά του αστραφτερού κόσμου του θεάματος. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης έπαυσε από τα καθήκοντά του τον επί 40 χρόνια διευθυντή της Ορχήστρας Τζέιμς Λιβάιν με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε έφηβο. Με απόσταση λίγων ημερών η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, απομάκρυνε των επί σειρά ετών διευθυντή της και αρχιμουσικό Σαρλ Ντιτουά, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε μια μουσικό.