Τα τελευταία χρόνια, στην ετήσια λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους ηθοποιούς που με τις ταινίες τους σημειώνουν τις υψηλότερες εισπράξεις σε όλο τον κόσμο, κυριαρχούν εκείνοι που υποδύονται υπερήρωες. Καθόλου περίεργο, καθώς το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Disney έχει αγοράσει τόσο τους ήρωες κόμικς της Marvel όσο και τις ταινίες «Star Wars» (το πιο πρόσφατο χτύπημα ήταν η εξαγορά και των στούντιο της 21st Century Fox) και κάθε χρόνο «βομβαρδίζει» με εντυπωσιακές παραγωγές που αγγίζουν ή ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις.

Στη λίστα για το 2017 που δημοσιεύθηκε χθες, δύο παραδοσιακοί σταρ ταινιών δράσης σπάνε το σερί, κατακτώντας τις δύο πρώτες θέσεις της δεκάδας. Είναι ο Βιν Ντίζελ με συνολικές εισπράξεις ταινιών 1,6 δισ. δολάρια, και ο Ντουέιν Τζόνσον με 1,5 δισ. δολάρια. Και οι δύο οφείλουν το κατόρθωμά τους στην ίδια ταινία, «Οι μαχητές των δρόμων 8», που κέρδισε παγκοσμίως 1,2 δισ. δολάρια. Ο Ντίζελ είχε επίσης πρωταγωνιστήσει στην περιπέτεια «xXx: Επανεκκίνηση» και ο Τζόνσον σε δύο ριμέικ, του τηλεοπτικού «Baywatch» και της επιτυχίας του μακαρίτη Ρόμπιν Γουίλιαμς «Τζουμάντζι» (το τελευταίο θα το δούμε στην Ελλάδα από τις 11 Ιανουαρίου).

WONDER WOMAN. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση συναντάμε δύο γυναίκες. Η Γκαλ Γκαντότ υποδύθηκε τη Wonder Woman σε δύο ταινίες –την ομώνυμη και το «Justice League» και «κέρδισε» συνολικά 1,4 δισ. δολάρια, ενώ η Εμα Γουάτσον, αρκετά χρόνια μετά τον τελευταίο «Χάρι Πότερ», είχε την τύχη να πρωταγωνιστήσει στην πιο εμπορική –μέχρι στιγμής –ταινία της χρονιάς «Η Πεντάμορφη και το Τέρας». Χάρη στα 1,26 δισ. εκείνης της ταινίας, αλλά και τη συμμετοχή της στο θρίλερ «Ο Κύκλος», η Γουάτσον βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 1,3 δισ. δολάρια.

Ο Τζόνι Ντεπ που καταλαμβάνει την πέμπτη θέση έχει χάσει τη λάμψη του, αλλά λίγο οι πέμπτοι «Πειρατές της Καραϊβικής», λίγο το «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», κατάφερε να φέρει στα ταμεία 1,1 δισ. δολάρια. Ακολουθούν η Ντέιζι Ρίντλεϊ του «Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi» (η οποία έπαιξε και μαζί με τον Ντεπ στο «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές») με 1,08 δισ. δολάρια, ο Τομ Χόλαντ (ο νέος Σπάιντερμαν της μεγάλης οθόνης) με 888 εκατ. από την ταινία «Spider-Man: Επιστροφή στον τόπο του», ο Κρις Πρατ με 864 εκατ. από την ταινία «Οι Φρουροί του Γαλαξία 2» και ο Κρις Χέμσγουορθ με 845 εκατ. για το «Thor: Ragnarok». Τη δεκάδα κλείνει o Τζον Μπογιέγκα με 815 εκατ. δολάρια, κι αυτός εκ των πρωταγωνιστών των «Τελευταίων Jedi», αλλά και μικρότερων ταινιών όπως οι «Detroit: Μια Οργισμένη Πόλη» και «Ο Κύκλος».