Ανάμεσα σε μια σκληρή, σχεδόν ελεεινή πραγματικότητα και τη μυθική της διάσταση, ανάμεσα στις βαθιές επιθυμίες και τις ακόμα βαθύτερες ενοχές, όλοι τους κουβαλούν ένα μεγάλο πάθος, σχεδόν καταστροφικό.

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας, βραβευμένος με Πούλιτζερ, υποψήφιος για Οσκαρ: ο Σαμ Σέπαρντ (Sam Shepard, 1943 – 2017), υπήρξε μια εμβληματική μορφή της Αμερικής, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, που διακρίθηκε με το έργο του αλλά και την προσωπικότητά του. Γιος στρατιωτικού, πέρασε τα παιδικά του χρόνια ακολουθώντας την οικογένειά του από τόπο σε τόπο, μέχρι να εγκατασταθούν στην Καλιφόρνια. Δεν ήταν ακόμα είκοσι ετών όταν ακολούθησε μια θεατρική ομάδα, ενώ σύντομα άρχισε να γράφει.

Γραμμένο το 1983, το έργο ανήκει στην τριλογία των Family Plays (Οικογενειακά Εργα) του Σέπαρντ και έκανε πρεμιέρα στο Magic Theatre του Σαν Φρανσίσκο με πρωταγωνιστές τον Εντ Χάρις και την Κάθι Μπέικερ. Στη συνέχεια το «Fool for love» παρουσιάστηκε στα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης αλλά και στο Μπρόντγουεϊ. Στην κινηματογραφική του μεταφορά από τον Ρόμπερτ Ολτμαν, το 1985, ο ίδιος ο Σαμ Σέπαρντ μοιράστηκε τους ρόλους του πρωταγωνιστικού ζευγαριού με την Κιμ Μπάσιντζερ.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ. Το «Fool for love» πραγματεύεται τη σχέση του Εντι και της Μέι, μια βαθιά, βασανιστική σχέση από εκείνες που μοιάζει να μην έχουν σωτηρία ούτε καν έξοδο κινδύνου. Εκείνος εξαφανίζεται για μεγάλα διαστήματα, ταξιδεύοντας μόνος στην Αγρια Δύση κι εκείνη έχει βρει στέγη σ’ ένα ξεπεσμένο μοτέλ, κάπου στην έρημο. Το άγρυπνο βλέμμα του Γέρου τούς στοιχειώνει ενώ η παρουσία του Μάρτιν, ενός ντόπιου κηπουρού που φλερτάρει τη Μέι, θα δώσει το έναυσμα για να ξεχυθεί όλη η αλήθεια. Και μαζί το «μυστικό» που κουβαλά αυτή η οικογένεια και τους στοιχειώνει όλους.

Το δωμάτιο της Μέι, σ’ ένα ξεχασμένο μοτέλ στους μεγάλους αμερικανικούς δρόμους, αποτελεί το σκηνικό, στην παράσταση του Γιώργου Οικονόμου. Ενα σιδερένιο κρεβάτι, μια βαλίτσα, μπόλικο αλκοόλ, ένα παράθυρο που βλέπει στον δρόμο συνθέτουν το τώρα της παράστασης. Σε μια γωνιά, μια κουνιστή πολυθρόνα: εκεί κάθεται ο Γέρος, μόνος, και παρεμβαίνει με τον τρόπο του. Αλλοτε ο Εντι κι άλλοτε η Μέι θα βρεθούν δίπλα του για να μοιραστούν τις σκέψεις και κυρίως το βάρος των επιλογών τους. Εκείνος, βυθισμένος στις ενοχές του, προσπαθεί –ίσως και όχι, να τις διαχειριστεί. Ενώ οι ήχοι της country μουσικής ντύνουν την ατμόσφαιρα.

Ο σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το «Fool for love» μέσα στη ρεαλιστική του διάσταση, κρατώντας ζωντανό το κομμάτι της φαντασίας. Αφήνει το έργο να κάνει τη δουλειά του αλλά του στερεί τις υψηλές θερμοκρασίες που εμπεριέχει.

Η μορφή του Γέρου παίρνει σάρκα και οστά με την παρουσία – ερμηνεία του έμπειρου Γιώργου Κέντρου, ο οποίος κουβαλά το παρελθόν του ρόλου του και καθορίζει την παράσταση.

Ο Γιωργής Τσαμπουράκης και η Τζένη Θεωνά, ο Εντι και η Μέι της παράστασης, σηκώνουν το βάρος των δύο αδελφών, χωρίς να τους προδώσουν αλλά και χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν στο μεδούλι της ψυχής τους. Το ταξίδι είναι μακρύ.

Τέλος, ο Μάρτιν του Βασίλη Παλαιολόγου λειτουργεί ως καταλύτης. Ο ηθοποιός πλάθει με επιτυχία τον τύπο του αφελούς Αμερικανού που βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εφιάλτη που τον ξεπερνά.

Μετάφραση:

Δάφνη Οικονόμου

Σκηνοθεσία:

Δημήτρης Οικονόμου

Σκηνικά:

Κώστας Βελινόπουλος

Κοστούμια:

Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί:

Γιάννης Δρακουλαράκος

Παίζουν:

Γιώργος Κέντρος, Τζένη Θεωνά, Γιωργής Τσαμπουράκης, Βασίλης Παλαιολόγος

Πού:

Στο θέατρο Αλμα – Β’ Σκηνή (Ακομινάτου 15, τηλ. 210-5220.100) έως τις 7 Ιανουαρίου 2018