Οι «Εξι Μεγάλοι» του Χόλιγουντ πλέον είναι πέντε. Η εξαγορά της 21st Century Fox από την Disney έναντι 52,4 δισ. δολαρίων δημιουργεί έναν κινηματογραφικό και τηλεοπτικό κολοσσό που δύσκολα θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα στούντιο των Warner Bros., Universal, Sony και Paramount. Σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Box Office Mojo, στην Disney και τη Fox αναλογούσε το 40% των πωλήσεων εισιτηρίων στις αίθουσες των ΗΠΑ και του Καναδά για το 2016.

Η Disney, ύστερα από αυτή τη συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 12 με 18 μήνες αν εγκριθεί από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές Αρχές των ΗΠΑ, αποκτά ένα κινηματογραφικό στούντιο που ιδρύθηκε το 1935 και ένα τηλεοπτικό τμήμα που έχει ξεκινήσει από το 1949. Ο κατάλογων ταινιών, σειρών και εκπομπών που θα περάσουν στην κατοχή της είναι τεράστιος. Ας δούμε τι ακριβώς αγόρασε η Disney με τα δισεκατομμύρια που ξόδεψε.

Περισσότερη τηλεόραση. Το τηλεοπτικό τμήμα της Fox είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα στον χώρο. Οι παραγωγές του περιλαμβάνουν τις σειρές «The Simpsons», «This Is Us», «Modern Family», «American Horror Story» και «Homeland». Το αντίστοιχο τμήμα της Disney είναι το αρκετά μικρότερο ABC Studios, που έχει καιρό να βγάλει κάποια μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα τον περασμένο Αύγουστο έχασε το μεγαλύτερό του όνομα, τη δημιουργό των σειρών «Grey’s Anatomy» και «Scandal» Σόντα Ράιμς, η οποία υπέγραψε συνεργασία με το Netflix.

Η διαδικτυακή τηλεόραση μέσω streaming είναι μία αγορά για την οποία η Disney έχει μεγάλα σχέδια. Φέτος η εταιρεία ανακοίνωσε δύο υπηρεσίες που ετοιμάζει: μία αθλητική, με περιεχόμενο από το δίκτυο ESPN που της ανήκει, και μία που θα χτιστεί γύρω από ταινίες και σειρές. Με την εξαγορά της Fox αποκτά και το 60% της διαδικτυακής πλατφόρμας Hulu, που αναμεταδίδει ταινίες και σειρές άλλων δικτύων, ενώ κάνει και δικές της παραγωγές όπως η σειρά «The Handmaiden’s Tale» που φέτος σάρωσε στα βραβεία Emmy.

Περισσότερους υπερήρωες. Στη δεκαετία του 1990, όταν η εταιρεία κόμικς Marvel έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο του κινηματογράφου, πούλησε τα δικαιώματα των σειρών «X-Men» και «Fantastic Four» στη Fox. H Disney αγόρασε τη Marvel έναντι 4 δισ. δολαρίων το 2009 και πλέον συμπληρώνει τα «κομμάτια» που έλειπαν, με τους παραπάνω ήρωες και κάποιους άλλους που ανήκουν στον «κύκλο» τους, όπως ο Deadpool (η ταινία του ήταν η έκπληξη του 2016 και το 2018 θα προβληθεί το σίκουελ).

Περισσότερα σίκουελ. Στα σίκουελ των «Εκδικητών», του «Toy Story» και του «Ψυχρά και ανάποδα» που ετοιμάζει η Disney θα προστεθούν τώρα και εκείνα του «Avatar» –τέσσερα θα είναι, ζωή να ‘χουν, από το 2021 μέχρι το 2026 -, του «Πλανήτη του πιθήκων», του «Alien» και της σειράς κινουμένων σχεδίων «Η Εποχή των Παγετώνων». Επίσης η Disney θα μπορεί να «αναστήσει», αν το επιθυμεί, παλιότερες σειρές ταινιών τής Fox όπως οι «Μια νύχτα στο μουσείο», «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» και «Μόνος στο σπίτι».

Περισσότερο «Star Wars». Η Disney αγόρασε τη Lucasfilm του Τζορτζ Λούκας από το 2012, και αυτός είναι ο λόγος που από το 2015 και μετά έχουμε μία νέα ταινία «Star Wars» κάθε χρόνο. Πέρυσι ήταν το «Rogue One», φέτος «Οι τελευταίοι Τζεντάι», του χρόνου το «Solo». Τι ήταν το μοναδικό που της έλειπε; Τα δικαιώματα διανομής της πρώτης ταινίας του 1977, που ανήκαν στη Fox. Πλέον κλείνει και αυτός ο λογαριασμός.

Περισσότερα σπορ. Το αθλητικό δίκτυο ESPN που ανήκει στην Disney αντιμετωπίζει προβλήματα φέτος, έχοντας χάσει 1,4 εκατ. συνδρομητές και έσοδα δεκάδων εκατ. δολαρίων. Τα αθλητικά κανάλια της Fox έρχονται τώρα στην οικογένεια της Disney με αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων μπέιζμπολ, NBA και χόκεϊ.