Έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια, οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι έτοιμες να υποδεχτούν ξανά τους υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας και η μεγάλη οθόνη αποτελεί ξανά επιλογή διασκέδασης για αυτούς.

Τη δεκαετία του 1980, απαγορεύτηκε η λειτουργία κινηματογραφικών αιθουσών στη Σαουδική Αραβία, καθώς μεγάλο μέρος του κλήρου θεωρούν ότι οι ταινίες της Δύσης, αλλά και πολλές από αραβικά κράτη όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία ήταν αμαρτωλές.

Όμως, ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μουάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκει μεγάλες κοινωνικές αλλαγές: να αρθεί η απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες, να επαναληφθούν συναυλίες και άλλοι τρόποι διασκέδασης για να ικανοποιηθεί η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας, που είναι νεαρά σε ηλικία άτομα. Όλα αυτά, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Οράματος 2030, ενός οδικού χάρτη για να δοθεί ώθηση στην εγχώρια κατανάλωση και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση πήρε απόφαση η οποία ανοίγει τον δρόμο για να δοθούν άδειες λειτουργίας σε κινηματογραφικές αίθουσες. Οι πρώτες αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους στους κινηματογραφόφιλους τον Μάρτιο του 2018. Και έως το 2030, προγραμματίζεται η λειτουργία 300 κινηματογράφων σε όλη τη χώρα, με περίπου 2.000 αίθουσες προβολής.

Πολλοί Σαουδάραβες κατέφυγαν στο Twitter για να εκφράσουν τη χαρά που πήραν από αυτήν την είδηση, αναρτώντας φωτογραφίες με χάρτινες σακουλίτσες ποπ κορν που προμηθεύεται κανείς για να μασουλάει έχοντας τα μάτια καρφωμένα στη μεγάλη οθόνη.

«Είναι φανταστικά νέα. Είμαστε σε κατάσταση σοκ» δήλωσε ο Σαουδάραβας ηθοποιός και παραγωγός Χισάμ Φαγκίχ, που είχε πρωταγωνιστήσει – αλλά και ήταν συμπαραγωγός – στην ταινία του Μαχμούντ Σαμπάγ «Bakkarah Meets Bakkarah» (έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, και είναι η ιστορία ενός δημόσιου υπάλληλου που ερωτεύεται μια Σαουδαράβισσα, η οποία έχει γίνει διασημότητα λόγω των αναρτήσεων της στο Instagram).