«Ψυχή και σώμα»: Μια ερωτική ιστορία με καμβά ένα σφαγείο. Ή αλλιώς, μια ερωτική ιστορία για δυο ανθρώπους που ντρέπονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Ή φοβούνται. Ο Εντρε είναι ο επικεφαλής των οικονομικών της επιχείρησης. Και η Μαρία, υπεύθυνη του ποιοτικού ελέγχου. Τρομερά σχολαστική, επιμελής, εύστροφη και επίσης απόμακρη. Οπως και εκείνος, που για να διασκεδάσει τη θλίψη του παρακολουθεί διαρκώς τηλεόραση. Παρεμπιπτόντως, η Μαρία πηγαίνει και σε ψυχαναλυτή για να λύσει το ζήτημα της αντικοινωνικότητάς της. Τίποτα όμως δεν λειτουργεί. Σε αυτό λοιπόν το ζοφερό περιβάλλον, ο Εντρε και η Μαρία εργάζονται μαζί, μέρα με τη μέρα. Μέχρι που ανακαλύπτουν πως μοιράζονται το ίδιο όνειρο, όπου σε ένα παγωμένο δάσος δυο ελάφια συναντιούνται για να πιουν νερό από την ίδια πηγή.

Η Ιλντιγκο Ενιέντι κατάγεται από την Ουγγαρία και, εδώ και δεκαετίες, φιλμάρει ιστορίες που στηρίζονται σε ιδέες παράξενες, με παράταιρους ήρωες που καλούνται να υπερασπιστούν τα συναισθήματά τους σε ένα εχθρικό γι’ αυτούς σύμπαν. Και το «Ψυχή και σώμα» είναι, πρώτα απ’ όλα, χάρμα οφθαλμών. Κάθε στιγμή, κάθε ανάσα, είναι φιλμογραφημένη με μοναδική φινέτσα και έναν υπόκωφο λυρισμό που ποτέ δεν καταπλακώνει τις σημάνσεις αλλά τις αναδεικνύει.

Η Ενιέντι είναι επίσης φορέας μιας μακράς παράδοσης ενός κινηματογράφου που εντοπίζει το χιούμορ στα πιο αναπάντεχα σημεία (όπως σε μια απόπειρα αυτοκτονίας, για παράδειγμα) και ταυτόχρονα διαχωρίζει με μεγάλη μαεστρία τα δυο σύμπαντα που συνυπάρχουν και, σχεδόν, αλληλοσυμπληρώνονται σε αυτή την παράξενη, τρυφερή αλλά ποτέ γλυκερή ερωτική ιστορία, η οποία φέρει μια ευαισθησία τόσο γνήσια που διαγράφει, με μια μονοκοντυλιά, όλες τις συναισθηματικές μπαρούφες που μας σερβίρει το αμερικανικό (και μερικές φορές το εγχώριο) σινεμά. Διόλου τυχαία λοιπόν η βράβευσή της με τη Χρυσή Αρκτο στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Βαθμοί: 8