Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες του σαββατιάτικου πρωινού στο Παρίσι και τη γενικευμένη μελαγχολία από την απώλεια του Τζόνι Χάλιντεϊ, ένα εκατομμύριο περίπου πιστοί θαυμαστές του –ανάμεσά τους και το προεδρικό ζεύγος Μακρόν –συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας για τον τελευταίο αποχαιρετισμό στο ίνδαλμά τους.

Μαζί με το πλήθος των φαν, των μοτοσικλετιστών, των απλά περίεργων παρευρέθησαν ηθοποιοί και πολιτικοί, συγγενείς και οικείοι γύρω από την εκκλησία της Μαντλέν όπου έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία. Ενώ τη νεκρική πομπή από τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων συνόδευσαν οι ήχοι από τις μηχανές Χάρλεϊ αλλά και οι επιτυχίες του ροκ σταρ που τραγουδούσε ο κόσμος στη διάρκεια αυτής τη συγκινητικής τελετή αποχαιρετισμού, από τις πιο πολυπληθείς και συναισθηματικά φορτισμένες.

«Ο Τζόνι υπήρξε κάτι περισσότερο από τραγουδιστής. Ηταν ό,τι η ίδια η ζωή έχει στην πιο γενναιόδωρη, ηγεμονική, εκθαμβωτική της έκφανση. Ηταν ένα κομμάτι από όλους εμάς, ένα κομμάτι της Γαλλίας», είπε βαθιά συγκινημένος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λίγο πριν το ξεκίνημα της ακολουθίας. Και καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη Μαντλέν, επικροτούσε τα λόγια του γάλλου ηγέτη φωνάζοντας «Τζόνι, Τζόνι» ο Μακρόν συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το Σάββατο του Δεκεμβρίου είναι θλιβερό. Αλλά πρέπει να είσαστε εδώ για τον Τζόνι επειδή από την αρχή ο Τζόνι ήταν εκεί για εσάς. Σε κάποιες στιγμές της ζωής σας ένα από τα τραγούδια του θα έμεινε με κάποιο τρόπο στην καρδιά σας σαν απροσδιόριστη ανθρωπιά που μας έκανε να νιώσουμε λιγότερο μόνοι. Ετσι ο Τζονι ήρθε στις ζωές μας κι έγινε η απαραίτητη παρουσία ενός φίλου ή αδερφού».

Ηταν πολλοί οι παρευρισκόμενοι σε αυτήν την πομπή του αποχαιρετισμού. Ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκε μαζί με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ αλλά και ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί είχε δίπλα του την Κάρλα Μπρούνι σε αυτήν την εκδήλωση συλλυπητηρίων προς την οικογένεια του Τζόνι Χαλιντέι.

Ανάμεσα σε χειροκροτήματα, ήχους ηλεκτρικής κιθάρας και δάκρυα, λυγμούς του πλήθους και μαρσαρίσματα των Χάρλεϊ οι Γάλλοι εξέφρασαν την οδύνη τους για τον θάνατο του 74χρονου ροκ σταρ συμπατριώτη τους ο οποίος έλαβε διαστάσεις «εθνικού ήρωα» όπως επεσήμανε στην ανταπόκρισή της και η εφημερίδα «Guardian».

Η μαζικότητα της συναισθηματικής έκφρασης στους δρόμους του Παρισιού θύμιζε τις ανάλογες σκηνές συγκίνησης που είχε προκαλέσει στη Βρετανία ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της παρισινής αστυνομίας , περίπου ένα εκατομμύριο φαν κατέκλυσαν τον δρόμο της πομπής ακολουθώντας τα μέλη της ορχήστρας του Χάλιντεϊ που έπαιζαν λάιβ καθώς προχωρούσαν από την Αψίδα του Θρίαμβου κατεβαίνοντας τη Λεωφορο των Ηλυσίων Πεδίων προς την Πλας ντε λα Κονκόρντ για να καταλήξουν στην εκκλησία της Μαντλέν. Και στο μικρό νησί Σεν Μπαρτελεμί στις Γαλλικές Αντίλλες, πρόκειται να γίνει σήμερα η κηδεία του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Εκεί όπου εδώ και δέκα χρόνια έκανε διακοπές με την οικογένειά του.