Εναν νέο φορέα «ειδικού σκοπού», χωρίς χρέη, στον οποίο να συστεγαστούν έλληνες και ξένοι δημιουργοί, προτείνουν τα σωματεία μουσικών δημιουργών Υπέρβαση και ΑΣΜΑ450+, καθώς τα προβλήματα στην ΑΕΠΙ επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. «Θεωρούμε πως το να προσπαθήσουν οι μέτοχοι να φύγουν (κι αυτό με αρκετά ανοιχτά παραθυράκια επιστροφής τους) φορτώνοντας συνολικά το χρέος τους στις πλάτες των δημιουργών είναι κάτι απολύτως μη βιώσιμο» σημειώνει εξηγώντας την πρόταση ο Φοίβος Δεληβοριάς, μέλος του ΑΣΜΑ450+. «Δεν θα έχει καμιά τύχη ούτε με μας ούτε με τους ξένους πιστωτές που οι Ξανθόπουλοι τους χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια. Από το να παίρνουμε άθλιες διανομές για χρόνια ξεχρεώνοντας, προτείνουμε το εξής: να συσταθεί άμεσα φορέας ειδικού σκοπού, να μεταβιβαστεί εκεί το αρχείο των έργων μας και να μετατραπεί εντός έξι μηνών σε μη κρατικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, στον οποίο να στεγαστούμε αμέσως, Ελληνες και ξένοι. Θα ξεκινήσουμε χωρίς κανένα χρέος, ειδικοί και εργαζόμενοι υπάρχουν και θα κληθούν». Γι’ αυτό και απηύθυναν σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, όπου αναφέρουν: «Παρακολουθούμε… την εντατική προσπάθεια των διοικήσεων των σωματείων ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ να υπογραφεί από δημιουργούς-μέλη της ΑΕΠΙ μια «συμφωνία» (που οι διοικήσεις των δύο σωματείων έχουν ήδη υπογράψει) με τη διοίκηση της ΑΕΠΙ (Πέτρο και Δημήτρη Ξανθόπουλο). Η συμφωνία αυτή στερείται παντελώς οποιωνδήποτε δεσμεύσεων από την πλευρά της διοίκησης της ΑΕΠΙ, για την αποχώρησή της από τη διοίκηση και τη μετοχική της σύνθεση…».

Το σωματείο ΜΕΤΡΟΝ, που εκπροσωπεί άλλα μέλη, υποστηρίζει στο «Νσυν»: «Με αυτή την πρόταση θα πρέπει να βρεθεί εκείνοςο επενδυτής που θα χαρίσει στους έλληνες και ξένους δημιουργούς κάποια εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να επιθυμεί να ελέγχει την Εταιρεία και κυρίως χωρίς να περιμένει να πάρει τα χρήματά του πίσω από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Αντιλαμβανόμαστε ότι στο μυαλό των συναδέλφων τον ρόλο αυτόν επιθυμούν να τον παίξει η πολιτεία για «πολιτιστικούς λόγους». Αυτό θα αποτελέσει μια παγκόσμια πρωτοτυπίακυρίως για λόγους ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας που απαιτούνται ως προς τη λειτουργία αυτών των οργανισμών. Αν όμως ισχύσει μια τέτοια προϋπόθεση, θέλουμεμια ξεκάθαρη δήλωση από την πολιτεία ότι προτίθεται να χρηματοδοτήσει αυτή την κατά τα άλλα ιδιωτική επιχείρηση και να τη χαρίσει στους έλληνες δημιουργούς ώστε να προσαρμόσουμε τη λύση ανάλογα».

Σ’ αυτό το τοπίο που οι εξωτερικοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν «διχασμένο», η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τους εκπροσώπους των δημιουργών, την προσωρινή επίτροπο της ΑΕΠΙ Μαρία Βλάχου και την ομάδα που έχει αναλάβει το πλάνο εξυγίανσης, αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαθιό, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου, τους δικηγόρους Στάθη Ποταμίτη και Γιώργο Ζάννο. Η συνάντηση εστιάστηκε στην πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο σωματείων ΣΩΜΣΕ και ΜΕΤΡΟΝ και της διοίκησης της ΑΕΠΙ.

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ. Οσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα, τα έσοδα της ΑΕΠΙ έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος –λόγω του διοικητικού αδιεξόδου -, ενώ η διανομή δικαιωμάτων στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο θεωρείται έως τώρα αμφίβολη. Η επίτροπος, από την πλευρά της, σημειώνει σε επικοινωνία που είχαμε: «Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2017 –διάστημα που εισπράττονται χρήματα για τη διανομή του πρώτου εξαμήνου –συγκεντρώθηκαν 22.000.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα έπρεπε μετά την προμήθεια της ΑΕΠΙ να είχαν μείνει στο ταμείο 11.000.000 ευρώ. Ομως τελικά βρέθηκαν μόνο 3.000.000. Εχει δημιουργηθεί, δηλαδή, τρύπα 8 εκατομμυρίων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δημιουργοί δεν θα εισπράξουν δικαιώματα τον μήνα Δεκέμβριο. Προσπαθούμε με τα χρήματα που έχουν μαζευτεί να κλείσουμε τις τρύπες που δημιουργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ Δημήτρης Ξανθόπουλος δίνει τη δική του εκδοχή, όταν του θέτουμε το μεγάλο αγκάθι που θίγει τη διαχείριση των οικονομικών: «Η συνολική διανομή του Ιουλίου 2017 αφορά τις εισπράξεις όλων των εμπορικών τμημάτων, οι καλυπτόμενες περίοδοι των οποίων ποικίλλουν. Δεν αφορούν μόνο το διάστημα Σεπτέμβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017, όπως εσφαλμένα αναφέρει η κυρία Βλάχου, καθώς αυτό αφορά μόνο τη διανεμητέα περίοδο των ρευστοποιημένων και όχι εισπραχθέντων και τιμολογηθέντων δικαιωμάτων. Τα ακριβή οικονομικά δεδομένα γιατο σύνολολοιπόν έχουν ως εξής: μεικτό ποσό προς διανομή (προ προμηθείας ΑΕΠΙ και φόρων) 13.015.875,82 ευρώ. Καθαρό ποσό προς καταβολήστους δημιουργούς και δικαιούχους 9.247.400,01. Ποσά στους λογαριασμούς της ΑΕΠΙ τη 10ηΙουλίου (έναρξη πληρωμών) 7.806.911,91, εκ των οποίων τα 3.506.510,36ήταν διαθέσιμα και τα 4.300.401,55 δεσμευμένα από τη ΦΑΕ».