Με αφορμή το άρθρο της Αικατερίνης Παπανικολάου, πρώην αντιπροέδρου του ΔΣ της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, «Πελατειακές διαδικασίες, ο θλιβερός κανόνας», που δημοσιεύτηκε χθες στα «ΝΕΑ», απαντά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με προηγούμενη δήλωσή του (28/11/2017). Οπως τονίζει, το σημείωμα της κυρίας Παπανικολάου «κατασκευάζεται ολόκληρο με βάση την υπόθεση της δημιουργικής φαντασίας του κ. Κιμούλη». Σημειώνει δε ότι η συζήτηση στο ΔΣ για τις παραστάσεις της Επιδαύρου 2018 και για τις «Θεσμοφοριάζουσες» που σκηνοθετεί είχε πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα πριν από τη συνέντευξη Τύπου και προφανώς πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Κιμούλη.

Ο κ. Κιμούλης, όπως και ο κ. Κραουνάκης, γνωρίζουν από καιρό ότι η πρότασή τους για τους «Βατράχους» στην Επίδαυρο το 2018 δεν έγινε δεκτή. Τον ενημέρωσα ο ίδιοςτηλεφωνικά προ 20ημέρου, ενώ πρόσφαταέλαβε και σχετική επιστολή από το Φεστιβάλ, όπως έλαβαν όλοι οι θίασοι θεάτρου και χορού,των οποίων οι προτάσεις δεν θα περιληφθούν στο φετινό πρόγραμμα. Ο λόγος για τον οποίο η πρόταση του κ. Κιμούλη δεν μπορούσε να γίνει δεκτή είναιότι το ίδιο έργο,σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, πουείχε περιληφθεί στο περσινό πρόγραμμα, αλλά το ανέβασμά του αναβλήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας, εντάχθηκε στο φετινό πρόγραμμα.Πράγματα βεβαίως γνωστά στονκ. Κιμούλη όταν παραχώρησε τη συνέντευξη στο www. tospirto.net. Ο κ. Κιμούλης διεκδικεί προνομιακή σχέση με το Φεστιβάλ. Το 2016 σκηνοθέτησε και έπαιξε στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο, άσχετα αν ξεχνάει να το αναφέρει. Αντίθετα, του αρέσει να αναφέρει ότι πέρυσι κόπηκε η πρότασή του, ενώ ήταν γνωστό από την πρόσκληση ενδιαφέροντος ότι δεν γίνονται δεκτές προτάσεις από σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ την προηγούμενη χρονιά. Φέτος, κατ’ ουσίαν θα ήθελε να αφαιρεθούν οι «Βάτραχοι» του Φιλίππογλου για να περιληφθούν οι δικοί του. Λυπάμαι, αλλά δεν γίνεται.

ΟΙ «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ». Οσον αφορά τώρα το ανέβασμα των «Θεσμοφοριαζουσών» από εμένα το καλοκαίρι: το πρόγραμμα της Επιδαύρου έχει ανακοινωθεί στο ΔΣ του Φεστιβάλ, μαζί φυσικά και η πρόταση να σκηνοθετήσω τις «Θεσμοφοριάζουσες», όπως φαίνεται και από τα πρακτικά.Η παράσταση αυτή εξήγησα πως θα περιληφθεί στην κατηγορία των συμπαραγωγών που θα πραγματοποιήσει το Φεστιβάλ με ΔΗΠΕΘΕ, όπως και κάποιες ακόμα παραστάσεις της Επιδαύρου, της Μικρής Επιδαύρου αλλά και της Αθήνας, κάτι που είναι προς όφελος όχι μόνο των συμπαραγωγών αλλά και του Φεστιβάλ. Εδώ πρέπει να διευκρινίσω ότι το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το οποίο, ως γνωστόν, δεν διευθύνω στην παρούσα φάση, δεν θα έχει καμία εμπλοκή σ’ αυτή την παραγωγή. Οσα αναφέρει ο κ. Κιμούλης είναι προϊόντα της δημιουργικής φαντασίας του.

Το να σκηνοθετεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής ενός δημόσιου οργανισμού είναι συνήθης πρακτική και ίσχυε ανέκαθεν σε κρατικούς ή δημοτικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς. Το ίδιο έκανε αν θυμάμαι καλά και ο κ. Κιμούλης όταν ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Πρόσφερε τις καλλιτεχνικές του υπηρεσίες και ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός και ως μεταφραστής. Να θυμίσω εδώ ότι η πρακτική αυτή δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Πέρυσι παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αβινιόν σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ολιβιέ Πι.