Ο εντοπισμός, η καθοδήγηση, η εκπαίδευση και η ανάδειξη αποκλειστικά νέων ταλαντούχων μουσικών, στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο, από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό. Αυτοί είναι οι σκοποί της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, ενός νέου θεσμού που φιλοδοξεί να καλύψει ένα κενό στην κλασική μουσική εκπαίδευση. Η Ορχήστρα θα παρέχει κατάρτιση σε νέους 18 έως 30 ετών –εξού και το κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι οι εκπαιδευτικές δράσεις και η δωρεάν πρόσβαση στις συναυλίες της με την ελπίδα ότι έτσι θα φέρει πιο κοντά τη νέα γενιά σ’ αυτή τη μουσική σκηνή.

Η συμμετοχή στην Ορχήστρα θα γίνεται κατόπιν ακροάσεων και θα είναι δωρεάν ενώ χάρη στη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση θα καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των νέων που συμμετέχουν. Την καθοδήγηση των ανερχόμενων ταλέντων αναλαμβάνουν μάλιστα διεθνούς φήμης σολίστ και εξάρχοντες των ελληνικών και ευρωπαϊκών ορχηστρών. Τη μουσική διεύθυνση ανέλαβε ο Διονύσης Γραμμένος, ο οποίος είναι και ο ιθύνων νους πίσω από την ίδρυση της Ορχήστρας. «Σίγουρα και η χώρα μας αξίζει να έχει τη δική της Ορχήστρα Νέων. Το σύνολο εκείνο που ενώνει τις δυνάμεις των ταλαντούχων μουσικών της και δημιουργεί τον χώρο και τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να καθοδηγηθούν και να ανθήσουν μουσικά στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους. Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων δημιουργείται για τη νέα γενιά μουσικών και, παράλληλα με την εκπαίδευσή τους, μεριμνά για το νεανικό ακροατήριο παρέχοντάς του πρόσβαση στις δραστηριότητές της με σκοπό να μεταδώσει την ποιότητα και τις αξίες που αυτό το είδος μουσικής πρεσβεύει» ανέφερε ο αρχιμουσικός κατά την πρόσφατη παρουσίαση της Ορχήστρας.

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ. Στα πρώτα της βήματα, η Ορχήστρα θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, γι’ αυτό και θα έχει ως έδρα το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα μέλη της θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός στην επίσημη συναυλία, προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου. Εκεί θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ και Σούμπερτ ενώ θα έρθει ως προσκεκλημένος σολίστ ο Ντάνιελ Οτενσάμερ, σόλο κλαρινετίστας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης.

Στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα ανεβούν επίσης και οι 35 έλληνες μουσικοί που επιλέχτηκαν για την πρώτη πιλοτική καλλιτεχνική περίοδο της Ορχήστρας. Αυτός ο μικρός πυρήνας σολίστ προέρχεται κυρίως από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Φλώρινα και την Κέρκυρα. Υπάρχουν δε ανάμεσά τους και νέοι που έχουν ως μόνιμη έδρα το εξωτερικό. Στα επόμενα στάδια της λειτουργίας της Ορχήστρας, στόχος είναι ο αριθμός των συντελεστών της να διευρυνθεί μέσω ακροάσεων σε πολλές πόλεις της χώρας μας. Ως προς τις συναυλίες, θα οργανωθούν επίσης βραδιές κλασικής μουσικής στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις 7 Μαρτίου 2018 και μετά στις 29 και 30 Ιουνίου, ολοκληρώνοντας τη σεζόν σε συνεργασία με νέους τραγουδιστές της Λυρικής.