Νέες εκδόσεις

Από τις θάλασσες του Κόρτο Μαλτέζε ώς τα Εξάρχεια

Συμβαίνει και με άλλα εγχώρια φεστιβάλ κόμικς, συμβαίνει, σε ένα βαθμό, και με το περί ου ο λόγος: οι εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν νέες κυκλοφορίες τους, στις ημέρες της διοργάνωσής του. Σταχυολογώντας στο Athens Con 2017 θα βρει κανείς τη νέα περιπέτεια του Κόρτο Μαλτέζε με τίτλο «Εκουατόρια» (εκδ. Μικρός Ηρως, μτφ. Ντίνας Φατούρου), διά χειρός Χουάν Ντίαν Κανάλες και Ρουμπέν Πελεχέρο, όπου ο ναυτικός με την τυχοδιωκτική διάθεση και τη χρυσή καρδιά ταξιδεύει στη Βενετία και στην Αλεξάνδρεια, συναντώντας μέχρι και τον Καβάφη ή τον Τσόρτσιλ. Ο Ηλίας Κυριαζής συγκεντρώνει σε ένα τόμο δύο ιστορίες του «ολιστικού» ντετέκτιβ Ντερκ Τζέντλι (εκδ. Star Comics), χαρακτήρα του Ντάγκλας Ανταμς, που ο έλληνας κομίστας σχεδίασε και για λογαριασμό της IDW. Οι εκδόσεις Jemma επανεκδίδουν τα πολυαγαπημένα «Κουραφέλκυθρα Omnibus» του Αντώνη Βαβαγιάννη και τα «Καμένα Βούρλα» του Θανάση Πετρόπουλου, ενώ στον πάγκο τους θα υπάρχει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Mezolith» των Μπεν Χάγκαρτι και Aνταμ Μπρόκμπανκ (μτφ. Βασιλείας Βαξεβάνη) καθώς και το πρώτο sketchbook του Τάσου Μαραγκού. Οι φίλοι της επικής φαντασίας περιμένουν το «Χρίσμα του σκότους» του Βασίλη Ζήκου, την πρώτη σκληρόδετη έκδοση της Webcomics, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο περίπτερο της «Χαραμάδας» θα βρίσκεται και το «Εξάρχεια – Το πικρό νεράντζι» των Δημήτρη Μαστώρου και Nicolas Wouters.

Διεθνείς προσκεκλημένοι

Ο εικονογράφος του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών», ο γίγας του «Game of Thrones»

Είτε προτιμάει κανείς τα κόμικς, τις τηλεοπτικές σειρές, τα παιχνίδια, ηλεκτρονικά και επιτραπέζια, το cosplay, την λογοτεχνία του φανταστικού, είτε όλα αυτά μαζί, ο μπαξές με τους καλεσμένους του φετινού Athens Con, έχει από όλα: τον σέρβο σχεδιαστή Ντράζεν Κοβάσεβιτς, συνδημιουργό του επιβλητικού «Βαλκυρία 1 – Νεκρικό Ψύχος» (εκδ. Jemma Press, μτφ. Σπύρος-Ευάγγελος Αρμένης) που θα υπογράψει και αντίτυπα του κόμικ, αλλά και τον εικονογράφο Τζον Χόου, στα σχέδια του οποίου βάσισε ο Πίτερ Τζάκσον την τριλογία του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών»· τον ηθοποιό Ιαν Γουάιτ, που λόγω ύψους έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως ενός «Κυνηγού» στο «Alien vs. Predator» ή του θεόρατου «Wun Wun» στο «Game of Thrones», αλλά και τον συνάδελφό του Στιβ Καρντένας, που ενσάρκωσε τον «κόκκινο» Power Ranger στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. Το «παρών» θα δώσει και ο Κεβ Χόπγκουντ, συνδημιουργός του χαρακτήρα War Machine της Marvel και επί σειρά ετών σκιτσογράφος του Iron Man, αλλά και ο βρετανός Ιαν Τσόρτσιλ, γνωστός για τη δουλειά του στα Uncanny X-Men, Supergirl, Red She-Hulk. Ο Ιταλός Κλάουντιο Σιαρόνε εργάζεται εδώ και 25 χρόνια για την Ντίσνεϊ και το περιοδικό «Topolino» (το ιταλικό Μίκυ Μάους), ενώ ο Ρόμπερτ Κουντς είναι ένας από τους πρωτεργάτες του περίφημου παιχνιδιού ρόλων, Dungeons & Dragons. Τέλος, το χώρο του επαγγελματικού cosplay θα εκπροσωπήσει το εκ Ρωσίας ντουέτο, Narga και Aoki.

Εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες

Ποια σειρά να δω;

Εν αρχή οι εκθέσεις: εκείνη με τίτλο «The Next Decade (?)» εξετάζει τις πιθανές διεθνείς εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και μέχρι το 2027, μέσα από φανταστικά εξώφυλλα του επινοημένου περιοδικού «ΑthensCon Magazine» τα οποία φιλοτεχνούν 18 έλληνες σχεδιαστές· μία ακόμα ονόματι «The art of Hellenic armors» παρουσιάζει έργα του Δημήτρη Κατσίκη, ο οποίος κατασκευάζει με παραδοσιακές τεχνικές, πανοπλίες από την αρχαϊκή και την κλασσική, μέχρι την υστεροβυζαντινή περίοδο· και οι «Φρικωδίες» δεν είναι τίποτε άλλο, παρά εικόνες από κόσμους τρομακτικούς και βασίλεια εξώκοσμα, όπως τις φαντάστηκαν 17 εγχώριοι δημιουργοί. Οχι ότι τα εργαστήρια του AthensCon πάνε πίσω: μπορεί κανείς να εμβαθύνει στην σκηνογραφία και την ενδυματολογία με τη βοήθεια του καθηγητή της Σχολής Βακαλό, Ανδρέα Σαραντόπουλου, αλλά και στην δημιουργική γραφή για κόμικς, ακολουθώντας τις συμβουλές του σεναριογράφου Ματ Χόκινς. Οι ομιλίες ειδικού ενδιαφέροντος μοιάζουν εξίσου λαχταριστές: οι τηλεοπτικές σειρές που καταπιάνονται με τον κόσμο του Φανταστικού θα συζητηθούν στο διήμερο πάνελ «Addicted to TV series», η σχέση κόμικς και βιντεοπαιχνιδιών θα ψηλαφιστεί σε εκείνο με τίτλο «Games 2 Comics», ενώ όλοι σχεδόν οι καλεσμένοι του AthensCon, έχουν προγραμματίσει και από μια παρουσίαση της δουλειάς τους.

Επιτραπέζια,videogames

Τουρνουά Star Wars

Δεν είναι μόνο η έκθεση ρετρό υπολογιστών και παιχνιδομηχανών από την ομάδα του retrocomputers.gr, που κάθε χρονιά φέρνει ρίγη συγκίνησης στους βετεράνους των videogames. Είναι και το όγδοο τουρνουά του «Star Wars Destiny» που διοργανώνεται από την η ελληνική «λίγκα» του επιτραπέζιου παιχνιδιού και που θα στείλει έναν νικητή στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Αγγλία. Μην ξεχνάμε και το τελευταίο «δωμάτιο απόδρασης» που δημιούργησε η ομάδα Great Escape με τίτλο «The Shaman’s Hut», κεντρικό στοιχείο του οποίου είναι μια πραγματική ξύλινη καλύβα. Ο καλεσμένος του AthensCon και εκ των αρχικών σχεδιαστών του θρυλικού «Dungeons & Dragons» Ρόμπερτ Κουντζ δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ: θα είναι στο τιμόνι του παιχνιδιού «Castle El Raja Key Dungeon Expedition», το οποίο βασίζεται σε ένα από τα τρία «κάστρα» που χρησιμοποιήθηκαν για τη δοκιμή του «Dungeons & Dragons» πριν από την κυκλοφορία του το 1974, το οποίο και θα αναλυθεί από τον σχεδιαστή σε ξεχωριστό εργαστήριο.

Αλλα εκθέματα

Το σφυρί του Θωρ, stand-up κωμωδία

7.000 τετραγωνικά μέτρα είναι αυτά, δεν μπορεί, όλο και κάπου θα σταθεί αποσβολωμένος ο επισκέπτης του φετινού AthensCon: είτε στην κινηματογραφική ρεπλίκα του αυτοκινήτου των Flinstones που παρέχεται από το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, είτε στο σφυρί του Θορ που θρυλείται ότι κανείς δεν μπορεί να το σηκώσει, είτε σε κάποιον από τους εκατοντάδες cosplayers που, ντυμένοι σαν ο αγαπημένος τους ήρωας από κόμικς, ταινίες, βίντεογκεϊμ και δεν συμμαζεύεται, ενδέχεται να σπάσουν το περσινό ρεκόρ συμμετοχής που έφτασε τα 351 κοστούμια. Το Artist Alley επίσης αναμένεται να απαιτήσει πολύ χρόνο από τον διαβάτη: εξήντα τέσσερις ντόπιοι δημιουργοί θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ρουμπούλιας που παρουσιάζει το prequel του «Πανίσχυρου Μεγιστάνα των Νίντζα» σε μορφή κόμικ και με τίτλο «Φαγανοί Εκδικητές» ή ο Μάνος Λαγουβάρδος, που έχει έτοιμη καινούρια δουλειά με τίτλο «Alter-U εναντίον Νόνικας», βγαλμένη από το σύμπαν των διασκεδαστικότατων «Teenies». Και επειδή η διασκέδαση απαιτεί και… όρθια στάση, το after party του AthensCon θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, στο Tae Kwon Do, και θα περιλαμβάνει stand-up κωμικούς και DJ.

info

Athens Con 2017.

2, 3 Δεκεμβρίου

Κλειστό Π. Φαλήρου (Tae Kwon Do), Μωραϊτίνη 2

10:30 π.μ – 10:00 μ.μ.

Εισιτήρια: ημερήσιο 7 ευρώ, δύο ημερών 10 ευρώ

Προπώληση: viva.gr

Περισσότερα στο www.athenscon.gr