Συγχαρητήρια για τέταρτη φορά μέσα στη σπονδυλωτή τετραετή της θητεία ως διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεχόταν χθες η Κατερίνα Κοσκινά. Και μπορεί η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού να έκανε λόγο για υπογραφή απόφασης εκ μέρους της Λυδίας Κονιόρδου που αφορά την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της διευθύντριας του ΕΜΣΤ, ωστόσο η Κατερίνα Κοσκινά ουσιαστικά θα παραμείνει μόνο για έναν ακόμη χρόνο στο τιμόνι του μουσείου –έως το τέλος του 2018 -, καθώς η θητεία της λογίζεται ως τετραετής από τη στιγμή που ανέλαβε, δηλαδή στα τέλη του 2014.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, η οποία, αν και είχε ληφθεί από την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε μόλις χθες, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» («Το αδιέξοδο της Κονιόρδου και η «λύση» Κοσκινά», 29/11/2017), αφορά μόνο τη διευθύντρια και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο, του οποίου επίσης έληξε η θητεία την Τρίτη. Πληροφορίες όμως θέλουν σχετική ανακοίνωση να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

«Πρώτη μου προτεραιότητα παραμένει η ίδια από τότε που ανέλαβα, να λειτουργήσει πλήρως το μουσείο» έλεγε χθες στο «Νσυν» η Κατερίνα Κοσκινά, η οποία έχει δει τη θητεία της να ανανεώνεται τρεις φορές έως ότου γίνει τετραετής. Ανέλαβε το 2014 μετά την αποπομπή της ιδρυτικής διευθύντριας του μουσείου Αννας Καφέτση, από τον τότε υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, για χρόνο ίσο με εκείνον που αντιστοιχούσε ώς τη λήξη της θητείας τής προκατόχου της, δηλαδή ώς το τέλος του 2015. Εν συνεχεία, η θητεία της ανανεώθηκε για έναν ακόμη χρόνο, κι ακολούθησε και τρίτη ανανέωση, αυτή τη φορά μέχρι τη λήξη της θητείας του ΔΣ, δηλαδή ώς την περασμένη Τρίτη.

Βρισκόμαστε λοιπόν πιο κοντά από ποτέ στα επίσημα εγκαίνια του μουσείου, την πλήρη λειτουργία του κτιρίου και την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής του; Οι προβλέψεις της Λυδίας Κονιόρδου προ ημερών περί εγκαινίων στο πρώτο εξάμηνο του 2018 μπορούν να επιβεβαιωθούν; «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον έξι έως οκτώ μήνες από τη στιγμή που θα εγκριθεί η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» εκτιμά η Κατερίνα Κοσκινά, υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.