Από τα τραγούδια της αθωότητας στα τραγούδια της εμπειρίας. Το «Songs of Experience» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή είναι το 14ο στούντιο άλμπουμ των U2 και διάδοχος του «Songs of Innocence» του 2014.

Ανάμεσα στους δύο δίσκους μεσολάβησε η περιοδεία Innocence + Experience Tour, μία ακόμη περιοδεία για τα 30 χρόνια του θρυλικού άλμπουμ «The Joshua Tree» και ο… Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας του Μπόνο που τον έφερε (όπως ακούγεται) στο κατώφλι του θανάτου. Ετσι, τα σχεδόν έτοιμα από το 2014 τραγούδια (ο δίσκος αρχικά προοριζόταν για να κυκλοφορήσει το 2015) ξαναδουλεύτηκαν από την αρχή, με νέους στίχους που να αντανακλούν τις πρόσφατες εμπειρίες και το πνεύμα των νέων καιρών.

Για τη δημιουργία του «Songs of Experience», τα τραγούδια του και τα μηνύματά του, ο Μπόνο και ο κιθαρίστας The Edge έχουν δηλώσει τα εξής στον δημοσιογράφο Τομ Ντόιλ, που μίλησε μαζί τους για λογαριασμό της δισκογραφικής Island Records:

Για το πρόβλημα υγείας του Μπόνο που διαμόρφωσε το άλμπουμ.

The Edge: «Ηταν κάτι αρκετά σοβαρό για να τον τρομάξει πραγματικά. Αλλά ως στιχουργό τον έφερε σε ένα απίθανο μέρος».

Μπόνο: «Ακολούθησα τη συμβουλή του Μπρένταν Κένελι (σ.σ. ιρλανδός ποιητής και συγγραφέας) «γράψε σαν να έχεις πεθάνει». Τι έχεις να πεις για τον εαυτό σου; Και τι θέλεις να πεις στους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι, σε αυτούς που αγαπάς; Η ιδέα για τα τραγούδια ήταν να είναι επιστολές στους δικούς μας ανθρώπους. Αλλά δεν περιορίζονται εκεί. Είναι επιστολές και στους εαυτούς μας. Το «The Showman» είναι επιστολή στο κοινό μας. Το «American Soul» είναι επιστολή στην Αμερική».

Για το προσωπικό και το πολιτικό στοιχείο.

Μπόνο: «Η προσωπική και η πολιτική αποκάλυψη συνέπεσαν. Στο τέλος βέβαια το προσωπικό εκτόπισε το πολιτικό. Σε τραγούδια όπως το «The Blackout» έχεις και τα δύο στοιχεία. Οταν βρίσκεσαι ξαφνικά στο σκοτάδι, μπορείς να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Και αν αυτό ισχύει σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να πιστεύω ότι ισχύει και σε πολιτικό. Κάποιοι μας έσβησαν τα φώτα, αλλά είναι σε αυτές τις στιγμές της σύγχυσης και της αμφιβολία, σε αυτές τις σκοτεινές ημέρες, που μπορούμε να ανακαλύψουμε και πάλι τις αξίες μας –αν είμαστε έξυπνοι».

Για τη συνεργασία με τον ράπερ Κέντρικ Λαμάρ.

Τhe Edge: «Του στείλαμε ένα δείγμα του τραγουδιού «American Soul» ζητώντας του κάποιες ιδέες ή κάποια δική του συνεισφορά σε αυτό. Κάναμε αρκετό καιρό να μάθουμε νέα του και ξαφνικά επικοινώνησε ζητώντας να χρησιμοποιήσει τα φωνητικά του Μπόνο σε ένα δικό του τραγούδι (σ.σ. το «ΧΧΧ» από το άλμπουμ «DAMN»).

Μπόνο: «Τώρα τον έχουμε σαν κήρυκα μέσα στο δικό μας τραγούδι. Ηταν κάποια λόγια που έλεγα εγώ και μετά σκεφτήκαμε ότι κάποιος άλλος θα έπρεπε να τα πει. Ρώτησα τον Κέντρικ αν τον ενδιαφέρει και μου έστειλε τα φωνητικά του στο κινητό. Είναι πολύ cool με αυτά τα πράγματα».

Για δύο τραγούδια επηρεασμένα από την προσφυγική κρίση.

Μπόνο: «Τα τραγούδια «Summer of Love» και «Red Flag Day» έχουν να κάνουν με το να είσαι στον όμορφο Κόλπο του Εζε (στον γαλλικό Νότο) και να ξέρεις ότι όταν εσύ κάνεις διακοπές στην ίδια θάλασσα κάποιοι παλεύουν για τις ζωές τους. Κρατιούνται από σαμπρέλες και κομμάτια ξύλου. Νοσοκόμες και δάσκαλοι. Δεν ήταν απλώς ένα σύννεφο στον ορίζοντα. Ηταν έντονα, σκοτεινά σύννεφα. Δεν μπορούσες να τα δεις, αλλά τα ένιωθες».

Για το 13ο τραγούδι.

The Edge: «To «There is a Light» ήταν να μπει στον προηγούμενο δίσκο, «Songs of Innocence», και κάποια στιγμή καταλήξαμε με δύο τραγούδια, αυτό και το «Song for Someone» που είχαν το ίδιο ρεφρέν. Αποφασίσαμε να φέρουμε το «There is a Light» στο «Songs of Experience» γιατί μας άρεσε η ιδέα μιας γέφυρας ανάμεσα στους δύο δίσκους».

Μπόνο: «Δεν θέλαμε να έχουμε πάνω από 12 τραγούδια και η σκέψη ήταν να το κρύψουμε στο τέλος. Αυτό μπορείς να το κάνεις με ένα CD, αλλά όχι με τις πλατφόρμες streaming. Φαίνεται ότι το να κρύβεις πράγματα είναι παλιομοδίτικη ιδέα… Ετσι είπαμε να εμφανίσουμε το 13ο τραγούδι και να το ονομάσουμε 13 γιατί από μία πλευρά έχει να κάνει με ένα αγόρι στην εφηβεία. Η πρώτη εκδοχή ήταν για το κορίτσι που ερωτεύτηκες, η δεύτερη είναι για τα παιδιά της».

Για την αθωότητα και την εμπειρία.

The Edge: «Το «Songs of Innocence» είχε να κάνει με την αφετηρία μας ως συγκρότημα, ήταν εύκολο να γραφεί. Αλλά όταν πρέπει να γράψεις για εμπειρία, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να δίνεις συμβουλές. Γι’ αυτό υπάρχει το εύρημα του «διαλόγου» ανάμεσα στον Μπόνο του τότε και του τώρα, που διατρέχει τον δίσκο».

Μπόνο: «Αν υπάρχει κάτι που σου διδάσκει η εμπειρία, αυτό είναι να ζεις πλήρως την κάθε στιγμή και να μην αφήσεις να σου κλέψουν αυτή την ευχαρίστηση. Και το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο σου, αν είσαι τυχερός, είναι ο ίδιος σου ο εαυτός».