Ο Μο από το Τενεσί στα 11 του γίνεται δημιουργός και κατασκευαστής χειροποίητων παπιγιόν, στήνει μια επιχείρηση που αξίζει 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Ο 13χρονος Γκερτ από την Ολλανδία εγκαινιάζει την καριέρα του ως εικαστικός με μια μεγάλη έκθεση στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Stedelijk του Αμστερνταμ.

Οι ιστορίες δημιουργίας για αυτά τα δύο παιδιά-καλλιτέχνες αποτελούν τις κεντρικές χριστουγεννιάτικες προβολές του φεστιβάλ KinderDocs. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, τους συγγενείς τους αλλά και εκπαιδευτικούς. Φέρει στην επιφάνεια νέους τρόπους επικοινωνίας με αφορμή ιστορίες που αφορούν όλους και μιλάνε για σύγχρονα θέματα. Κάθε ταινία «φιλοδοξεί να δώσει έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα» αναφέρει η Δήμητρα Κουζή, καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγός του φεστιβάλ.

Στη δεύτερη χρονιά της η διοργάνωση, που διαρκεί έως τον Απρίλιο, ανοίγει τον κύκλο των εορταστικών προβολών το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Η πρώτη ταινία που θα έχει το κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει είναι το «Mo’s Bows» του Αντρέ Χόρμαν από τη Γερμανία. Πρωταγωνιστής είναι ο 11χρονος Μο που ζει στο Μέμφις με τη μητέρα του και τις δύο θείες του. Οταν δεν κάνει ποδήλατο, σχεδιάζει και κατασκευάζει παπιγιόν, ακολουθώντας την τέχνη που του έμαθε η γιαγιά του. Αν και στο φιλμ αποτυπώνεται η αγωνία του να στήσει για πρώτη φορά τον δικό του πάγκο στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης του το 2014, ο ίδιος έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του Τενεσί, μιας και, σύμφωνα με το περιοδικό «Τime», συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 30 νέους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2017.

Στη συνέχεια, θα έρθει το «Geert» της Κατίνκα ντε Μαάρ από την Ολλανδία. Το φιλμ είναι αφιερωμένο στον 13χρονο Γκερτ από την Ουτρέχτη που σχεδιάζει σουρεαλιστικούς πίνακες, κερδίζοντας μεγάλους διαγωνισμούς και μαζί την ευκαιρία να εκθέσει τα έργα του. Η κάμερα καταγράφει τη συνάντησή του με το είδωλό του, σχεδιαστή Μάαρτεν Μπάας, που θα τον βοηθήσει να στήσει τη μεγάλη του έκθεση στο μουσείο του Αμστερνταμ.

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, το KinderDocs θα ταξιδέψει στην Κομοτηνή, όπου με πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του δήμου της περιοχής θα πραγματοποιηθεί η ειδική προβολή της ταινίας «Childhood». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει τη δουλειά ενός πρότυπου νηπιαγωγείου κρυμμένου στο δάσος κοντά στο Οσλο της Νορβηγίας, με την πεποίθηση πως η μάθηση είναι πάνω απ’ όλα διασκέδαση χωρίς τεστ ή εξετάσεις. Οι προβολές θα συνεχιστούν στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου στην Αμφισσα για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της περιοχής.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ. Σε κάθε ημέρα KinderDocs, πέρα από τις προβολές των ταινιών, σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση της κάθε θεματικής από τους μικρούς και σε κάποιες περιπτώσεις και τους μεγάλους θεατές παίζουν οι παράλληλες δράσεις που ακολουθούν. Ετσι, στο Μουσείο Μπενάκη, όπου φιλοξενείται το αθηναϊκό σκέλος του φεστιβάλ, θα υπάρχει συζήτηση με θέμα «Ολοι μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί», με καλεσμένες την αρχιτέκτονα και εικαστικό Χαρά Μαραντίδου και την καλλιτέχνιδα Κατερίνα Σισκοπούλου. Οσα παιδιά το επιθυμούν, θα μπορούν επίσης να πάρουν μέρος στο παιχνίδι ζωγραφικής και αναζήτησης «Look for more #morebenaki». Στόχος τους θα είναι να ανακαλύψουν τα 55 αντικείμενα εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου, κρυμμένα σε έναν λαβύρινθο γραμμών και σχημάτων.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου είναι η βάση των θεσσαλονικιώτικων δράσεων, στο τέλος των προβολών θα γίνει συζήτηση με τη Νατάσσα Ντόρτογλου, υπεύθυνη του εργαστηρίου μόδας Catwalk Project. Θα υπάρχει και ένα βιωματικό καλλιτεχνικό εργαστήριο, το KinderDocs Art Lab, σχεδιασμένο για τα εκπαιδευτικά τμήματα του μουσείου, για παιδιά ηλικίας από 8 ετών και άνω, με αφορμή τις δύο ταινίες που προηγήθηκαν. Οι μικροί επισκέπτες θα φτιάξουν το δικό τους παπιγιόν λίγο πριν κατασκευάσουν τρισδιάστατα έργα τέχνης.

Αντίστοιχα προγράμματα προβλέπονται και για τις προβολές της Κομοτηνής. Εκεί, θα γίνει συζήτηση γύρω από το θέμα της σύγχρονης εκπαίδευσης με καλεσμένη τη Γαλήνη Ρεκαλίδου, καθηγήτρια Παιδαγωγικής στην Προσχολική Εκπαίδευση του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

INFO: KinderDocs, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 17.30 στον πρώην κινηματογράφο Ρεξ Κομοτηνής. Είσοδος 3-6 ευρώ. Οι προβολές της Κομοτηνής είναι δωρεάν