Με αρχική τιμή εκτίμησης μεταξύ 300.000 και 500.000 στερλινών ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της επιστήμης παγκοσμίως. Η «Καταγωγή των ειδών» του Δαρβίνου, με τις χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να συναντήσει το ευρύ κοινό ξεφεύγοντας από το κλειστό ιερατείο των ερευνητών.

Οπως αναφέρεται στον κατάλογο της δημοπρασίας, το βιβλίο θα επιτρέψει «για πρώτη φορά μια ακριβή ανάγνωση των ίδιων των διορθώσεων του Δαρβίνου, χωρίς το πέπλο της ανακατασκευής του κειμένου και της μετάφρασης και… θα βοηθήσει την κατανόηση για την μέθοδο εργασίας του, καθώς καταγράφει την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας του για το «μεγάλο βιβλίο»».

Οι αλλαγές που έκανε ο άγγλος επιστήμονας γράφηκαν σε κάποιες άδειες σελίδες από την τρίτη έκδοση του βιβλίου, η οποία στάλθηκε στον γερμανό μεταφραστή του με σκοπό να συμπεριληφθούν στην δεύτερη κυκλοφορία των κειμένων στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, οι σελίδες αυτές ήταν στην κατοχή του μεταφραστή Χ.Τζ. Μπρον, ο οποίος πέθανε το 1862. Στη συνέχεια, δέθηκαν σ’ έναν τόμο με το αρχικό κείμενό του Δαρβίνου και πέρασαν στα χέρια του γερμανού παλαιοντολόγου Μ. Neumayr, οι απόγονοι του οποίοι τις φύλαγαν μέχρι σήμερα.