Η έδρα της Πινακοθήκης «Σάββας Πετράκης» είναι ο Κερατόκαμπος του Δήμου Βιάννου, ένας παράλιος οικισμός σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Κρήτης. Εκεί όπου «το Φαράγγι διασχίζει την τελευταίαν προς την θάλασσαν βουνοσειράν και το άνοιγμά του ομοιάζει με γελαστόν στόμα», όπως έγραφε ο Βιαννίτης Ιωάννης Κονδυλάκης τον 19ο αιώνα. Στη συλλογή της ανήκουν πάνω από 200 έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως η Νίκη Καναγκίνη, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς, η Μαρία Ξενάκη, ο Αλέκος Φασιανός κ.ά. «Ψυχή της ήταν ο αφοσιωμένος οραματιστής Σάββας Πετράκης που συνέλαβε και πραγματοποίησε την τολμηρή ιδέα να ζητήσει αρχικά από κρητικούς καλλιτέχνες και στη συνέχεια από καλλιτέχνες όλης της Ελλάδας, άγνωστούς του ως επί το πλείστον, να του προσφέρουν από ένα έργο, αποκλειστικά για τη χαρά της προσφοράς σε έναν μικρό τόπο» εξηγεί ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης.

Η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης», λοιπόν, γίνεται η είσοδος σε ένα απρόσμενο σύμπαν τέχνης, σε μια φαντασιακή κοινότητα που πηγαίνει πέρα από τον Κερατόκαμπο: περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής, όλους εκείνους που έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό εγχείρημα του Σάββα Πετράκη, αλλά και τους καλλιτέχνες της έκθεσης, τους επισκέπτες της και τα πρόσωπα που εικονίζονται στα έργα –ζώντα και τεθνεώτα. Στο επίκεντρό της παραμένει ο ίδιος ο Σάββας Πετράκης που έδωσε ζωή σ’ αυτήν την παρήγορη ιδέα.

Από τη διπλή αυτή προσφορά –των καλλιτεχνών προς τον Πετράκη και του δωρητή στην Πινακοθήκη –προέκυψε μια μοναδική συλλογή, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, με πρωτοβουλία των φορέων πολιτισμού του Βιάννου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν διαλέξεις, συναυλίες και προβολές με θέματα από την ιστορία της ελληνικής τέχνης και λογοτεχνίας, τη λειτουργία της συλλογής, την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της περιοχής και της Ανατολικής Κρήτης.

INFO:

«Μια παρήγορη ιδέα. Εργα από την Πινακοθήκη Βιάννου “Σάββας Πετράκης”» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου (Κων/νου Παλαιολόγου 41, Κερατόκαμπος), έως 7 Ιανουαρίου