«Αυτή η μυστική έλξη προς την ιδέα της «αμαρτίας» – η αίσθηση ότι μπορούσαμε να φτάσουμε «πολύ μακριά» – ήταν κοινός τόπος για εμάς στο Λος Αντζελες το 1968 και το 1969… η ανατριχίλα κέρδιζε έδαφος. Θυμάμαι μια εποχή που τα σκυλιά γάβγιζαν κάθε βράδυ και το φεγγάρι ήταν μονίμως γεμάτο…». Στο «White album» (1979) η Τζόαν Ντίντιον αποτυπώνει το πνεύμα μιας δεκαετίας που θα τελείωνε όχι με έναν ψίθυρο, αλλά με έναν κρότο – και πολλές κραυγές. «Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω στο Λος Αντζελες πιστεύουν ότι τα sixties τελείωσαν απότομα στις 9 Αυγούστου του 1969». Διόλου τυχαία αυτή ήταν η ημέρα που οι «ακόλουθοι» του Τσαρλς Μάνσον δολοφόνησαν τη Σάρον Τέιτ, σύζυγο τότε του Ρομάν Πολάνσκι (και φίλη της Ντίντιον) και άλλους έξι γνωστούς του ζευγαριού στο θερινό σπίτι τους και σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. Για την ημέρα εκείνη ο Μάνσον, που πέθανε χθες σε ηλικία 83 ετών, εξέτισε συνολικά εννιά ποινές ισόβιας κάθειρξης από τα 32 του χρόνια και άκουσε τις Αρχές να του αρνούνται 12 φορές τη δυνατότητα αναστολής.

Παράλληλα, όμως, έζησε και τον ανοίκειο θρύλο του που γιγαντωνόταν – επίσης διόλου τυχαία – στην επικράτεια όπου έγιναν οι φόνοι: στην «πρωτεύουσα» της διασκέδασης και στη γη των ονείρων που υποσχόταν η χίπικη Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1960. Από μια διαστροφή της συγκυρίας, μόλις την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η έβδομη σεζόν της σειράς «American Horror Story», ένα επεισόδιο της οποίας ήταν αφιερωμένο στον Μάνσον (τον υποδυόταν ο Eβαν Πίτερς) και τον φόνο της Τέιτ. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Κουέντιν Ταραντίνο επιβεβαίωνε ότι ο διαβόητος ηθικός αυτουργός των δολοφονιών θα είναι ένας από τους χαρακτήρες της επόμενης ταινίας του, που θα διαδραματίζεται στο Λος Αντζελες τον Ιούλιο του 1969.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ. Ο ίδιος ο Μάνσον είχε ξεκινήσει από το Σαν Φρανσίσκο ως ανερχόμενος μουσικός, ποτισμένος με τη ψυχεδελική ντόπα του Καλοκαιριού της Αγάπης για να συνεχίσει στο σπίτι του Ντένις Γουίλσον των Beach Boys στη Sunset Boulevard. Με αφορμή το «Helter Skelter» των Μπιτλς από το «White Album» (να η αναφορά της Ντίντιον) και ενώ ο Μάνσον ζούσε μαζί με τα μέλη της πολυπληθούς «οικογένειάς» του στο Τσατγουόρθ της Καλιφόρνια, όπου γυρίζονταν διάσημα γουέστερν, κηρύχθηκε ο «φυλετικός πόλεμος» που οδήγησε στον φόνο επτά ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους η Σάρον Τέιτ. Εκτός άλλων, ο Μάνσον ήταν ο «πρωταγωνιστής» των τηλεταινιών «Helter Skelter» του 1976 και του 2004, βασισμένες και οι δύο στο ομότιτλο βιβλίο (1974) των Βίνσεντ Μπουλιόσι και Κερτ Τζέντρι, ενώ από τις πιο πρόσφατες ταινίες ξεχωρίζει το «House of Manson» του 2014, με τον Ράιαν Κίζερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως χαρακτήρας, άλλωστε, ο Μάνσον «εμφανίστηκε» στη σειρά κινουμένων σχεδίων «South Park», ενώ ο Μέριλιν Μάνσον εμπνεύστηκε το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο (το όνομά του είναι Μπράιαν Χιου Γουόρνερ) από τη Μέριλιν Μονρόε και τον «τελετάρχη». Στο μιούζικαλ «Assassins» του Στίβεν Σοντχάιμ, πάλι, η Λινέτ Σκουίκι Φρομ υποδύεται μία από τους «ακολούθους» του Μάνσον που πυροβολεί τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ.