Ο σχεδιαστής της ACNE Studios Γιόνι Γιόχανσον το 1997 μπήκε στον χώρο της μόδας μαζί με τρεις φίλους, οι οποίοι συνέθεσαν τα διαφορετικά τους ενδιαφέροντα κάτω από την κοινή τους «φιλοδοξία για δημιουργία νέων τρόπων έκφρασης» (Ambition to Create Novel Expressions). Τα αρχικά του μότο (ACNE) έδωσαν όνομα στα πράγματα αυτής της δημιουργικής κολεκτίβας από τη Σουηδία που άρχισε να κινείται ανάμεσα στη μόδα, το ντιζάιν, τις εκδόσεις, τη σύγχρονη κουλτούρα, τη φωτογραφία.

Ο Γιόχανσον άφησε το αποτύπωμά του στη μόδα που τότε ήταν ακόμη απασχολημένη στο να αναπτύσσει τις θηλυκές πλευρές της πολυτέλειας και του εξεζητημένου ρούχου με έναν απλό τρόπο: μια σειρά από παντελόνια ντένιμ που η ποιότητα των υλικών τους και η λεπτομέρεια στο σχέδιό τους άρχισαν να τραβούν την προσοχή ανδρών και γυναικών που έβλεπαν σε αυτά τους κομψούς εκπροσώπους του νέου ανδρόγυνου στυλ. Για δύο ημέρες (14-16/11) το αρχείο της ACNE Studios δημιουργεί ένα κατάστημα ιντερνετικό (pop up shop) προσφέροντας vintage ρούχα και αξεσουάρ σε πολύ χαμηλές τιμές. Γα να θυμίσει ότι στην εποχή που διαφορετικές αποχρώσεις του ντένιμ και τα ρούχα απροσδιόριστου φύλου χαρακτηρίζουν τη μοντέρνα νοοτροπία της μόδας, η ACNE Studios ήταν από τους εμπνευστές αυτής της τάσης.

Ο Γιόχανσον μεγάλωσε στα βόρεια της Σουηδίας, αλλά από την πλευρά της ελληνίδας μητέρας του με την καλλιτεχνική φύση κράτησε τα στοιχεία του πειραματισμού των χρωμάτων και των τολμηρών prints. Στην εφηβεία του ήταν μέλος μιας νεανικής μπάντας και ονειρευόταν να κάνει καριέρα μουσικού. Αργότερα αποφάσισε να μην κάνει το χατίρι της μητέρας του, η οποία ήθελε να τον δει φοιτητή της σχολής καλών τεχνών, και στη Στοκχόλμη άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα ντιζάιν. Χωρίς να έχει κάποια προηγούμενη εκπαίδευση στη μόδα, ο Γιόχανσον ξεκίνησε να δουλεύει στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Ηταν λίγο πριν η κολεκτίβα των φίλων και οι νεανικές φιλοδοξίες ανοίξουν το πεδίο των επιλογών προς την ACNE. Στο πέρασμα των χρόνων ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων μετέφερε την έρευνα των υλικών πάνω σε αξεσουάρ, κοσμήματα και ρούχα εξελίσσοντας την αρχική πρόταση σε ένα στούντιο ιδεών, από το οποίο προέκυψαν οι συλλογές ACNE Studios και τα ρούχα της «νέας έκφρασης».

Από τα οποία τα δερμάτινα τζάκετ μοτοσικλετιστή, οι ζακέτες σε γραμμή ναυτικής καμπάνας με προσεγμένα κουμπιά και εξώραφες λεπτομέρειες στις τσέπες και στους γιακάδες, αλλά και τα πανωφόρια από λεπτό κασμίρι ή ζωηρόχρωμα prints έγιναν η σύγχρονη ερμηνεία του κλασικού μοντέρνου ντυσίματος.

Παράλληλα λοιπόν με τον βασικό κορμό της μινιμαλιστικής προσέγγισης που είχαν τα ανδρικά και γυναικεία ACNE, υπηρετώντας τη βαθιά σκουρόχρωμη παλέτα του μπλε, μαύρου και λευκού τόνου, ο Γιόνι Γιόχανσον παρουσιάζει τις απόψεις του και με άλλους συνδυασμούς που ανανεώνουν το ξεχωριστό, για την καθαρότητα της μορφής του, ύφος του σκανδιναβικού ντιζάιν.

Από αυτό το αρχείο καθαρής φόρμας και πρακτικού χαρακτήρα οι συλλογές ACNE εμπλούτισαν το σύγχρονο ύφος της μόδας επιβάλλοντας άλλοτε διακριτικά και άλλοτε με πολύ χρώμα την ανεξάρτητη αισθητική τους. Το AcneArchive.com προσφέρει ορισμένα από αυτά τα σύμβολα σύγχρονης άποψης σε αποκλειστικότητα στην ελληνική διαδικτυακή αγορά.