Βρίσκονται μια ανάσα πριν από την πρεμιέρα τους, στις 20 Νοεμβρίου. Για να ανέβουν στο σανίδι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά όμως όλα τα Δευτερότριτα έως τις 12 Δεκεμβρίου οι 14 αυτές ομάδες νέων (3 μουσικής, 4 ομάδες θεάτρου, 7 ομάδες χορού) χρειάστηκε να προετοιμαστούν σκληρά, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και τις ιδέες τους, να πειραματιστούν. Και αυτές όλες οι διαδικασίες συνέβησαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι νέοι αυτοί καλλιτέχνες δεν θα έχουν την ευκαιρία απλώς να δείξουν τη δουλειά τους και μάλιστα με δωρεάν είσοδο για το κοινό, αλλά αποτελούν και τους πρώτους συμμετέχοντες στο νέο θεσμό που καθιερώνει το υπουργείο Πολιτισμού υπό τον τίτλο 1η Πλατφόρμα Νέων Δημιουργών.

Κι αν οι 14 αυτές ομάδες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της προετοιμασίας τους, το ίδιο χρονικό διάστημα στους χώρους του Μεγάρου προετοιμάστηκαν ακόμη 36 ομάδες οι οποίες ωστόσο δεν δήλωσαν ενδιαφέρον να φιλοξενηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Για τη συνέχιση του θεσμού, το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε πως κάθε άνοιξη ειδική επιτροπή θα επιλέγει τις ομάδες που θα γίνονται δεκτές στους χώρους του Μεγάρου για πρόβες, ενώ το φθινόπωρο οι ωριμότερες εξ αυτών θα ανεβάζουν το αποτέλεσμα της προετοιμασίας τους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.