Το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Ο αμερικανικός Τύπος έχει μπει για τα καλά αυτή την περίοδο στο στόχαστρο της εξουσίας, σε διαφορετικές εκδοχές της. Ο πρόεδρος Τραμπ ξεσπαθώνει μέσω twitter εναντίον συγκεκριμένων εφημερίδων και ο Χάρβεϊ Γουάινστιν προσπάθησε να σταματήσει ένα δημοσίευμα των «New York Times» για το σεξουαλικό σκάνδαλο εις βάρος του. Η Disney, πάλι, έβαλε στη μαύρη λίστα της τους κριτικούς των «Los Angeles Times» ως αντίδραση σ’ ένα ρεπορτάζ για τη φοροδιαφυγή του μεγάλου στούντιο από τα τέλη που επιβάλλει η πόλη του Ανχάιμ στην Καλιφόρνια, όπου εδρεύει ο κολοσσός. Επομένως η ταινία «Τhe Post» που θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 22 Δεκεμβρίου θα αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης.

Το φιλμ φέρει τη σφραγίδα του Στίβεν Σπίλμπεργκ και έχει ως πρωταγωνιστικό δίδυμο για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τον Τομ Χανκς και τη Μέριλ Στριπ, στοιχείο που τοποθετεί την ταινία στα φαβορί για τα βραβεία Οσκαρ. Οι δυο τους υποδύονται τον δημοσιογράφο Μπεν Μπράντλι και την εκδότρια Κέι Γκρέιαμ της εφημερίδας «Washington Post» (την πρώτη εκδότρια μεγάλου αμερικανικού Μέσου), που καλούνται να διαχειριστούν την υπόθεση των «εγγράφων του Πενταγώνου» το 1971. Η κάμερα καταγράφει μέσα από ένα πρίσμα μυθοπλασίας την αποκάλυψη από την εφημερίδα της σειράς των ντοκουμέντων που αναφέρονταν στον πραγματικό ρόλο της Αμερικής στον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε κάθε βήμα προς τη δημοσίευση των στοιχείων, οι ήρωες παλεύουν διαρκώς με το δίλημμα του αν εκθέτουν ευαίσθητα απόρρητα δεδομένα ή αν υπηρετούν το δημοσιογραφικό τους καθήκον, ανοίγοντας τα μάτια σε όλους όσοι θεωρούσαν πως μάχονται σ’ έναν «δίκαιο πόλεμο».

Σε δεύτερο πλάνο περνάει και η προσπάθεια των στελεχών της μεγάλης εφημερίδας να νικήσουν στον αγώνα των αποκαλύψεων τους συναδέλφους τους από τους «New York Times». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Σπίλμπεργκ αφήνει να φανεί η αγωνία των ρεπόρτερ να υπηρετήσουν σωστά τους κανόνες της ερευνητικής δημοσιογραφίας, αλλά και να ξεσκεπάσουν πρώτοι τα κυβερνητικά μυστικά που έμεναν καλά ασφαλισμένα επί τρεις δεκαετίες και τέσσερις θητείες αμερικανών προέδρων. Η ταινία είναι γυρισμένη σε δραματικούς τόνους και πέρα από τους Χανκς και Στριπ στήνεται με τις ερμηνείες ενός επίσης καλού καστ. Ανάμεσά τους βρίσκουμε αναγνωρίσιμα ονόματα όπως οι Σάρα Πόλσον, Αλισον Μπρι, Μάθιου Ρις, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ και Τρέισι Λετς. Το σενάριο υπογράφει η Λιζ Χάνα, ενώ την παραγωγή κάνει η εταιρεία Pascal. Ο Σπίλμπεργκ έχει επίσης ρόλο συμπαραγωγού.

INFO

Η ταινία «The Post» θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 11 Ιανουαρίου 2018