Κλειστό γυμναστήριο του Μετς. Στο παρκέ βρίσκονται αντιμέτωπες δύο ετερόκλητες ομάδες με κίτρινα και μοβ διακριτικά. Οι παίκτες και οι παίκτριες (μία εξ αυτών με αναπηρία) μόλις ακούν το εναρκτήριο σάλπισμα του διαιτητή με την τρομπέτα, αρχίζουν να τρέχουν, να κάνουν πιρουέτες και να παίρνουν πόζες μιλώντας στο κινητό. Το κοινό τούς χειροκροτεί και υποστηρίζει ένθερμα κάθε τους κίνηση. Δεν πρόκειται άλλωστε για έναν παραδοσιακό αγώνα κάποιου αθλήματος. Αλλά για την παράσταση «Τρίπλες και τριπλέτες» που ανεβαίνει στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η χορογράφος Μέντη Μέγα, αξιοποιώντας τα πολλά κοινά στοιχεία που υπάρχουν ανάμεσα στις συνθήκες της τέχνης και του αθλητισμού, ετοίμασε μια παράσταση σύγχρονου χορού που από την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάζεται σε σχολικά γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Σκοπός του ιδιαίτερου θεάματος είναι να φέρει τους εφήβους απέναντι σε ερωτήματα της τέχνης. Ετσι η Μέγα επιστρατεύει κλασικά στοιχεία του αθλητισμού: το παιχνίδι με τις μπάλες, οι πόντοι (σημεία, όπως τα ονομάζει), τα προπονητικά ταμπλό και οι ασκήσεις με τους κώνους. Στο θέαμα εντάσσει αρκετές αναφορές από τα δημοφιλή ριάλιτι σόου επιβίωσης και επίδειξης ταλέντων και τις «μοντάρει» με αναφορές στον χορό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα in progress έργο που θα δουλεύεται διαρκώς κάθε φορά που θα παρουσιάζεται.

Το σουρεαλιστικό, το χιουμοριστικό και το συγκινητικό πλανώνται σε κάθε κίνηση των παικτών και ταιριάζουν στα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει η ομάδα. Οπως ο κακώς εννοούμενος οπαδισμός που στην παράσταση φαίνεται να προκαλεί εντάσεις και οδηγεί στο bullying. Από τα σκετς δεν λείπουν οι δυνατές αναφορές στην κατάχρηση της σύγχρονης τεχνολογίας και στις παθογένειες που μπορεί να προκαλέσει στους νέους, στοχοποιώντας όποιον δεν εντάσσεται στα συμβατικά τους πλαίσια. Ετσι αποκαλύπτει πως μπροστά στην καλλιτεχνική δημιουργία δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι, στερεότυπα ομορφιάς ή σωματικής ευεξίας και, τελικώς, εμπορευματοποίηση της δεξιότητας.

info

Από την ερχόμενη εβδομάδα η παράσταση θα ταξιδεύει σε σχολικά γήπεδα και κλειστά γυμναστήρια σε όλη την Ελλάδα