Είναι, από πολλές απόψεις, μια σημαντική διοργάνωση: το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, τριαντάρισε. Και για να το γιορτάσει, καλεί στην Αθήνα τρεις κινηματογραφιστές μεγάλης κλάσεως: τον Κεν Λόουτς («Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ»), τον βραβευμένο με Οσκαρ ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν και τον πολωνό σκηνοθέτη και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κριστόφ Ζανούσι. Να προσθέσουμε κάτι για τον τελευταίο: ήταν ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ του Καΐρου όταν το 2003 «Ο Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο, τη Χρυσή Πυραμίδα.

Οι προβολές για το κοινό ξεκινούν απόψε στον κινηματογράφο Ελλη και θα ολοκληρωθούν την 1η Νοεμβρίου, ενώ εκείνες του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννιά επιλεγμένες ταινίες από τη φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας: «Without name» του Lorcan Finnegan (Ιρλανδία), «Corporate» του Nicolas Silhol (Γαλλία), «Arrhythmia» του Boris Khlebnikov (Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία), «Μarita» του Cristi Iftime (Ρουμανία), «L’Intrusa» του Leonardo di Costanzo (Ιταλία, Eλβετία, Γαλλία), «Una Famiglia» του Sebastiano Riso (Ιταλία), «Re-Inventing Marvin» της Anne Fontaine (Γαλλία), «Η ιστορία της Πράσινης Γραμμής» Παννίκου Χρυσάνθου (Κύπρος). Η δε έναρξη του διαγωνιστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στην Ελλη (20.15) με την προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται: μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Λουκίνο Βισκόντι που θα περιλαμβάνει από τις πρώτες και λιγότερο γνωστές του ταινίες μέχρι τα διεθνούς αναγνώρισης αριστουργήματά του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ασπρόμαυρο φιλμ με ταινίες επιλεγμένες από την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου. Ανάμεσά τους «Η κατάσταση των πραγμάτων» του Βιμ Βέντερς, το «Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω» του Γιάννη Φάγκρα, το «Control» του Αντον Κορμπάιν, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη και το «Ρισάλτο» του Βασίλη Βαφέα. Σημειώστε πως το φετινό Πανόραμα γιορτάζει μαζί και τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Eυρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA). Για τον εορτασμό έχει επιλεγεί ένας αριθμός βραβευμένων από την EFA ταινιών -ανάμεσά τους και το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Επίσης, θα προβληθούν τα φιλμ: «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ, «Riff Raff» του Κεν Λόουτς, «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου,«Ολα για τη μητέρα μου» του Πέντρο Αλμοδόβαρ και «Gomorra» του Ματέο Γκαρόνε. Προσθέστε και ένα αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο και έχετε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις της φετινής χρονιάς. Φυσικά θα επανέλθουμε…

INFO

30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, έως 1/11 στον κινηματογράφο Ελλη (Ακαδημίας 64)