«Πού είναι άραγε η Ηλέκτρα;». Με αυτή την ερώτηση η Εθνική Λυρική Σκηνή πέρασε στη νέα εποχή αφήνοντας ήδη πίσω μια παράσταση διεθνούς επιπέδου. Ηταν τα πρώτα λόγια των θεραπαινίδων στην «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, σε σκηνοθεσία – σκηνογραφία Γιάννη Κόκκου και μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου. Ο τελευταίος κέρδισε δικαιωματικά ένα credit αναδεικνύοντας τον ήχο της ορχήστρας μέσα σε έναν κατά τ’ άλλα «επικίνδυνο» χώρο, που θα μπορούσε να τον καταπιεί. Ο πρώτος έδωσε διακριτή θεατρική όψη στο έργο ελληνικής θεματολογίας, εμπνευσμένο από τα πάθη των Ατρειδών, αλλά ταυτόχρονα σε ένα έργο του 20ού αιώνα –μια υπενθύμιση της «νέας» εποχής ότι η λυρική τέχνη δεν εξαντλείται στον 19ο αιώνα.

Δεν υπήρχαν μόνο συμβολισμοί στην πρεμιέρα της Λυρικής. Υπήρχε η σαρωτική Ηλέκτρα της Ζαμπίνε Χογκρέφε, η «ανακάλυψη» της Γκουν – Μπριτ Μπάρκμιν (Χρυσόθεμις) και ο Ορέστης του διεθνούς μας βαρύτονου Δημήτρη Τηλιακού. Υπήρχε επίσης η επιστροφή της σταρ Αγνής Μπάλτσα –στην πρώτη συνεργασία της με τη Λυρική Σκηνή -, που μετρήθηκε στο χειροκρότημα των θεατών της κατάμεστης αίθουσας.

Περίπου εκατό λεπτά μετά το πρώτο ερώτημα του έργου η Ηλέκτρα έπεφτε στη σκηνή ύστερα από έναν διονυσιακό χορό, ενώ η Χρυσόθεμις και ο Ορέστης ένιωθαν αφόρητο κι ακατανίκητο το βάρος του μύθου τους. Με το φινάλε, χωρισμένο σε τρία επίπεδα, λουσμένο στο φως, κάτω από τη μεγάλη κόκκινη επιφάνεια του ανακτόρου, η Λυρική Σκηνή μετρούσε ξανά απ’ την αρχή. Το ξεκίνημά της δεν θα μπορούσε παρά να είναι θεσμικό από πολλές απόψεις. Γι’ αυτό και το παρακολούθησαν, εκτός των άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κωστής Χατζηδάκης.

INFO

Επόμενες παραστάσεις: 18, 22, 26, 31/10 στις 20.00. Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εισιτήρια: 15, 30, 40, 60, 65, 100 ευρώ, φοιτητικό / παιδικό 15 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας 10 ευρώ