Και ξαφνικά, το παλιό δημοτικό νοσοκομείο της Αμφισσας φιλοδοξεί να γίνει αξιοθέατο στην ευρύτερη περιοχή των ιστορικών αξιοθεάτων. Η πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης The Symptom Projects φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Τουρισμός» δίνοντας στις προσκεκλημένες επιμελήτριες Ελπίδα Καραμπά και Γλυκερία Σταθοπούλουτην αφορμή για να προσεγγίσουν με κριτική ματιά το φαινόμενο. «Η ιδέα του τουρισμού είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Ελλάδα, καθώς μαζί με την Ιταλία υπήρξαν παραδοσιακοί προορισμοί ταξιδιού πολύ πριν οργανωθεί η βιομηχανία του τουρισμού. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα ταξίδια προωθήθηκαν ως μέρος της διπλωματίας, ενώ η επανάσταση των μέσων μεταφοράς επέκτεινε στις μάζες το δικαίωμα του ταξιδιού, μέχρι το ταξίδι και ο τουρισμός να συνδεθούν άρρηκτα με την οικονομία του θεάματος και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που σαρώνει με τον ίδιο τρόπο το Κολοσσαίο, την Ντίσνεϊλαντ, το Τσερνομπίλ και το Νταχάου», σχολιάζουν οι δύο επιμελήτριες.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν Μιχάλης Αδάμης, Νίκος Αρβανίτης, Εύα Γιαννακοπούλου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Γιώτα Ιωαννίδου, Νίκος Καναρέλης, Απόστολος Καραστεργίου, Ζήσης Κοτιώνης, Πάνος Κούρος, Μαρία Λάλου και Skafte Aymo-Boot, Νατάσα Μπιζά, Ραλλού Παναγιώτου, Πάνος Σκλαβενίτης, Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου, Ινώ Βαρβαρίτη και Γιάννης Δελαγραμμάτικας, KaveCs, Οι αρχιτέκτονες της φάλαινας, Ευθύμης Θέου και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Aysenur Babuna σχολιάζουν μέσω των έργων τους το σύνολο του τουριστικού φαινομένου. Και έτσι οι χώροι του παλιού νοσοκομείου προσφέρουν στους υποψήφιους θεατές μια «εναλλακτική» ματιά υπενθυμίζοντας την ίδια τη σχέση της Αμφισσας με τους διερχόμενους επισκέπτες της, κύριοι προορισμοί των οποίων είναι ο γειτονικός Ναός του Απόλλωνα και το Μαντείο των Δελφών, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο του επίσης γειτονικού Παρνασσού.

Η πλατφόρμα the Symptom Projects, που κρύβεται πίσω από την οργάνωση της έκθεσης για όγδοη χρονιά, είναι μια ιδέα του συγγραφέα και επιμελητή Αποστόλη Αρτινού και του εικαστικού Κώστα Χριστόπουλου. Πήρε το όνομά της από την ψυχαναλυτική θεωρία του Ζακ Λακάν ο οποίος περιγράφει το σύμπτωμα ως «τη σκοτεινή στιγμή που ο ψυχαναλυόμενος δεν μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα του ψυχαναλυτή». Ακόμη και αν τα έργα των καλλιτεχνών δεν αποτελούν μια απάντηση, σε κάθε περίπτωση τροφοδοτούν με ερεθίσματα και, γιατί όχι, αφυπνίζουν τη γενέτειρα των Αρτινού και Χριστόπουλου από τον λήθαργο της αρχαιολατρικής εμμονής ή της λαϊφσταϊλίστικης τελετουργίας των τουριστών.

INFO

«Τουρισμός» έως 22/10 στο παλιό νοσοκομείο της Αμφισσας, καθημερινά 18.00-22.00