Η θεατρική παρουσία και το καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Λευτέρη Βογιατζή μέσα από τα μάτια των συνεργατών του αποτελούν τον κεντρικό άξονα στο φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων για τη νέα σεζόν. Οπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου Ειρήνη Λεβίδη κατά τη χθεσινή παρουσίαση, αφορμή για την ανάπτυξη μιας σειράς πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη δουλειά του Λευτέρη Βογιατζή στάθηκε η διημερίδα που είχε διοργανωθεί εις μνήμην του τον Μάιο του 2016. Ετσι, στις 31 Οκτωβρίου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το θέατρο ξεκινάει ένα νέο θεσμό, τα σεμινάρια για ηθοποιούς και θεατρολόγους με τίτλο «Ανιχνεύοντας τον τρόπο του Λευτέρη Βογιατζή». Για συνολικά 200 ώρες –σε ξεχωριστές συνεδρίες –οι Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Αμαλία Μουτούση και Γιώργος Σκεύας θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τη συνεργασία τους με τον μεγάλο σκηνοθέτη, ενώ η σειρά θα κλείσει με masterclass από τη σκηνογράφο και συνεργάτρια του Βογιατζή, Χλόη Ομπολένσκι (εικόνα που διαρκεί από τη συνεργασία τους, τα στάχυα στο σκηνικό της «Αντιγόνης»).

Ενα μήνα αργότερα κάνει πρεμιέρα η site specific παράσταση «Hommage» του Σπύρου Αλιδάκη, όπου οι θεατές καλούνται να ανακαλύψουν τα ίχνη του Βογιατζή στο χώρο του θεάτρου με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, θα οργανωθεί ένα αφιέρωμα στη σχέση του σκηνοθέτη με τον Γιώργο Διαλεγμένο, το οποίο περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολές, ομιλίες και έκδοση σχετικού τόμου. Κομμάτι των εκδηλώσεων θα στεγαστεί στο ανακαινισμένο μεταπολεμικό κτίριο επί της οδού Κυκλάδων 6, έργο του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ως προς το πρόγραμμα των παραστάσεων, τη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων θα καταλάβουν σκηνοθέτες της νέας γενιάς, στο πλαίσιο της συνάντησης παλαιών και καινούργιων συνεργατών κάτω από την ίδια καλλιτεχνική στέγη. Ηδη χθες έκανε πρεμιέρα ο Γιάννης Σκουρλέτης που μαζί με τη Γλυκερία Μπασδέκη θα παρουσιάσουν σε αναθεωρημένη επανάληψη τις «Κόρες» της ομάδας bijoux de kant, που παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στη συνέχεια, την καλλιτεχνική σκυτάλη παίρνει ο Γιώργος Σκευάς με τον «Γάμο της Μαρία Μπράουν», μια διασκευή της ομώνυμης ταινίας του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων είναι οι Λένα Παπαληγούρα, Μάξιμος Μουμούρης και Γιάννης Νταλιάνης.

Τον Φεβρουάριο, ο Μιλτιάδης Φιορεντζής θα παρουσιάσει τη μετα-ρομαντική παράσταση για μια πανίστρια, έναν βαρύτονο και δύο φωνές «Κλάρα Σούμαν: τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας». Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει κι ένα τριπλό αφιέρωμα στον Ινγκμαρ Μπέργκμαν, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου σουηδού σκηνοθέτη. Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μόσχος και Γιώργος Σκεύας ανέλαβαν να σκηνοθετήσουν τρεις παραστάσεις με έμπνευση από τον Μπέργκμαν. Μετά το Πάσχα, εξάλλου, ο Αργύρης Πανταζάρας ανεβαίνει μόνος επί σκηνής στο «Ενας καλός λόγος» (σε σύλληψη του ίδιου και της Ελίνας Μαντίδη) δείχνοντας «πέντε στάδια προετοιμασίας», «πέντε διαδοχικούς κύκλους παραμόρφωσης ψυχής και σώματος». Η σεζόν θα κλείσει μ’ έναν νέο θεσμό, τον Μουσικό Ιούνιο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται αφιέρωμα στον Κλοντ Ντεμπισί και μια ειδική εκδήλωση για τον Μάνο Χατζιδάκι, λεπτομέρειες για την οποία αναμένονται.