«Η άλλη όψη της ελπίδας»: Υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν μιλούν πολύ. Που πίσω από την εσωστρέφεια κρύβουν μια βαθιά γνώση του κανόνα που μοιάζει να επαναλαμβάνεται κάθε φορά, του κανόνα εκείνου που επιβεβαιώνει το χάος. Η επιμονή, κάποιες φορές, μπορεί και να αλλάξει τα πράγματα. Μπορεί και όχι. Ο Κάλεντ, σύρος μετανάστης, καταφθάνει στη Φινλανδία κρυμμένος σε ένα πλοίο. Εχει χάσει την οικογένειά του στον πόλεμο και ψάχνει την αδερφή του σε όλη την Ευρώπη, αγώνας φαινομενικά μάταιος. Αναδύεται, κατάμαυρος, μέσα από το φορτίο κάρβουνου του πλοίου, και ζητάει άσυλο στη χώρα, αλλά η αίτησή του απορρίπτεται. Από εκεί, καταλήγει σε ένα κέντρο «φιλοξενίας» απ’ όπου και δραπετεύει.

Την ίδια στιγμή, ο Βίκστρομ, φινλανδός πωλητής ανδρικών πουκαμίσων, εγκαταλείπει τη γυναίκα, το σπίτι και την εταιρεία του. Κερδίζει ένα σεβαστό ποσό σε μια παρτίδα πόκερ και αγοράζει ένα εστιατόριο. Οι δουλειές δεν πάνε πολύ καλά –κάποια στιγμή θα προσπαθήσει να μετατρέψει το μαγαζί σε σούσι-μπαρ (σε μια από τις πιο αστείες στιγμές του φιλμ). Ο Βίκστρομ τελικά, θα δώσει δουλειά στον Κάλεντ κι έτσι, δύο άντρες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για διαφορετικούς λόγους, αλλάζουν μαζί τις ζωές τους. Επειδή όμως βρισκόμαστε σε μια ταινία του Ακι Καουρισμάκι, το παράδοξο (και αποτελεσματικό) χιούμορ θα συγκρουστεί, αναπόφευκτα, με τη σκληρή πραγματικότητα.

Ξέρω πολύ καλά πώς ακούγονται όλα αυτά, και έχουμε δει τόσες φορές, και σε πολλές παραλλαγές, την ίδια γλυκανάλατη συνταγή. Κι όμως, εδώ απουσιάζει πλήρως αυτή η ψευδεπίγραφη επίφαση ανθρωπισμού (και μασκαρεμένης –δυτικής –ενοχής) που τόσο προσπαθεί να επιβάλει το αμερικανικό σινεμά, εξαργυρώνοντας τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας. Βλέπετε, εδώ, κάθε χαρακτήρας κρίνεται από τις πράξεις του και μόνο. Την ίδια ώρα, ό,τι χρειάζεται να ειπωθεί για το μεταναστευτικό δράμα και τον ρόλο της Δύσης σε αυτό είναι εκεί, μπροστά στα μάτια μας. Το γνωστό χιούμορ του δημιουργού είναι σχεδόν πάντα σε πρώτο πλάνο. Και το φινάλε απλό και απέριττο, συγκινητικό και ανθρώπινο όσο χίλια μελοδράματα μαζί, σε ένα από τα μεγάλα φιλμ της φετινής σεζόν.

Βαθμοί: 9